Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei…
Vălurită și cu multe porțiuni tehnice, ultima etapă a Turului Sibiului 2013 a fost o provocare pe măsura celorlalte de până acum, chiar dacă nu a mai atins altitudini amețitoare. Rutierii au traversat Mărginimea Sibiului și au făcut cale întoarsă la poalele Transalpinei, însă cu toate acestea, a fost în cele din urmă o afacere disputată între oameni de plat. Mattia Gavazzi, secondat de Omar Bertazzo, unul din protagoniștii prologului, ambii de la Androni Giocattoli-Venezuela, au reușit să ocupe primele două locuri la sprintul final din Sibiu.
Foto: Vlad Pahonțu
Etapa de 138 de kilometri lungime a început nervos, cu atacuri declanșate încă de la plecarea din Dumbrava Sibiului, iar curând s-a cristalizat evadarea zilei. La kilometrul 7, grupul format din Peter van Dijk (SP Tablewere), Sigurd Nesset (Froy-Bianchi), Jimmi Sorensen (Christina Watches), Vytaly Popkov (ISD), Oleg Berdos (Tușnad Cycling), Bartosz Zajac (Chobry Glogow), Andriy Vasylyuk (Kolss) și Alessandro Malaguti (Androni Giocattoli) înregistra un avans de 15 secunde. Ei își dispută și sprintul intermediar de la Orlat (km. 14,5), unde se impune Bartosz Zajac, cu Sorensen și van Dijk în urma sa.
Ecartul crește repede în ciuda reliefului în urcare care avea să culmineze cu cățărarea de la Jina și evadații ajung la 3 minute în fața plutonului condus draconic de CCC Polsat. Diferența maximă dintre cele două grupuri se înregistrează la kilometrul 25, când ceasul indică 5 minute. Drumurile înguste și sinuoase prin satele românești, cândva grănicerești, par a le fi pe placul fugarilor care își mențin avansul. Jimmi Pedersen își trece în cont cățărarea de categorie A de la Jina, urmat de Zajac și de Vasylyuk.
Alessandro Malaguti face pană, la fel ca și Sorensen, dar numai danezul revine în grupul format acum din 7 rutieri. În stația radio a Turului se aud antrenorii care solicită să ofere roți de rezervă căci tot mai mulți rutieri sparg, dar plutonul continuă cursa după evadați. Avansul grupului de frunte se micșorează, fără a scădea sub limita de două minute însă. Pe drum se mai află două puncte de cățărare, cea de la Dumbrava și cea de la Gârbova, adjudecate de Oleg Berdos, respectiv același Zajac.
Odată intrați pe drumul național, cicliștii au parte de o șosea umedă și de câțiva stropi de ploaie care, cumulați cu suta de kilometri deja parcursă și oboseala din zilele precedente, devin ultimele lucruri de care aceștia mai aveau nevoie. Din fericire, nu se produc căzături, dar forțele fugarilor scad văzând cu ochii. Ultima urcare a zilei, Apold (km 31), cerne sita în grupul de frunte, Popkov, Berdos și van Dijk reușind să se desprindă și să treacă în această ordine peste linia din vârful ascensiunii. Sorensen capitulează definitiv, în timp ce restul de 3 rutieri se află la 30 de secunde în spatele liderilor.
Zona de plat care a urmat până în Sibiu nu este în avantajul tripletei din față, astfel că la intrarea în Sibiu mai au un avans de 1’30”. Cele 90 de secunde atât de fragile sunt anihilate de plutonul care rula în goana mare pe străzile orașului cu fiecare metru care trecea. În cătarea sportivilor apare turla Bisericii Evanghelice din Piața Mare, dar nici divinitatea nu i-a mai salvat pe Popkov și compania.
Răniți în orgoliu după un tur unde au trecut aproape neobservați, Androni Giocattoli urzește revanșa și declanșează ostilitățile în ultimii 500 de metri. În aplauzele publicului sibian, Mattia Gavazzi trece primul linia de sosire cu un avans consistent, urmat de Omar Bertazzo, un specialist al velodromului, chipurile lor trădând dulceața acestei datorii plătite.
Cât despre clasamentul general, Davide Rebellin merge acasă cu tricoul galben, iar Matija Kvasina (Gourmetfein-Simplon) trebuie să se mulțumească iarăși cu o clasare pe locul secund, după cea de anul trecut. Consolarea vine din faptul că a devansat nume mult mai puternice de această dată, iar campionul en-titre, Victor de la Parte (SP Tablewere), a fost de nevăzut. Și așa se încheie cea de-a treia ediție a Turului Sibiului, o competiție apreciată de majoritatea participanților, fără sincope de organizare și care dorește să ofere publicului autohton iubitor de ciclism un eveniment de primă mână.
Traian Goga
Redactor FreeRider.ro
Sibiu, România
Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei și reprezintă una dintre vocile care contează în ciclismul românesc.