Acum citesti
Marius Petrache va pedala pentru echipa profesionistă Giant Team Italia în 2013

Cu toate că România nu excelează ca număr de cicliști, există și la noi în țară sportivi talentați, care au stofa necesară să facă față nivelului ciclismului internațional. Marius Petrache se regăsește în această ipostază și deși startul acestui sezon a fost ezitant, după cum chiar el relatează, capetele s-au legat pe parcurs. Actualmente, el evoluează pentru echipa profesionistă de mountain bike Giant Team Italia și mai jos ne dă amănunte despre cele petrecute în ultima vreme și cele ce umrează a se petrece.

  • Salut, Marius! Cum merg pregătirile pentru noul sezon?

Salut! Pregătirile merg excelent. Simt că sunt pe drumul cel bun și chiar dacă nu sunt încă în cea mai bună formă, apreciez că sunt gata să dau ce am mai bun în competiții.

  • Anul acesta te găsește la o echipă străină de mountain bike, Giant Team Italia. În primul rând, cum ai ajuns acolo?

Neavând niciun contract semnat cu vreo echipă din România până în luna februarie, am decis să trimit câteva e-mail-uri cu CV-ul meu câtorva echipe din străinătate. Nu a trebuit să caut prea mult, căci mulțumită ajutorului din partea lui Ovidiu Burghelea am reușit să fiu acceptat de Giant Team Italia. Lui Ovidiu îi mulțumesc enorm pentru pasiunea și implicarea de care dă dovadă, el fiind principalul artizan al sosirii mele la această formație.

  • Cum este atmosfera de acolo și care sunt principalele diferențe dintre aceasta și echipele românești pentru care ai concurat?

Atmosfera este una relaxată, dar totodată echipa este concentrată și tot ceea ce facem are un singur scop – performanța. Diferența dintre această echipă și cele la care am mai concurat în trecut se face prin profesionalismul de care dă dovadă. Aici avem preparator fizic, pregătire specifică, maseur și teste periodice pentru verificarea și îmbunătățirea pregătirii, iar toate duc la îmbunătățirea rezultatelor. Nu cred că mai este nevoie să amintesc de faptul că bicicletele și cursele la care luăm parte sunt la cel mai înalt nivel.

  • Cum a fost primită în România vestea că ai ajuns la o echipă tocmai în Italia? Au existat reacții la auzul acestei vești?

Nu am primit un feedback foarte mare în urma acestei schimbări, decât din partea câtorva persoane cu care am mai ținut legătura. Probabil că știe destulă lume că am ajuns la o echipă profesionistă în Italia, dar nu multă lume dorește să își exprime părerile.

Din partea FRC am întâmpinat ceva probleme la eliberarea licenței. Fostul comitet al Federației Române de Ciclism a reușit să mă împiedice de la a participa la competiții în Italia vreme de mai bine de două săptămâni.  Ei nu mi-au eliberat licența din diferite motive, unul mai banal decât altul. Nu are rost să dau toate detaliile, dar ca simplu exemplu, odată nu mi-a fost acceptată cererea de licență deoarece pe aceasta scria Federația Româna de Ciclism și Triatlon, iar cum triatlonul s-a desprins, nu mai este valabilă denumirea. Sunt perfect de acord în această privință, însă formularele de pe site-ul lor conțineau antetul FRCT la acel moment. Abia după alegeri și dupa că Novak Eduard a devenit noul Președinte al Federației, lucru care va genera o schimbare in bine a ciclismului zic eu, mi-a fost eliberată licența. Deci niște aspecte birocratice erau să-mi pună în pericol evoluția din Italia.

  • Cât de mult vei rămâne la această echipă?

Am contract pe un sezon întreg, adică până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Sper să mi se propună o prelungire de contract la respectivul moment. Cred că sunt șanse destul de mari să se întâmple acest lucru, având în vedere faptul că echipa investește destul de mult în mine acum și nu ar face sens să arunce cu banii fără un țel clar.

  • Care sunt obiectivele tale cât vei fi în Italia?

Obiectivele mele, ca și cele ale echipei în general, sunt acelea de a obține rezultate cât mai bune. Sunt conștient că mai am de progresat, dar văd probabil acest lucru pe viitor, mai ales că actualmente nu mă aflu sub presiune din partea conducerii. De asemenea, aici se urmărește și imaginea de perspectivă, adică atingerea obiectivelor dintr-un anumit an fără a a pune în pericol planul pentru anii care urmează.

  • Cum apreciezi că vei face față acolo?

Având în vedere pregătirea și competițiile la care iau parte, nu va trece mult timp și voi fi la același nivel, sau cel puțin unul apropiat, cu riderii de top. Însă pentru moment vreau să îmi văd de antrenamente. Rezultatele vor vorbi de la sine.

  • La ce nivel vei concura acolo și cum arată programul de antrenament?

Voi participa la competiții importante, de nivel ridicat, la probele de semi-maraton și cross-country olimpic. E posibil să iau parte și la câteva maratoane și la câteva curse de șosea. Cât despre antrenamente, acestea sunt antrenamente specifice, cu diferite teme, axate pe intensitate, iar două zile pe săptămână am două antrenamente pe zi. Duminica este ziua de cursă, fără excepție.

  • În țară te vei întoarce la vreo competiție?

Da. Deoarece sunt importante pentru mine ca sportiv, dar și pentru echipa din care fac parte , voi participa cu siguranță la Campionatele Naționale de Șosea , Mountain Bike XCO și XCM și la Campionatele Naționale de Velodrom. Pe lângă aceste campionate, este posibil să vin pentru a participa la câteva competiții private, dar deocamdată nu am stabilit ceva concret.

Vezi Comentarii (5)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 + 8 =