Acum citesti
Echipament de ciclism: Ghidul complet al accesoriilor

Cineva spunea că detaliile sunt cele care fac diferența și când vine vorba de mers pe bicicletă această zicală este perfect valabilă. Chiar dacă ai echipamentul de ciclism de bază, în speță o pereche de pantaloni, tricou, cască și pantofi, mai sunt niște accesorii despre care vei descoperi că sunt mai mult decât utile. Așadar, să vorbim despre accesoriile care vin în completarea garderobei tale de ciclist.

Încălzitoarele de mâini și de picioare

Le vei găsi adesea sub denumirea arm/leg warmers, pe raftul magazinelor sau pe listele de produse ale site-urilor. Deși pot părea ca fiind o găselniță menită să te facă să mai cheltui niște bani, aceste două accesorii sunt chiar utile. Cel mai bun exemplu sunt turele de primăvară. Vremea este capricioasă, ba este mai frig, ba este mai cald și nu reușești să te hotărăști cu ce să te îmbraci astfel încât nici să nu dârdâi de frig, dar nici să nu transpiri litri întregi. Aici intervin încălzitoarele de mâini (a.) și de picioare (b.) pentru că le poți îmbrăca la începutul turei, dar pe măsură ce se încălzește, dacă se încălzește, le poți da jos și pune în buzunarele de la spate ale tricoului de ciclism. Sau le poți lua de la început în buzunare și să le îmbraci pe traseu dacă se face frig, mai ales că sunt extrem de facil de tras pe mâini și pe picioare. Practic, sunt un compromis între echipamentul lung și cel scurt.

Firește, aceste încălzitoare sunt de mai multe feluri. Pot fi mai groase sau mai subțiri, mai mult sau mai puțin impermeabile. Alegerea pe care o faci depinde de necesitățile tale.

Maiouri

Deși este un aspect frecvent trecut cu vederea, ce porți pe sub tricoul de ciclism este important. De fapt, tot echipamentul pe care îl porți este important și diversele straturi au diverse roluri. În principiu, există 3 straturi de echipament. Primul, stratul de bază (baselayer), elimină umezeala, al doilea, stratul de mijloc (middle layer), este destinat izolării termice a corpului și al treilea, stratul exterior (outer layer), protejează ciclistul de intemperii. Desigur, cele 3 straturi se poartă când este cazul, dar oricât de cald sau frig ar fi afară, un strat de bază este necesar.

Baselayer-ul este ceea ce vine purtat direct pe piele. Dacă porți un tricou de ciclism direct pe piele nu se numește că este baselayer și nici nu recomandăm acest lucru. Rolul acestui prim strat este de a elimina umezeala. Temperatura corpului crește ușor odată cu efortul depus, așa că organismul începe să transpire. Transpirația care rămâne prinsă între tricou și piele trebuie eliminată, altfel apare senzația de frig și de umezeală. Pentru a evapora transpirația, baselayer-ele sunt fabricate din materiale care elimină umezeala sau o transferă într-un strat superior unde este absorbită sau eliminată.

Motivul pentru care se folosește denumirea de baselayer este pentru că acesta este ceva mai mult decât un maiou din cauză că poate fi de mai multe feluri: cu mâneci lungi, scurte sau fără mâneci, realizat din material cu o densitate mai ridicată sau scăzută sau chiar având aspect de plasă (foto dreapta).

Ochelarii

În primul rând, de ce ai nevoie de o pereche de ochelari de ciclism? Pentru că trebuie să vezi clar dacă mergi pe bicicletă. Dacă te-a prins vreodată ploaia pe bicicletă, soarele strălucea cu putere sau era mult praf pe drum și multe insecte, atunci știi cât de bine prinde să vezi clar drumul care se așterne în fața ta.

Acum, ai putea să porți o pereche normală de ochelari de soare pe bicicletă? Cum să nu, dar nu ai beneficia de multiplele avantaje pe care ochelarii speciali pentru ciclism le oferă. Înainte de toate, sunt foarte comozi și se așează foarte bine pe față, nelăsând nimic să îți ajungă în ochi. Pe urmă, lentilele sunt de o calitate superioară (acolo unde este cazul) și au diferite culori, fiecare potrivită unui anume tip de vreme. Cele deschise la culoare sunt pentru vreme ploioasă , cele incolore pentru lumină neutră și cele închise pentru soare. Totuși, o pereche de ochleri de calitate va avea un preț pe măsură, dar considerăm că sunt importanți mai ales că ochii nu sunt cele mai rezistente organe ale corpului omenesc.

Husele de pantofi

Acest accesoriu este unul destinat mai mult protecției pantofilor de ciclism decât a piciorului în sine. Situația se schimbă în cazul huselor de iarnă, fabricate din materiale termoizolante, ca neoprenul, care îți scutesc labele picioarelor de frig. În rest, husele de pantofi sunt foarte utile în caz de ploaie, pentru că cele impermeabile previn pătrunderea apei în pantofi și deteriorarea lor din această cauză, iar cele subțiri previn pătrunderea nisipului. Altminteri, latura estetică a acestor huse este foarte prețuită de către orice fel de ciclist.

Șosetele

În mare, au aceeași importanță pentru laba piciorului pe care o are baselayerul pentru torace. Dacă umezeala nu este eliminată din zona labei piciorului, pot apărea iritațiile și veziculele pe talpă, iar bacteriile vor găsi în această zonă un loc propice de înmulțire.

Există două mari tipuri de materiale din care aceste șosete sunt fabricate. Sunt șosetele care transferă umezeală unui strat superior pentru a fi eliminat și șosetele care absorb umezeala. Acestea din urmă sunt recomandate a fi purtate doar dacă ai o pereche de pantofi de ciclism cu o ventilație foarte bună.

Șepcuțele de ciclism

De multe ori confundate cu șepcuțe sau cipilici pentru copii, șepcuțele de ciclism sunt fabricate dintr-un bumbac care absoarbe transpirația și o evaporă foarte bine. Cozorocul este astfel făcut ca să nu-ți obstrucționeze vederea. Oricum ar fi, trebuie să recunoști că sunt un accesoriu simpatic, bun de purtat cu sau fără cască, dar și la plajă!

 

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 1 =