Acum citesti
Eduard Novak: E probabil ca Ministerul să taie finanțarea FRC în 2014, dar am soluții

Apele în Federația Română de Ciclism s-au mai liniștit de când cu decizia Ministerului Tineretului și Sportului care anulează demiterea președintelui Eduard Novak. Firul poveștii l-am despicat din plin zilele acestea pe site, însă de această dată am stat de vorbă chiar cu președintele FRC care vorbește despre ce plănuiește să facă în continuare.

eduard_novak_frc

Ordine și disciplină, dar finanțare incertă

„În primul rând, trebuie să fac ordine în actele contabile ale Federației. De când am fost ales președinte, nu mi s-a îngăduit să le consult ca să văd ce gestiune preiau și, prin urmare, nu știam care era situația patrimonială” afirmă Novak. „Voi comanda un audit pentru a verifica activitatea financiară din ultimii 5 ani ai FRC pentru că până acum am aflat că în această perioadă nu au fost plătite contribuțiile sociale ale angajaților. Personal, bănuiesc că datoriile FRC sunt foarte mari, motiv pentru care este probabil ca Ministerul Tineretului și Sportului să ne taie finanțarea pentru anul viitor. Nu e un capăt de țară, am vorbit cu mai mulți sponsori și cel puțin cele mai importante chletuieli vor acoperite de aceștia” completează președintele. „Nu puteam risca să închid ochii la ilegalitățile și necomformitățile din actele FRC. Pot fi învinuit de tăinuire, plus că altfel nu mă pot apuca de munca pentru atingerea obiectivele pe care mi le-am propus” adaugă acesta.

Ianuarie 2014, un nou început

„Voi face un audit al FRC și la sfârșitul lui ianuarie 2014 voi convoca o adunare generală. Până atunci vor veni și rezultatele auditului și vom ști exact pe ce ne putem baza în noul sezon” continuă înșiruirea planurilor din viitorul apropiat.”Cu respectiva ocazie voi încerca să propun alți oameni pentru a face parte din Consiliul de Administrație al FRC căci în formula actuală vede oricine la ce s-a ajuns. De asemenea, voi încerca să adopt și un nou statut. Nu am nimic personal cu Vasile Selejan sau cu niciun alt angajat al FRC, dar mi se pare inacceptabil să ne punem piedici unii altora și să ne pierdem vremea cu așa ceva, în timp ce ciclismul de performanță din România nu o duce bine deloc.”

Obiective de viitor: calificarea la Jocurile Olimpice 2016 și curse private

După trecerea în revistă a obiectivelor de ordin administrativ, Eduard Novak a făcut și o enumerare a obiectivelor privind problemele sportive. Astfel, prioritară este calificare a doi sportivi la Jocurile Olimpice 2016, unul la șosea și unul la mountain bike: ”La șosea o să ne bazăm pe Eduard Grosu, Andrei Nechita, Oleg Berdos și Serghei Țvetcov. Aceștia doi din urmă sunt originari din Republica Moldova, dar au cetățenie română, ocazie cu care i-am convins să alerge cu licență românească de anul viitor. Cât despre mountain bike, m-am consultat cu Tudor Oprea și el spune că avem 80% șanse să calificăm un om pentru Rio de Janeiro, dar mă feresc să dau vreun nume pentru moment privind lotul de mtb. Practic, anul viitor o să ne bazăm pe aceste două loturi, cu care trebuie să participăm la cât mai multe curse UCI pentru a strânge cât mai multe puncte, dar sper să închegăm și un lot solid de juniori”.

Cât despre sistemul competițional național, Novak e de părere că FRC va juca un rol tot mai mic în organizarea de curse: ”Federațiile de ciclism au rol de sprijin al cluburilor și organizatorilor privați. Nu este datoria federației să organizeze curse și să susțină material cluburile. Acestea trebuie să își caute singuri sponsori și să se ocupe ele singure de gestionarea activității lor. Pentru 2014 voi propune un sistem de competiții, atât de șosea, cât și de mountain bike, în cadrul căruia FRC va asigura cronometrarea și arbitrii, dar organizarea propriu-zisă a concursului va cădea în sarcina clubului care se angajează. Cu alte cuvinte, dacă e cursă în orașul X, atunci clubul din orașul X se va ocupa de efortul organizatoric. Poate sună dur, dar rolul federației acesta este, de sprijin, și poate este mai bine ca cluburile să deprindă cunoștințele de specialitate privind organizarea curselor”.

În privința curselor UCI din România, în 2014, cu siguranță vor avea loc două, adică Turul Sibiului și Turul Ținutului Secuiesc. Președintele FRC nu se pronunță în privința Turului României, căci până acum, a fost organizat de FRC și, în eventualitatea tăierii finanțării bugetare, organizarea acestuia va trebui externalizată către o firmă specializată. „Ar fi un mare păcat să nu mai avem un Tur al României, dar nu pot afirma nimic în legătură cu acesta până nu primesc rezultatele auditului. Totuși, are 50 de ediții în spate și ar fi o pierdere mare să nu se mai țină. Voi încerca din răsputeri să găsesc și o soluție pentru această competiție” încheie Eduard Novak.

Vezi Comentarii (6)
  • Coa….daca ai cunoaste fenomenul ciclism de performanta din Romania ai intelege ca…… da….. la momentul acesta nu avem nimic mai bun…..Serghei a castigat etape in USA anul acesta iar pe Oleg cred sigur ca l-ai vazut alergând ptr Tusnad si ii cunosti rezultatele din anul acesta.
    In alta ordine de idei…….Eu unul as mentiona un nume de care ar trebui tinut cont si la anul ptr loturile nationale Zoltan Sipos

  • Sergey tvetcov si Berdos Oleg…lotul national pentru olimpiada din 2016:))) foarte tare asta…ma intreb de ce nu sunt mentionati si alti sportivi de nationalitate Romana precum Andrei Voicu,Crista Daniel,Valentin Plesea,Zoltan Siposi etc…Andrei Voicu este campion national,Valentin Plesea un contratinpist foarte bun,siposi a demonstrat mai mult decat trebuia daca ati urmarit campionatele mondiale de anul asta si turul sibiului de anul trecut…se pare ca schimbarile de la conducerea FRC nu au schimbat nimic.Zicala”cine linge are parte”inca e valabila.:P

  • Intr-adevar Tsvetcov e pe departe cel mai bun ciclist „roman” din ultimii multi ani. Norocul lui a fost ca s-a apucat de ciclism pe cand era cetatean moldovean si a beneficiat de scoala de ciclism de acolo. Iar norocul si mai mare fost ca a emigrat in USA si nu a stat prea mult in Romania, ca altfel s-ar fi ales praful si de al asa cum s-a ales praful de tot ce inseamna ciclism pe la noi. Alt ciclist de pe la noi n-am vazut sa apara in evadare cu Jents Voight in transmisiune live pe Eurosport…

  • Da asa este.sunt multi sportivi talentati, fiecare cu talentul lor Grosu la sprint, Nechita si Voicu ca rutieri de atac, Nitu la catarare, Plesea si Sipos la contratimp, dar mai trebuie sa te si intereseze de ei! Iar Novak si-a batut joc de Sipos cat a fost la Tusnad

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × two =