Acum citesti
Braşov XCM 2014 – raport de cursă

Ieri a avut loc prima etapă din cadrul Triadei, o serie de 3 concursuri de ciclism mtb organizate de Asociaţia Club Sportiv Pro Cycling. Aceasta s-a desfăşurat la Braşov şi a pus la dispoziţia participanţilor 2 trasee de concurs: traseul scurt, cu o lungime de 39 km şi 1.400 m diferenţă de nivel şi traseul lung cu o distanţă de 69 km şi aproximativ 3.000 m diferenţă de nivel.

brasov xcm 2014 1

Ambele trasee au fost dificile în comparaţie cu cele de la alte concursuri de ciclism mtb din România. Aşa cum spune şi organizatorul pe pagina oficială, cele 3 etape nu sunt competiţii pentru începători. Însă, pentru cei cu suficientă experienţă acestea s-au dovedit cât se poate de provocatoare. Participanţii au fost cu adevărat puşi la încercare, iar mulţi au fost testaţi la limită. Traseul scurt a fost rapid şi bine gândit ca desfăşurare. După o porţiune lungă de câţiva km de asfalt în uşoară urcare, numai buni pentru încălzire, s-a trecut la drum forestier care a continuat cu urcare din ce în ce mai accentuată. În general urcările s-au desfăşurat pe forestiere largi sau poteci cu suprafaţă de rulare bună, pentru ca apoi coborârile să fie partea provocatoare a concursului. Acestea au fost în mare parte tehnice, iar cei cu experienţă au fost avantajaţi întrucât le-au putut aborda pe majoritatea fără să descalece de pe bicicletă.

brasov xcm 2014 2

Partea tehnică a venit din faptul că potecile erau în permanenţă presărate cu rădăcini şi bolovani la discreţie. De multe ori nu mai aveai timp să alegi o linie ideală aşa că, dacă şi bicicleta îţi permitea, alegeai o linie dreaptă şi treceai peste tot. Însă am avut o plăcută surpriză să vedem că nu am întâlnit nicio bandă de marcaj pe traseu, tradiţionalul mod de a marca un traseu de concurs. În schimb organizatorul a ales să scoată în evidenţă cu vopsea, presupunem ecologică, mare parte din obstacolele de pe drum. Avantajul nu este doar ecologic ci şi vizual întrucât traseul era tot timpul vizibil marcat pe jos.

brasov xcm 2014 3

Dacă traseul scurt a fost tehnic şi provocator, cel lung a fost cu adevărat dificil. Aşa cum ne spune şi Daniel Costea de la turainnatura.ro, anul acesta el a participat pentru a 2a oară la acest concurs, anul trecut terminând la tura scurtă. „Ca şi geograf dar şi membru al Asociaţiei Tură în Natură, motivele mele pentru a participa la o astfel de competiţie sunt de a descoperii trasee noi, admira peisajul, simţi natura din jur şi mai ales de a sta în jurul unor oameni faini, pasionaţi de ciclism şi cicloturism”, spune Daniel. „Traseul lung este total diferit de cel scurt în ceea ce priveşte dificultatea tehnică. Iar dificultatea începe încă de când se despart cele 2 trasee, de unde începe o coborâre spre Râşnov, pe nişte dinţi din calcar printre care trebuia să faci slalom. Dar cea mai grea este coborârea din Vârful Postăvarul, pe cărări înguste, pline de bolovani, cu rădăcini şi foarte abrupte, în care trebuia mai mult să cari bicicleta decât să cobori pe ea, oricum impresionant”. Intrucat au fost si accidentari pe traseu Daniel încheie cu o recomandare: „Dacă nu avem şanse la podium ne putem bucura de traseele montane existente, locurile minunate în care se desfăşoară o competiţie la final rămânând cu ce ai văzut şi cu ce ai trăit. Nu trebuie să te arunci cu capul înainte riscând inutil.”

unnamed

Muntele Postăvarul, unde s-a desfăşurat maratonul Braşov XCM, are o suprafaţă totală destul de restrânsă şi totuşi organizatorii au reuşit să găsească spaţiul necesar celor 39 respectiv 69 km. Realizând câteva bucle în Poiana Braşov şi folosind inclusiv potecile turistice Braşov XCM a testat aproape de maximum îndemânarea concurenţilor şi performanţele bicicletelor.

La final 343 de concurenţi au reuşit să termine maratonul. Câştigători la General au fost:

General Elite Lung
1 Logigan Lucian
2 Madaras Attila
3 Oprea Tudor

General Elite Scurt
1 Dobre Vlad
2 Rakosy Christian
3 Sdraila Ionut

General Lung
1 Sobennicov Andrei
2 Balazs Sandor
3 Moldovan Roland

General Scurt
1 Molnar Ede
2 Morcov Stefan
3 Bartha Levente

General Feminin
1 Gyurka Zsuzsu
2 Dirlea Ioana
3 Toader Gabriela

Următoarea etapă din Triada este la Păltiniş, Sibiu, pe data de 13 iulie 2014.

Aici gasiti si o galerie foto realizata de noi la Brasov XCM 2014.

Vezi Comentariu (1)
  • Cred ca e o greșeală aici:
    „Următoarea etapă din Triada este la Păltiniş, Sibiu, pe data de 13 iunie 2014” – nu era pe 13 iulie?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × 2 =