Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Desigur, orice-ți trece prin cap poate însemna orice, de la Cross Country la Downhill, însă noii Overland Plus se încadrează undeva între aceste discipline. Ceea ce își și dorește să fie: o pereche de încălțăminte clipless, mai confortabilă ca una de XC, însă nu la fel de extremă precum una de DH. În orice caz, din punctul meu de vedere, cei de la Northwave au nimerit-o. Şi o să explic imediat de ce.
Overland Plus sunt confortabili pentru trasee lungi, deși sistemul de prindere SLW3 cu rotiță și apoi completată de o prindere velcro, poate fi strâns atât de tare încât să-ți lase piciorul fără sânge. Ajustările le-am făcut din mers, căci inițial am fixat această încălțăminte pe picior mai mult decât putea aceasta să ducă și m-am gândit că poate construcția lor o fi cauza. Însă din fericire era vorba despre faptul că am strâns toate sistemele alea de prindere în mod abuziv. De asemenea, cântăresc relativ puțin (880 de grame, fără plăcuțe, dimensiunea 42), ceea ce-i face și mai ușor de purtat. Şi din acest punct de vedere se situează exact între cele două segmente amintite mai sus: nu-s ușori precum o pereche de XC dar nici la fel de grei precum una de DH. Cu toate acestea, talpa este suficient de rigidă încât să transfere energia eficient, dar este și comodă atunci când trebuie să împingi bicicleta la deal. Un minus aici ar fi lipsa aderenței pe un sol mai moale, iar în astfel de condiții doar o talpă cu crampoane te-ar fi scos din necaz. În orice caz, talpa Vibram oferă aderență bună în condiții ideale (uscat, teren soloid) și împreună cu construcția din mijloc a tălpii, oferă și o bună protecția împotriva șocurilor.
La exterior, s-a folosit un material botezat Ripstop, care pare foarte durabil și relativ imun împotriva zgârieturilor. Deși ar putea părea, această încălțăminte nu este waterproof. Bombeul și călcâiul beneficiază de o ranforsare moderată, dar suficientă pentru ture montane. Ce trebuie să mai iei în calcul este respirabilitatea sau aerisirea, care nu se numără printre cele mai grozave. În orice caz, poți termina un concurs de enduro cu noii Overland, fără probleme, mai ales dacă ești în căutarea unei perechi de încălțăminte confortabile. În orice caz, dată fiind anatomia noastră diferită, ceea ce mie mi se pare confortabil, pentru tine s-ar putea să nu fie la fel, mai ales că diferențele în ceea ce privește picioarele oamenilor sunt destul de mari (spre exemplu, poate ai nevoie de o încălțăminte mai lată), așadar probarea lor este imperios necesară (poți face și mai mulți pași cu ei prin magazin/showroom).
Coloritul l-am lăsat pentru final, căci este un capitol atât de subiectiv. Combinația de albastru cu galben arată excelent dacă ai cu ce s-o potrivești și mai sus. Însă dacă nu ți-e frică de poliția modei, atunci ești liber să asortezi încălțămintea asta cu orice echipament dorești tu. Dacă totuși îți dă cu virgulă, există din fericire și o versiune complet neagră, care să elimine orice dubii.
În ceea ce privește prețul, cel recomandat este de 120 de euro, dar i-am găsit și mai scumpi de atât, dar și semnificativi mai ieftin (ceea ce-i face automat foarte atractivi). Nu uita, Google este prietenul tău și te lămurește rapid.
Preț recomandat: 120 de euro
Greutate (pereche, măsura 42): 880 grame
Importator: BikeFun
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.