Acum citesti
Culisele calificării la Jocurile Olimpice 2012

După cum scriam și în materialele anterioare, 2011 a consemnat o reușită de zile mari pentru ciclismul românesc și anume calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra. Am stat de vorbă acum ceva timp cu Andrei Nechita, principalul om “vinovat“ de această realizare, iar acum a venit rândul să vorbim și cu reprezentanții Federației Române de Ciclism și Triatlon pe marginea acestui subiect.

Vasile Selejan, secretarul general al acestui for, a fost de acord să ne dezvăluie mai multe amănunte legate de calificare, de Andrei Nechita, de sportivii de perspectivă ai țării și despre competițiile de masă care au luat amploare la noi.

O calificare târzie și o schimbare majoră

Tricoul României va putea fi observat în cursa pe șosea a Olimpiadei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de aproape 30 de ani și și atunci, plutonul nu era alcătuit din sportivi profesioniști, pentru că nu le era permis să participe la această întrecere. Doar cicliștii amatorii aveau voie pe atunci să ia parte la cursa olimpică. Această mențiune era necesară ca să fie clară dimensiunea realizării lui Andrei Nechita.

Mă bucur nespus că România va fi reprezentată de un rutier la Olimpiadă, în proba pe șosea, spune domnul Selejan. Dar nu pot să nu menționez că este o calificare venită destul de târziu. Problema și mai mare este că nu văd cum s-ar fi putut face până acum, dat fiind faptul că majoritatea sporturilor au mers din rău în mai rău din 89 încoace și ciclismul nu face excepție. Încă sunt probleme financiare mari, atât pentru cluburi, cât și pentru Federație. Lumea nu este deocamdată implicată în sport ca în țările din Occident, dar mă bucur că oamenii încep să vadă că bicicleta poate fi folosită și pentru sănătate, relaxare sau transport, și nu doar pentru performanță. Oricine poate merge cu bicicleta și oricui îi poate fi de ajutor acest vehicul, nu este ceva rezervat doar câtorva oameni cu calități fizice supranaturale, este de părere secretarul general.
Și dacă bicicleta va deveni tot mai folosită, este imposibil ca ciclismul să nu se ridice mai devreme sau mai târziu. Ceea ce aveam noi inainte de Revoluție era un așa-numit ciclism de seră, unde a face ciclism se rezuma la a crește sportivi exclusiv cu scopul de a face performanță, lucru nu mereu cu cele mai bune urmări pentru ei și sănătatea lor. Latura socială și recreațională era total neglijată. Acum suntem în fața unei schimbări. Viitoarele talente se vor ridica din concursurile de masă organizate în prezent. A trecut vremea selecției clasice cu care eram obișnuiți la orele de educație fizică, pentru că există atâtea distracții pentru adolescenți… De acum încolo, doar cine dorește cu adevărat să facă sport va face.

Deși pare că această schimbare va fi oarecum în bine, există și neajunsuri generate de practicarea sportului din bani proprii. Va trebui să fie opțiunea sportivului, dar va trebui să aibă și resursele necesare achiziționării a tot ce presupune practicarea ciclismului, cel puțin până ajunge la nivelul la care îi va fi oferit un contract de către o echipă. Și sunt conștient că pentru multe familii din România, nu a cumpăra o bicicletă și echipament de ciclism este prioritatea, completează cel care prezidează Federația de mai bine de un deceniu (foto stânga). Se pare că vremea în care clubul sportiv punea totul la dispoziția celor care îi călcau pragul a trecut.

Meritul lui Nechita

Deși rutierul vasluian a adunat majoritatea din punctele necesare calificării, nu este stipulat nicăieri că el trebuie să fie cel care va reprezenta România pe șosea. Sistemul de calificare la Jocurile Olimpice s-a schimbat după Atena 2004 și este următorul: se contabilizează punctele strânse de către rutierii unei țări la competițiile la care au participat și, în funcție de numărul de puncte, sunt admiși la Olimpiadă un număr de sportivi din acea țări. Poate fi admis unul singur, mai mulți sau niciunul, totul depinzând de numărul de puncte strânse. Și calificarea nu este a unor sportivi anume, ci a națiunii, astfel că fiecare țară poate să își desemneze sportivii care vor participa cu câteva zile înainte de cursa propriu-zisă, indiferent dacă aceștia au adus sau nu punctele necesare calificării. Fără îndoială, omul care a dus greul calificării pentru România a fost Andrei Nechita, un sportiv excepțional.

Doar ghinionul a făcut ca acum să nu fie la profesioniști, adaugă omul din fruntea Federației. Este în primii 100 de sportivi europeni și asta spune tot. Deși el a adus majoritatea punctelor și el este cel desemnat să fugă pentru România la Londra, mi-a plăcut că rutierii români au dovedit solidaritate în timpul Turului României 2011 și l-au ajutat să îl câștige. Și nu doar componenții echipei naționale, ci și cei de la Dinamo București și Mazicon. Jos pălăria pentru ei!

Se pare că Federația se va implica tot mai mult în susținerea lui Nechita (foto dreapta). Vasile Selejan a făcut o vizită în Italia pentru a sta de vorbă cu reprezentanții echipei Generali Videa, noua formație a vasluianului. Forul român s-a angajat să acopere o parte din cheltuielile de deplasare ale lui Nechita la cele mai importante competiții, dintre care și Turul Italiei pentru Tineret. Cluburile din Italia vor să își promoveze rutierii străini care sunt incluși în loturile naționale ale țărilor de proveniență. Pentru aceste echipe, prezența unui sportiv de-al lor la un campionat continental, mondial, ca să nu mai vorbim Olimpiadă, este de o importanță majoră. Practic, astfel se demonstrează puterea acelei echipe.

Viitor asigurat pentru România?

Nu ne putem baza doar pe Andrei, este de părere interlocutorul. Din fericire, mai există și alți sportivi români în Italia care își arată valoarea, precum Alexandru Cațavei, dar nici rutierii care au crescut în România nu îi consider de neglijat. Zoltan Sipoș, Bogdan Coman, Lucian Voinea sau Eduard Grosu sunt niște oameni de perspectivă certă.

Cluburile la care activează nu le pot asigura suficiente competiții la care să participe așa că echipa națională de tineret va fi formată în jurul acestor 4 oameni. Cel mai probabil, ei vor face deplasarea la câteva etape ale Cupei Națiunilor, cea mai importantă întrecere pentru sportivii sub 23 de ani. Dintre cursele de tineret sub egida Cupei Națiunilor enumăr Turul Flandrei U23, La Cote Picard sau ZLM Tour, toate acestea fiind curse frecventate la un moment dat de actualii cicliști profesioniști.

Trebuie să promovăm sportivii crescuți la noi în țară dacă vrem o dezvoltare solidă a sportului, concluzionează secretarul.

Mountain bike-ul în vizorul Federației

Faptul că există atâția oameni care participă la întrecerile de mountain bike nu poate fi decât de bun augur. Cum ziceam și mai devreme, din rândurile lor se vor ridica viitori profesioniști. Îmi pare rău însă că sunt niște organizatori care urmăresc doar beneficiul financiar prin aceste competiții, iar buna-desfășurare sau performanța devin niște capitole neglijate, totul în defavoarea participanților, menționează reprezentantul Federației.

Pentru 2012, Federația Română de Ciclism și Triatlon, împreună cu diverse cluburi din țară, va organiza mai multe întreceri de mountain bike: Măcin XC, Babadag XC, dar și Campionatul Național de Marathon, ce se va desfășura pe etape. Adică, vor fi mai multe concursuri de-a lungul anului în urma cărora se va întocmi un clasament general. Întrecerile vor fi deschise atât sportivilor de performanță, cât și amatorilor care doresc să participe.

Vezi Comentarii (13)
  • Sa intelegem ca pe domnul Selejean il doare de asazisele castiguri ale unor oameni care organizeaza maratoane. Sa fie asta durerea omului care nu mai poate pune mana pe bani la fel cum face cu Turul Romaniai, unde poate sa isi murdareasca degetele cu miere asa cum vrea el?

    Cica a facut o vizita in Italia sa vorbeasca cu cei de la echipa lui Nechita. Pe banii cui a facut vizita? Sa inteleg ca nu exista telefon si trebuie sa cheltuiasca pe avion si pe cazari ca sa povesteasca cu aia.

    Voi chiar publicati ce spune omul ala si vreti ca lumea sa ia in serios minciunile lui dupa 10 ani de bataie de joc, 10 ani in care a distrus ciclismul romanesc si a furat tot ce se putea?

  • Sunt perfect deacord cu parerea lui Cristi!
    Si eu fac ciclism in tara asta de aproape 4 ani si la fel am auzit numai cuvinte urate despre domnul Selejean!

  • L-am intervievat pe domnul Selejan pentru ca dansul este cel mai in masura sa vorbeasca despre acest subiect. Daca nu sunteti de acord cu acest lucru, atunci intrebarea mea este cine ar fi fost mai in masura sa dea aceste detalii?

    Oricine poate lansa cuvinte urate la adresa altcuiva, dar diferenta o fac si cei care vin cu probe, fapte concrete sau ceva ce poate fi dovedit, in sprijinul afirmatiilor lor.

    Pe deasupra, noi consideram ca este corect sa oferim tuturor dreptul la cuvant.

  • Eu nu am spus cuvinte urate, am spus doar ca individul este un hot care manareste licitatii si care spala bani prin fundatia personala in Turul Romaniei. Este un lucru arhicunoscut si daca vreti sa adoptati tactica strutului care isi ingroapa capul in pamant si sa veniti cu argumente de genul „dansul este cel mai in masura sa vorbeasca” atunci inteleg care este nivelul.
    Selejean considera federatia de ciclism ca bun propriu, unde face ce vrea. Copilul ala de care vorbiti voi nu le datoreaza nimic astora si ei nu il ajuta cu nimic. Putem zice ca il incurca http://www.prosport.ro/alte-sporturi/ciclism/cum-a-ratat-patitul-nechita-mondialele-de-seniori-4947184

    Acum Nechita a obtinut o calificare si Vasile o sa se foloseasca de el sa vada si el Londra si sa mai ceara ceva bani de la guvern pentru „performanta din ciclism”.

    Voi, desi stiti asta, mai si legitimati actiunile lui Vasile publicand articole si facand interviuri. Asta cu dreptul tuturor la cuvant este buna pentru prosti dar daca ne erijam in purtatori de cuvant ai unor infractori atunci nu suntem altceva decat infractori la randul nostru.

    Rasfoiti si voi putin pe aici: http://frciclism.blogspot.com/

  • citesc si recitesc articolul si nu-mi vine sa cred ca ati putut publica asa ceva. ii creati Dlui Selejan o imagine de Mafalda in ciclismul Romanesc.
    de fapt Dl Selejan este un profitor de pe urma Turului Romaniei, care a reusit sa-si faca relatii atata de bune cu fiecare membru al Biroului Federal si cu reprezentatii cluburilor incat si-a asigurat locul pentru multi ani de acum incolo!

    Cel mai trist mi se pare ca Dl Selejan a ales deja reprezentantul Romaniei la Olimpiada din Londra! Desemenare se face undeva in luna mai / iunie pe baza rezultatelor obtinute de ciclistii romani pana la acea data. Dl Selejan, pe baza rezultatelor lui Nechita de anul trecut, a facut deja nominalizarea, rupandu-le aripile tuturor ciclistilor care poate sperau la o calificare. Aveau pentru ce lupta, aveau pentru ce munci in sportul asta care nu are nicio sustinere financiara. Copiii astia fac ciclism doar din pasiune, pentru a avea dreptul sa viseze la o Londra in 2012.

    Nu are dreptul sa faca asta, nu are dreptul prin faptul ca reprezinta Federatia care ar trebui sa sustina acest sport frumos.

    In plus, Dl Selejan nu mentioneaza nicaieri de o rezerva, doua rezerve care ar trebui sa existe in cazul in care Doamne Fereste, se intampla ceva cu Nechita. Dar de ce ar face asta?? Pai nu e fraier, nu? Asta ar insemna crearea unui lot limpic de ciclism care ar avea nevoie de bani pentru pregatire, bani care ar trebui sa-i dea Federatia. Si de ce s-ar lipsi Dl Selejan de cateva mii de euro cand il are pe Nechita deja in Italia unde se antreneaza foarte bine la echipa lui si care nu mai necesita finantare Romaneasca.

    Daca sunteti un site de informare publica, ar trebui sa urmati regulile de jurmalism, sa fiti obiectivi si sa va informati mai bine inainte de a publica astfel de aberatii.

    Nu am nimic cu Nechita. Bravo lui pentru Turul Romaniei! Doar ca Nechita e plecat din Romania de zeci de ani si ca roman, mi-ar placea sa fiu reprezentat la Jocurile Olimpice de un ROMAN!

    Tot respectul!

  • Locul sau nu este batut in cuie – secretarul federatiei este ales prin vot, asadar oricine care poate castiga increderea celor care voteaza este binevenit.
    In al doilea rand, Nechita nu a fost inca ales. A fost desemnat ca si cel mai probabil candidat care sa ne reprezinte la Londra. Iar de rupt aripi nici nu poate fi vorba. O sa imi permit sa spun ca dramatizezi pentru ca orice ciclist roman, din tara sau din strainatate, care a participat la niste curse de anvergura celor care iti asigura punctele necesare calificarii stie ca este o munca sisifica, iar a alerga la Olimpiada alaturi de profesionisti este fantastic de greu. Tocmai de aceea de-abia acum s-a calificat un rutier de-al nostru. Si inca o intrebare: tu ti-ai dori ca reprezentantul nostru sa abandoneze dupa cateva ture sau ti-ai dori sa il vezi ca a rezistat aproape toata cursa? Cati dintre ceilalti de care precizezi tu ar fi in stare de asa ceva? Un talent trebuie cultivat inainte de a da roade.
    De unde stii ca nu exista rezerve? Ai vreun document care sa ateste ceea ce sustii?
    Nechita este cat se poate de roman, daca stai de vorba cu el te poti convinge de asta. Si este plecat din tara de circa 10 ani, nu de zeci de ani. Si tu, ca si mine, iti doresti ca un atlet provenind din sportul romanesc sa se califice la Olimpiada, dar observand realitatile cu care se confrunta sportul nostru, chiar crezi ca este posibil?
    In urma solicitarii tale, imi permit si eu sa te rog sa te informezi mai bine inainte de a arunca cu noroi in cine apuci. Doar asa putem avea un dialog constructiv.

  • Din tot ce am citit pana acum, inclusiv pe freerider.ro, nu am aflat ca ar exista un alt sportiv ca si rezerva pentru Olimpiada. Nu te poti baza pe un singur sportiv, ar trebui sa existe un lot aflat in pregatire. Macar pentru moralul celorlalti sportivi.
    Ca sa avem un dialog constructiv, ajuta-ne te rog cu urmatoarele infomatii:
    – care sunt primii 5 sportivi care in clasamentul UCI care au adus puncte Romaniei?
    – scazand Campionatele Nationale, cati dintre acestia au adus puncte UCI?
    – cati sportivi dintre acesti 5 se afla intr-un lot national sau cati dintre ei sunt considerati ca si posibile rezerve la Olimpiada?
    – exista un lot national de ciclism asa cum exista la orice alt sport???
    – care sunt concursurile din calendarul echipei Nationale ( excluzand competitiile la care se merge pe scheletul unei echipe de club: Mazicon, Dinamo, Tusnad

    Multumesc

    PS: daca imi raspunzi la aceste intrebari, voi veni si cu altele

  • Salut Mircea,

    Dupa cum m-ai rugat, iti raspund, in limita cunostintelor mele, la intrebari:

    1. și 2. Andrei Nechita a adus cele mai multe puncte. Alte puncte au fost aduse de rutierii romani care au avut clasari bune in Turul Romaniei (Razvan Juganaru, Alexandru Ciocan, Zoltan Sipos si altii). Totodata, este bine de stiut ca mai sunt si altii romani care evolueaza in Italia, precum Alexandru Catavei, sau cum a fost Alexandru Gradinaru.

    3. Exista un lot national de tineret care a mers, cel putin anul trecut, la competitiile din Cupa Natiunilor. Echipa a fost formata din Eduard Grosu, Zoltan Sipos, Voinea Lucian si Bogdan Coman. Acesta din urma este momentan in Italia, in pregatire.

    4. Exista un lot dupa cum am mentionat mai sus, dar se reuneste cu ocazia competitiilor la care participa echipele nationale. In ciclism nu este o practica raspandita pregatirea centralizata la nivel de lot national.

    5. Cupa Natiunilor (rezervata sportivilor U23) este cel mai important eveniment la care va participa echipa nationala (minim 2 curse), dar va mai fi prezent si la alte competitii, cum ar fi Turul Romaniei sau Campionatele Europene de Sosea.

  • 1&2 Punctele UCI sunt aduse in concursurile 1.2 si 2.2 ( cele la care au posibilitatea sa participe rutierii romani ) daca te clasezi in primii 3 la etape sau primii 8 la general. Ca urmare, in afara de Andrei Nechita au mai adus puncte Novak Eduard ( in Polonia ), Ciocan Alexandru ( in Turcia ) si Florin Saveliu ( Turul Romaniei ). Restul punctelor a fost luat la Campionatele Nationale de fond si CTI
    3. acel lot national de tineret a fost dus la acele competitii super tari fara a avea nicio alta cursa pregatitoare in picioare . Drept urmare, niciunul nu a terminat vreun concurs…
    4. In cazul unei Olimpiade intotdeauna se face o exceptie si se fac eforturi pentru sportivii aflati la Cluburi mai putin bogate dar care chiar demonstreaza ca au talent si ca isi doresc sa faca ciclism
    5. Cupa Natiunilor se va intampla si anul acesta exact cum s-a intamplat anul trecut .. adica vor abandona cu totii. Nu din cuza lor ci din cauza lipsei interesului Federatiei de a-i pregati. Datorita conditiilor meteo si ale concursurilor, sportivii romani pot atinge un varf de forma tocmai in vara, in timp ce Cupa Natiunilor este in Aprilie – multi dintre ei acum dau cu lopata in curte, in loc sa faca antrenament intr-o zona calda si accesibila ca pret – Turcia, Grecia

    Bogdan Coman a fost in Italia in vizita la varul sau de sarbatori. Intr-adevar o vizita prelungita… Acum este la Slanic, da zapada din curte ( pozele sunt pe facebook ) si pe 10 februarie pleaca in Franta. Daca ma platiti bine, pot fi eu reporterul vostru – se pare ca sunt mai bine informat 🙂

  • 1&2. Ai dreptate si ma bucur ca exista cel putin un cititor care urmareste cu atentie aceste evolutii ale sportivilor romani.

    3. Nu tin sa te contrazic, dar trebuie sa o fac. Nu au abandonat toti in toate cursele. Din moment ce esti un cunoscator in domeniu, stii si sursele de unde de poti documenta.

    4. E perfect valabil ce spui, dar aici intervin si prioritatile COSR. Personal, nu stiu dupa ce criterii decid cine merita si cine nu merita bani pentru pregatire. In orice caz, ciclismul nu a mai fost finantat atat de bine dupa Beijing, cand nu am avut niciun rider sau rutier prezent acolo.

    5. Repet, abandonul nu a fost la ordinea zilei. Si da, Federatia are si ea propriile lucruri de care poate fi invinuita.

    6. Bogdan Coman a fost in vizita la varul sau, Daniel Anghelache care a castigat Turul Romaniei in 2007. Tot Anghelache a alergat pentru Centro Revisioni Cerone un sezon si inca mai evolueaza, la nivel de amatori, in cursele locale de langa Torino. Si din moment ce esti bine informat, stii ca nu a mers acolo ca sa manance panetone.

    Te invitam sa fii reporterul nostru, dar trebuie sa ne trimiti un material de proba. Numai bine!

  • Daca nu ne va reprezenta Nechita, atunci cine este mai in masura?
    Din 2008 de cand avenit pentru prima data la nationale (pana atunci nimeni nu stia de existenta lui) a iesit campion+Turul de anu acesta+cursele castigate in Italia.
    Si din cate stiu din reprezentatiile lui pentru Romania a avut parte si de doua accidente unul la Mondiale de la Mendrisio cand i-a fost aruncat saculetul la roata si cel din Turcia 2010 cand si-a rupt clavicula.

    PS: Nechita a terminat pe 8 la Europenele din 2008.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × five =