Acum citesti
Rock Shox Lyrik (2011)

Cine este Lyrik și ce poate oferi entuziaștilor? O cursă de amortizare de până la 170 de mm, majoritatea tehnologiilor disponibile de la Rock Shox și un aspect pe măsură. Gândită ca o furcă pentru All Mountain, Rock Shox Lyrik este oferită în mai multe versiuni, care se pot mula cu succes pe necesitățile tale.

Am avut la dispoziție modelul Lyrik RLR+ (similar cu modelul R), disponibil doar pe bicicletele Scott, cu o cursă extinsă la 180 de mm. În funcție de buget, poți opta pentru versiunea cu 160 de mm (Lyrik R) sau pentru versiunea cu o cursă de 170 de mm (RC2L). În programul celor de la Rock Shox mai există și un model dedicat Downhill-ului, RC2 DH, cu o greutate ceva mai mare dar care beneficiază de sistemul Mission Control DH capabilă să înghită șocuri și mai puternice.

Dar diferența între RLR+ și RC2 DH se face în competiții și nu pe traseele pe care le abordezi în viteză, la nivel de hobby. De aceea pot afirma că cei 180 de mm ai furcii RLR+ o fac capabilă de a traversa obstacole foarte dificile și în același timp să suporte și drop-uri de la înălțimi mai mari. Iar toată această nebunie a ta, va fi perfect controlată de furcă: nu vei întâmpina probleme de stabilitate precară și nici nu vei avea de furcă cu virajele abordate în viteză.

Partea cea mai frumoasă a acestei furci nu se află la vedere, ci în interior. Amortizare se face pe aer, iar sentimentul pe care-l trăiești atunci când treci razant pe traseele pline de pietre și rădăcini este suprem. Lyrik lucrează atât de fin încât simte și denivelările mai mici. Prinderea roții se face cu ajutorul unui ax de 20 de mm, responsabil pentru o rigiditate extraordinară. Nu flexează nici măcar atunci când cobori și ești cu frânele acționate la puterea lor maximă. O furcă impresionantă.

Dacă o utilizezi pe o bicicletă All Mountain și te confrunți cu porțiuni de urcare, ai la dispoziție două trucuri: fie blochezi furca cu ajutorul comenzii de Lock-Out de pe ghidon, fie îi reduci într-o secundă, cursa la 115 mm. De asemenea, ai la dispoziție, sub brațul drept al furcii, o rotiță roșie prin care controlezi viteza de revenire (rebound). Unele modele sunt dotate și cu funcția High și Low Speed compression, pentru a putea fi mai bine adaptate traseului pe care-l parcurgi. Cu ajutorul acestei din urmă funcții, poți seta viteza cu care furca se comprimă, pentru revenire fiind responsabil rebound-ul.

Brațele inferioare sunt realizate din magneziu, iar cele superioare din aluminiu. Pentru a-ți închipui cât de solidă este această furcă, află că brațele superioare au o grosime de 35 de mm. În plus de asta, tot pe brațele superioare există un marcaj care-ți indică precis SAG-ul, astfel încât să-l poți regla în funcție de greutatea ta.

Iar dacă-ți spun că această furcă nu cântărește mai mult de 2.2 kg, ar trebui să te pună pe gânduri și să iei în considerare achiziționarea acesteia. Nu este cea mai ușoară furcă din lume, însă pentru tot ceea ce poate să ofere, greutatea pe care o pune pe cântar este foarte bună. În concluzie, pot să afirm că este unul dintre cei mai buni All-round-eri de pe piață. O furcă versatilă, capabilă să satisfacă nevoile celor pasionați de trasee extreme, dar și nevoile celor care au porțiuni de urcare în plan. All Mountain, enduro sau chiar freeride și downhill (în funcție de versiune), toate acestea sunt specialitatea lui Lyrik. Prețul? Puțin peste 1.000 de euro.

Greutate : 2.127 grame

Utilizare : All Mountain

Vezi Comentarii (5)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen − 5 =