Acum citesti
Northwave Raptor Arctic GTX 2018: pentru orice tip de… iarnă! Test

Experiențele mele cu încălțămintea de iarnă Northwave au fost suficient de multe, încât să pot afirma că deja simt diferențe clare între modelele anterioare și cele noi. În fond, încă de prin 2012 tot am primit la test de la italieni diverse modele pentru sezonul rece: unele pentru toamna târzie, altele pentru început de iarnă și în momentul de față, una pentru iernile alea… siberiene.

Model nou: Raptor Arctic GTX a fost prezentat la Eurobike în toamna acestui an.

Desigur, afirmația de mai sus trebuie privită cu simpatie și umor căci nu cred că există vreun producător în acest moment care să poată oferi o pereche de încălțăminte de ciclism care să fie eficientă la sub -10 grade. Mă întreb pe de altă parte, cât de fericiți sunt cei care ies la aceste temperaturi, căci eu mi-am setat limita la -5 grade. Dacă ești suficient de smart și combini acești pantofi cu o pereche de șosete specifice pentru iernile friguroase, o vei scoate la capăt și vei avea picioarele relativ calde, însă în ceea ce privește hainele lucrurile stau cam prost: pe urcări te încingi destul de tare, deci nu poți să-ți iei 5 straturi de haine pe tine, iar la vale evident că o să îngheți, iar primul care-mi îngheață este capul, cu tot cu cipilica de iarnă și cu casca, apoi mâinile. Asta se întâmplă deoarece la -10 grade, pe coborâre, valoarea resimțită este undeva la -16 grade, aceasta putând să scadă vertiginos dacă mărești viteza. Nu mai zic dacă bate vântul. Așadar, este cazul să ne adunăm un pic și să fim realiști: -5 grade pentru mine înseamnă limita inferioară, una la care mă pot descurca atât la vale cât și în zilele cu vânt. Și exact o zi ca aceasta am prins în ultima zi de test.

Partea superioară din neopren este de efect, căci toți vor crede că profilul este sub gleznă. Material exterior din Gore-Tex.

Northwave Raptor Arctic GTX în lumea reală

Am început să încalț pantofii încă din luna octombrie, când era relativ cald (+10 grade), iar aceștia au fost minunați. Noiembrie a adus cu sine ceva scăderi de temperatură și de asemenea, ceva ploi. Însă nu am avut neplăceri cauzate de frig, nici de apă (pentru perechea testată în 2015 am făcut o fotografie cu piciorul până la glenză în apa înghețată, doar ca să demonstrez că nu pătrunde apă în aceștia). Prima parte a lunii decembrie a venit cu o vreme neobișnuit de friguroasă (exceptând faptul că frigul mi se pare neobișnuit pe toată perioada iernii – adică, pe bune, de ce trebuie să fie chiar așa?). Pantofii au făcut față cu brio până pe la -3 grade cu soare și fără vânt. Însă când am prins o zi fără soare, cu viscol și cu o temperatură de -6 grade, recunosc că degetele mi-au înghețat un pic. Mult mai înghețate erau mâinile cu toate cele 10 degete și fața, pe care abia o mai puteam mișca. A fost o ocazie bună să văd care e limita acestor Raptori Arctic GTX. Apropo, dacă vrei o pereche care să reziste la temperaturi foarte joase, urmărește denumirea Arctic.

Nu te speria, se întâmplă peste tot: curăță bine talpa înainte să clipsezi încălțămintea în pedală.

Revenind la perioada mai călduroasă, cu temperaturi de până în 10 grade, picioarele nu mi-au transpirat așa cum mi-aș fi imaginat că va fi, și chiar dacă am simțit o căldură mai mare decât în mod normal, m-am simțit bine. Asta denotă faptul că pot fi purtați de la final de octombrie până pe la final de martie, dacă ieși sau locuiești la munte, iar asta înseamnă că faci o investiție rentabilă. Până la urmă este vorba despre aproape 6 luni. Eu așa privesc lucrurile și m-am gândit că ar fi bine să-ți spun și ție.

În această fotografie se poate vedea mai bine forma alungită care îmbracă glezna.

Construcție și date tehnice pe înțelesul tuturor

Trecând la partea tehnică, trebuie menționată construcția, iar prima pe care vreau să o amintesc este blănița de pe interior: genială! Asta nu înseamnă că nu o vei regăsi și pe alte perechi de încălțăminte de iarnă, dar aceasta este disponibilă într-un strat generos spre bucuria picioarelor mele. Talpa ranforsată are un index de rigiditate de 8.0 (adică foarte bună), iar crampoanele sunt din cauciuc, numa bune când împingi bicicleta la deal. Cumva mă bucur că talpa nu este construită din carbon, căci în toți acești ani sufeream de fiecare dată când era necesar un push bike și auzeam pietrele cum zgârie fără milă acea talpă.

Crampoane din cauciuc, mari. În față, încă două din plastic care prind și mai bine pe teren moale.
Găuri de aerisire dar prin care nu intră apă. Dacă cunoaște cineva explicația… Rotiță pentru strângere, extrem de simplu de folosit.
Partea din spate este ranforsată suplimentar.
Aceasta este limba de care tragi ca să-i încalți. Pare rezintentă, rămâne de văzut în timp cât de durabilă o să fie.

Partea superioară a pantofului este construită din neopren și îmbracă eficient glezna și merge chiar mai sus de aceasta. Mai mult decât atât, îți oferă o libertate de mișcare destul de mare, mult mai mare decât în cazul modelului testat acum doi ani. Însă, trebuie să iei în calcul că această construcție înseamnă că îi vei încălța o idee mai greu (probabil 20 secunde în loc de 8), avantajul modelului anterior fiind prinderea cu arici, extrem de ușor de acționat. În cazul celor de față, trebuie să introduci mai întâi degetele, apoi ții de cureaua din spate și împingi cu putere piciorul înăuntru. Sincer să fiu, nu știu cum o să dăuneze asta în timp acelui material din neopren, dar sper că cei de la Northwave au luat asta în calcul. Apoi, nu-ți mai rămâne decât să faci reglajul fin din rotița de pe pantof, pas cu pas, click cu click. Când vrei să eliberezi, apeși un singur buton și gata.

Ca fapt divers, calapodul conține vrei 4 straturi de aluminiu, pentru o și mai bună izolare, iar degetele se bucură și ele de un strat extra de blană pentru protecție împotriva frigului la viteză. Și chiar dacă nu permit pătrunderea apei, cumva găurelele acelea de la suprafață permit o aerisire decentă. N-am înțeles cum funcționează, dar nici n-o să-mi bat capul.

Concluzie

Northwave Raptor Arctic GTX sunt din punctul meu de vedere perechea ideală de încălțăminte pentru sezonul rece, căci așa cum spuneam, pot fi folosiți 5 luni pe an în zonele muntoase cu temperaturi scăzute. Ceea ce diminuează cumva din șocul produs de prețul de achiziție de 1.049 de lei. Doar dacă împarți acest cost la două sezoane, vei constata că te costă 100 de lei pe lună utilizarea acestora (în lunile reci), iar la revânzare, în funcție de cum ai grijă de ei, mai poți încasa cel puțin 500 de lei înapoi.

Sunt comozi, chiar dacă nu-i încalți foarte ușor, vin perfect pe piciorul meu (nu uitați că toți avem picioare diferite, așadar este bine să-i probați înainte) și au o greutate decentă pentru o pereche de încălțăminte de iarnă, de 920 de grame cu tot cu plăcuțe.

Model: Northwave Raptor Arctic GTX 2018
Preț de raft: 1.049 Lei
Greutate: 920 de grame (cu tot cu plăcuțe)
Importator: bikefun.ro

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − four =