Acum citesti
Claudiu Moga: În călătoriile mele am avut întămplări demne de romane

Să străbați cei mai frumoși și înalți munți, după aceea să mergi pe malul mării și să vizitezi un oraș istoric. Să fii în mijlocul naturii. Cam aceste lucruri și tot ce este curpins între ele înseamnă cicloturismul. Și cicloturiști sunt niște aventurieri moderni. Mergând pe bicicletele lor, unele obișnuite, cu niște bagaje demne de cala unui avion, ei străbat mulți, mulți kilometri. Așa că am stat de vorbă cu unul dintre aceștia, Claudiu Moga, cicloturist român cu state vechi în ale călătoriilor pe două roți șă ne spună niște cuvinte despre aventuriile lui de anul acesta.

Salut! Ce excursii ai mai făcut în ultimul timp?

Anul 2011 a fost cel mai prolific din punct de vedere cicloturistic, din toată viața mea până în prezent. Am făcut multe ture, dar le voi aminti pe cele mai importante: un training de 9 zile în Anatolia, o aventură pe două roți în Europa de 77 de zile, prin 6 țări și încă 3 tururi importante prin România ce au durat între 11 și 23 de zile. Am mai făcut și ture minore de câteva zile. În total, am acumulat circa 150 de zile de cicloturism în acest an. Pot zice cu mâna pe inimă că am adunat materiale pentru veritabile romane de aventură.

Care țări au fost cele mai primitoare cu tine?

 Cu siguranță, cele mai primitoare țări au fost Italia și Franta, care sunt și preferatele mele. Aici am întâlnit oameni minunați care m-au ajutat necondiționat și tot aici mi-am făcut mulți prieteni și am trăit momente de intensă emoție vizitând locuri unice.

Ce locuri te-au impresionat cel mai mult?

 Sunt multe locuri care m-au lăsat fără suflu, dar în top se află Toscana cu unicele sale orașe medievale. Mi-am îndeplinit visul să ajung la Florența pe bicicletă. Deasemenea, orașele Lucca și Pisa m-au cucerit irevocabil. Dar poate cel mai mult mi-a plăcut orașul Ferarra care este și orasul bicicletelor din Peninsula Apennina. Totodată m-a impresionat mult coasta Liguriei – o adevarată îmbinare între munte și mare și localități tradiționale. Aici cel mai mult m-a atras localitatea turistică Portovenere care este cu totul deosebită.

O altă zonă care mi-a plăcut enorm a fost cea a Alpilor Francezi, în special Alpii Savoiei care au cea mai bună infrastructură pentru ciclism din lume.

Care a fost cel mai ieșit din comun lucru care ți s-a întâmplat în excursiile de anul acesta?

 Chiar călătoriile mele în sine au fost ceva aparte, dar cel mai neașteptat eveniment a fost faptul că în timpul unei nopți de la Lacul Leman, aproape de Elveția, după localitatea Evian les Bains, am fost victima unui jaf și am rămas fără bicicletă și fără bagaje, de a trebuit să mă întorc în țară cum nu aș fi crezut vreodată, adică pe jos și cu trenul.

Cât de mult ți-a trebuit să planifici excursiile de anul acesta?

 Sincer, pentru acest an nu mi-am făcut prea multe planuri, am avut parte de câteva oportunități rare, dar care mi le-a făcut posibile prin acumularea unei experiențe și desfășurarea unei activități de 15 ani în domeniul cicloturismului.

Destinații viitoare?

 Pentru anul viitor vreau să parcurg din nou o tură europeană, dar de această dată voi încerca să-mi întrec recordul și să fac o tură majoră care să includă traversarea a 15 țări, cumulând peste 100 000 de metri diferență de nivel și peste 100 de pasuri și cățărări importante.

Privind intr-un viitor mai îndepărtat, după ce mă voi fi plictisit de pedalat prin Europa, voi plănui niște ture și pe celelalte continente. Sunt în special atras de Asia și Africa. Din păcate, deocamdată nu am fondurile necesare pentru astfel de expediții.

Despre călătoriile lui Claudiu Moga poți citi pe blogul său.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 + twelve =