Acum citesti
Test – Bryton Rider 15 NEO ciclocomputer bicicletă

Foarte des suntem bombardați cu produsele de top, că-s cele mai bune și mai performante. Dar, după ce ne conving, poate, că merită, uităm să ne mai uităm și la preț care, de multe ori, ne descurajează. Este și cazul ciclocomputerelor pentru bicicletă, care au un preț destul de mare în general. Din acest motiv, am vrut să văd cum se descurcă și un model mai ieftin, adresat bicicliștilor amatori, care nu au nevoie de toate zecile, chiar sutele de specificații prezente la modelele de top.

Este vorba de Bryton Rider 15 NEO, cel mai ieftin model al producătorului taiwanez, aparent și cel mai ieftin ciclocomputer cu GPS din România. Interesant este însă că, deși e cel mai ieftin, oferă o mulțime din specificațiile modelelor mult mai scumpe. Faptul că are gps, înseamnă că îl poți folosi imediat ce l-ai scos din cutie, nu mai nevoie și de alți senzori.

Bryton Rider 15 NEO mi-a plăcut pentru două motive principale: pe de o parte, deși este entry level, oferă comunicare BLE (Bluetooth Low Energy), asta însemnând că îi poți atașa senzori, daca vrei să upgradezi, și doi, are gps. Asta înseamnă că înregistrează track-ul turei, pe care îl poți da mai departe prietenilor, să se plimbe și ei pe unde ai fost tu. Sau îl poți încărca, manual, pe un 3rd party, cum este Bikemap.net, pentru a fi acolo pentru posteritate. Sincronizare automată poate face cu Strava, Trainingpeaks, Selfloops, Relive și Today’s Plan, după ce l-ai “împerecheat” cu aplicația sa dedicată. Atenție însă că NEO 15 este compatibil doar cu senzori BT, nu și ANT+.

NEO 15 este entry level însă vine cu o mulțime de funcții regăsite la modelele de top. Simplu fapt că îl poți folosi în paralel cu app-ul dedicat, Bryton Active, este un foarte mare plus. La final de tură, ai acolo toate statisticile posibile ale excursiei, inclusiv temperatura resimțită de-a lungul zilei. În plus, poți lega app-ul de alte platforme publice precum Strava, Trainingpeaks, Selfloops, Relive și Today’s Plan. Așadar încă o modalitate de partajare a turelor tale și comunicare cu prietenii care împărtășesc aceleași pasiuni ca tine. Un avantaj este și faptul că poți configura mai ușor ciclocomputerul, folosind aplicația de pe telefon. Iarăși, și aceasta este o funcție regăsită, în general, la computerele mai scumpe.

Rider NEO 15 este compatibil inclusiv cu serviciul GoldenCheetah, care îți analizează în super-detaliu, tura făcută. Dacă ai împerecheați senzorii de puls și cadență, poți beneficia mai mult de acest app.

Ciclocomputerul este simplu, dispune de doar trei butoane și o singură „pagina” cu informații, spre deosebire de modelel Bryton mai avansate, la care poți da „next, next, next…” pentru a-ți afișa toate zecile de informații și statistici despre tine și tură. Există și la NEO posibilitatea de a „scrolla” informațiile, însă 90% din ele sunt vizibile pe ecran dintr-o privire.

Computerul este controlat prin cele trei butoane de pe carcasă. Două pe latura de jos și unul ascuns, pe spate. Recunosc că m-am cam încurcat în ele, obișnuit cu mai multe butoane, așa cum găsești la modele mai scumpe. Fiind mai puține, aceste butoane îndeplinesc mai multe roluri și, dacă nu folosești suficient de des ciclocomputerul, exista riscul să uiți ce fac și să le încurci. Pe de altă parte, dacă acesta este singurul tău vitezometru, cu siguranță că vei învăța repede ce face fiecare buton.

Precizia GPS este bună, în ciuda faptului că ciclocomputerului îi lipsește sistemul GLONASS de sateliți. Analizând track-ul după tura făcută, am observat că linia “stă bine” pe teren, nu bălăurește stânga-dreapta. Rider 15 NEO este echipat să prindă sateliții din sistemele GPS (America), Galileo (Europa) și QZSS (Japonia) nu și sistemul GLONASS, dezvoltat de Rusia, iar potrivit celor de la expertworldtravel.com, GLONASS oferă precizie mai bună în zonele montane. În turele făcută însă, nu am simțit nevoia de precizie și mai mare, de 1-5 m, cât prinzi în general.

Bryton Rider 15 NEO este disponibil în România în două versiuni. Varianta „C”, care are inclus în pachet senzorul de cadență și varianta „E”, la care ai doar computerul și accesoriile. Dacă ar fi după mine, aș alege varianta E, pentru că ulterior, dacă simți nevoia, poți atașa orice senzor dorești. Comunicarea făcându-se prin protocolul universal BT, senzorii nici nu trebuie să fie tot Bryton.

Autonomia nu este deloc rea, pentru cât de mică este bateria. La cei 430 mAh disponibili, computerul poate funcționa în jur de 16 ore. NEO suportă asocierea cu două biciclete. Astfel, dacă ai o cursieră și un mtb, spre exemplu, vitezometrul va înregistra pentru fiecare bicicletă în parte. Tot ce trebuie să faci este ca la începutul turei, să alegi tu cu care bicicleta mergi.

Întrucât Bryton Rider 15 NEO este smart și poate fi conectat la un telefon smart, înseamnă că și pe acest computer poți avea notificări smart, atunci când primești un sms, email sau apel. E drept că notificarea este simplistă, nu ți se spune cine te sună, sau ce scrie în sms, dar totuși ești anunțat că ești căutat. De foarte multe ori, când suntem pe bicicletă, nu auzim telefonul, așa că această specificație poate fi utilă în anumite situații, când aștepți un telefon, spre exemplu.

Bryton Rider 15 NEO concluzie

Bryton Rider 15 NEO este excelent, nu doar pentru începători ci și pentru cicliști avansați, dar care nu vor să cheltuiască mult pentru acest accesoriu. Începătorii se vor bucura de toate funcțiile unui vitezometru obișnuit, plus multe altele, avansații îl vor aprecia și pentru conectivitate și pentru senzorii ce pot fi conectați. Cel mai mare avantaj consider că este GPS-ul și că, prin aplicația dedicată Bryton Active, poți înregistra și partaja turele făcute, inclusiv pe platformele dedicate existente, precum Strava. Nu în ultimul rând, din căutările făcute, Bryton Rider 15 NEO apare a fi cel mai ieftin ciclocomputer cu GPS de pe piața autohtonă.

Specificații:

  • Ecran alb-negru, 2”
  • Operare cu 3 butoane
  • Conectivitate: BT (nu si ANT+)
  • Conectivitate la aplicația dedicată Bryton Active
  • Download track și partajare pe alte platforme (Strava, Trainingpeaks, Selfloops, Relive, Today’s Plan, GoldenCheetah)
  • Download fisier .fit pentru partajare directă cu prietenii
  • Customizare direct din telefon
  • Compatibilitate senzori auxiliari (viteză, cadență, puls)
  • Notificări smart: apel, email, sms
  • Autonomie: în jur de 16 ore
  • Acumulator: 430 mAh
  • Sisteme sateliți: GPS (America), Galileo (Europa), QZSS (Japonia)
  • Ecran luminat
  • Rezistență la apă: IPX7 (poate fi scufundat la 1m sub apă, pentru 30 minute)
  • Dimensiuni: 46.2 x 71 x 16.5 mm
  • Greutate măsurată: 53 g
  • Accesorii incluse: suport ghidon/pipă; coliere cauciuc, cablu USB, instrucțiuni de folosire
  • Preț la data publicării recenziei
    • Bryton Rider 15 NEO E: 329 lei
    • Bryton Rider 15 NEO C: 429 lei (include senzor cadență)
  • Importator: Bikefun.ro
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty + twenty =