Acum citesti
Arnold Gozo, cicloturistul îndrăgostit de Asia de Sud-Est

Puțin nostalgici după concediul care tocmai s-a încheiat, cel puțin pentru majoritatea dintre noi, gândul ne zboară, fără să vrem, spre următoarea escapadă. Cum să fie, unde să fie, cu cine mergem, și așa mai departe. Arnold Gozo, un timișorean împătimit al cicloturismului se pare că are deja toate aceste răspunsuri și știe foarte bine ce va face toamna următoare! Asia de Sud-Est este destinația sa și, din câte spune, este un loc pe care nu îl poți uita foarte ușor.

  • Salut Arnold! Pentru început, ne poți spune câteva cuvinte despre tine?

Mă numesc Arnold Gozo și sunt originar din Timișoara, am vârsta de 51 de ani și sunt pasionat de cicloturism din tinerețe. Multe amintiri frumoase mă leagă de această pasiunea a mea, care a devenit între timp un mode de viață. Am practicat ciclismul la nivel de performanță, în cadrul Școlii Sportive Viitorul din orașul meu și de atunci mi-a rămas ca hobby pedalatul.

  • De cât timp practici cicloturismul și care sunt cele mai interesante/importante expediții ale tale?

Istoria mea de cicloturist începe dinainte de 1989, când am făcut turul României, de mai multe ori. După Revoluție, mai precis în luna februarie a anului 1990, am plecat la drum prin Europa. Prima tură mai serioasă a fost până în Austria, la Viena, după care m-am întors prin Iugoslavia până în Italia. Anul următor, adică în 1991 am pornit din nou din Timișoara, de această dată cu destinația Lisabona. A fost o excursie frumoasă, dar voiam mai multe. Așa că, după revenirea în țară am decis că trebuie să traversez oceanul. Și așa am ajuns în Statele Unite ale Americii, la Chicago. Neștiind prea multe despre acele locuri, am continuat să pedalez prin vreo 4 state învecinate, periplu care mi-a fost suficient. După un an am pus din nou piciorul și roțile pe continentul american, tot la Chicago, dar de această dată cu destinația clară Las Vegas.

  • Am aflat despre tine că ai întreprins mai multe călătorii prin Asia. Povestește-ne, te rog, despre acestea.

Ei bine, în 2010 am plecat la Budapesta, și de acolo am călătorit cu avionul până în Singapore, unde am stat vreo 4 zile. Nu aveam bicicleta cu mine, așa că mi-am cumpărat una cu care am continuat drumul spre Malaezia. Această țară am străbătut-o de la sud la nord iar pe urmă am pedalat prin Thailanda până am ajuns la Bangkok. Acela a fost punctul terminus al călătoriei mele, deci m-am urcat în avion și am ajuns din nou în România. V-am spus cumva că acest turneu a durat de la 1 noimebrie până pe data de 26 decembrie? Mi-am petrecut 2 luni de zile într-o aventură continuă!

În anul 2011 am pornit din nou la drum, dar de data aceasta cu propia mea bicicletă, marca Steppenwolf. Avea 27 de viteze și era echipată corespunzator pentru un drum mai lung, de data aceasta. Tot Budapesta e fost punctul de plecare, zburând până la Kuala Lumpur și de acolo cu bicicleta mai departe spre nord. Și atunci am străbătut Thailanda de la sud la nord, ca pe urmă să intru în Laos, Vietnam și Cambodgia. Planul era să ma întorc înapoi în Thailanda, până la Pattaya și așa am și făcut. Bangkok a fost ultima oprire înainte să mă îndrept spre casă.

  • Cum arată Asia pentru un european care o străbate din șaua bicicletei? Ai întâlnit și cicloturiști asiatici?

Pentru mine, Asia de Sud-Est a fost și este ceva deosebit și foarte interesant. Mi-a plăcut enorm de mult, m-aș întoarce oricând! Oamenii sunt foarte ospitalieri și tot timpul au acel zâmbet pe față… Cuvintele nu pot descrie în totalitate atmosfera de acolo. De asemenea, prețurile sunt foarte mici comparativ cu alte locuri. Acea parte a Asiei este mult mai ieftină decât Europa sau Statele Unite ale Americii, așa că este un motiv în plus pentru a vedea acel colț de lume. Pe drum, am întâlnit foarte mulți europeni, care se aflau și ei cu bicicletele prin Asia. Și cei din zonă sunt atrași de această activitate. De exemplu, o familie din China era mare amatoare de cicloturism și am avut plăcerea să îi cunosc în Thailanda. În rest, erau foarte multe persoane provenite din Australia și din Noua Zeelandă.

  • Următorul tău proiect este o expediție în Malaezia și Thailanda. Ne poți descrie planurile pentru această nouă aventură?

Am atâtea de povestit despre Asia că nici nu mai știu cu ce să încep și cu ce să termin. De fapt, aceasta este și principalul motiv pentru care plănuiesc să ma reîntorc acolo în toamna anului viitor. Pur și simplu îmi place la nebunie și nu mă pot sătura de acele locuri. Planuri de călătorie… odată ajuns la fața locului ți se aștern în față milioane de posibilități, de planuri, de opțiuni… Nu îmi fac nicio grijă în privința aceasta!

 

Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two + sixteen =