Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Am stat de vorbă cu Anton Duma, un cicloturist în adevăratul sens al cuvântului, caracterizat de o voință de fier și care reușește să ducă mereu la bun sfârșit orice traseu pe care și-l propune. Locuiește în Valea Mare, Bacău și a reușit să vadă Europa de pe bicicletă. Mai multe povești despre aventurile și clipele minunate trăite pe biciclete în interviul ce urmează.
1.Salut Anton! Ce însemnă pentru tine cicloturismul?
Va salut si eu. Sint vremuri grele cind bolile dau navala peste oameni ori sportul, calatoriile, expeditiile ne ofera IMUNITATE FIZICA SI PSIHICA – eu cred ca fiecare din noi doreste sa fie sanatos fizic si psihic, este o datorie a noastra deoarece corpul este templul spiritului, iar daca corpul este bolnav si spiritul va avea de suferit si fericirea va fi greu de atins. ,,Multi dintre noi avem un mesaj, fiecare –l transmite din prisma care-i place. Eu incerc prin cicloturism. Pentru mine cicloturismul inseamna un vis inplinit si imi ofera satisfactia libertatii!
2.Ce anume îți oferă suficientă putere pentru a te determina să parcurgi aceste distanțe, care pentru mulți dintre noi, de ce să nu recunoaștem, par colosale?
Motivatia de multe ori o obtii calatorind, ea vine pe parcurs. Insa la mine a fost o motivatie de demult. Conectarea la modul pur catre natura face ca omul sa-si depasesca limitele sale de multe ori intr-un mod fantastic si bineinteles ca mai este si dorinta de a demonstra ca se poate.
3.Care a fost cea mai lungă expediție și prin ce țări s-a desfășurat traseul?
–2009-2010 Turul Europei intitulat ,,Descopera-te in necunoscut,, prin 23 de tari-Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia, Albania, Munte-Negro, Serbia ,Croatia, Bosnia-Hertegovina, Slovenia, Italia, Franta, Monte Carlo, Spania, Portugalia, Anglia, Scotia, Belgia, Olanda, Germania, Austria-18.430km-187 de zile.
4.Ai făcut vreodată un calcul total al numărului de kilometri parcurși? Sau poți măcar aproxima?
In linii mari da, am principale calatorii dupa cum urmeaza;
-1996-Budapesta-Bacau si retur-1.850 km
-2006 – m-am reapucat de pedalat incepand cu o tura de incalzire cu un harb de bicicleta 850 km in 4 zile.
-2007 – Italia [Torino] – Romania [Bacau] 4.650km 25 de zile
-2008 – Italia, Franta, Spania ,Slovenia, Ungaria ,Romania. 6780km.
-2009 -Turul Europei intitulat ,,Descopera-te in necunoscut,, -18.430km – 187 de zile.
-2010 – ocolul Romaniei -3.600km – 54 de zile.
As mai adauga ca recorduri:
-278 km intr-o singura zi [undeva prin Italia].
-240 km tot intr-o singura zi [Italia] traversand Alpii Meridionali.
5.Care este cel mai reușit traseu pe care l-ai parcurs vreodată?
Toate traseele mele au fost reusite dar cel mai reusit pana acuma ramane Turul prin Europa de 18.430km.
6.Cum reacționează persoanele cărora le povestești aventurile tale? Și de asemenea am vrea să știm, cum au reacționat cei de peste hotare când le-ai povestit de aventura ta?
Nici nu va dati seama cat de mult se poate promova in acest mod imaginea destul de afectata al Romaniei, nu credeam nici eu asta pana acuma insa m-am convins.
Am fost in zone afectate de imaginea tarii cum ar fi Italia …hmm e surprinzator cum oamenii de acolo te opresc sa te intrebe de unde vii si incotro te duci, dupa care se mira ca esti roman din motive mai mult cunoscute, insa ce e placut este faptul ca intr-un mod armonios si placut reusesti sa stergi din pata aia neagra, oamenii fie ei de unde or fi apreciaza ceea ce faci si sint foarte atrasi de motivatia ta spunand ,,intr-adevar un roman,, gladiator, un roman frumos cu un scop nobil si o poveste fascinanta!
Ca sa nu mai vorbesc despre romanii e afara… descoperi o alta Romanie cunoscandu-i, sint mandrii cind te vad cu bicicleta iar steguletul… face miracole, pentru ca orice roman se sinte mai aproape de tara sa cind te vede ca porti steguletul Romaniei! Te invita la ei in casa ca un oaspete deosebit, te ajuta sa-ti continui calatoria. Acest lucru e fantastic. Calatorii sint iubiti de multi dintre oameni pentru ca de multe ori ei sint oglinda celui care nu calatoreste, iar povestile lor sint peste tot apreciate. Libertinajul multor calatori lasa in multe locuri o amprenta, chiar si in inimile oamenilor deoarece fiecare ar dori sa fie cat mai liber .
Pentru cei de peste hotare aceste lucruri nu sint deosebite… ei cunosc viata calatorului mult mai bine decat cei de la noi si din acest motiv esti respectat… mult mai apreciat decat la noi si le place sa asculte povestile .
7.Interesante povești! Spune-ne în continuare dacă îți planifici un anumit buget pentru fiecare expediție sau ai o sumă minimă și încerci să te descurci la fața locului?
De planificat tot timpul imi planific, pana in anul 2009 bugetul meu a fost cam mereu suficient insa pentru Turul Europei din 2009-2010 din pacate am ramas doar cu… planificarile. Si totusi am reusit sa fac cel mai lung tur si asta intr-un mod destul de miraculous… eii e o poveste aici pe care o voi prezenta cat de curind .
8.De abia așteptăm! Ce bicicletă ai și câte componente ai schimbat până acum la ea? Te-a dezamăgit vreodată într-unul din traseele tale?
Bicicleta cu care am plecat in Turul Europei a fost o bicicleta destul de solicitata si inainte o bicicleta facuta special pentru ture mai lungi cu cadru de ciclocross si componente de cursiera dar din pacate in Anglia a trebuit sa o inlocuiesc cu o alta bicicleta mai robusta si mai rezistenta capabila sa care kg multe. Probleme tehnice pana in Anglia am avut destule am schimbat de trei ori roata din spate, din acest motiv am si renuntat la ea si am inlocuit-o. Bineinteles ca am mai fost nevoit sa schimb si lanturi, cauciucuri, saboti, piese care se consuma .
9.Bănuiesc că ai și planuri de viitor. O persoană cu o viață atât de activă trebuie să le aibă.
Anul acesta intentionez sa fac prin Romania un tur unde sa-mi prezint experientele traite pana acum in mai multe orase. Am in plan si publicarea unei carti sau de ce nu doua si bineinteles sa fac si alti multi km prin lume… m-ar incanta un tur al lumii dar despre asta inca nu pot sa vorbesc prea multe deoarece este inca doar la nivel de vis [plan]. Daca voi reusi sa fac un tur prin tara am de gind sa fac prezentari si in alte tari in special in tarile unde sint comunitati de romani.
10.Le poți da câteva sfaturi de bază celor care vor să se aventureze pe distanțe atât de mari?
Cei care se aventureaza in calatorii mari dupa parerea mea nu au nevoie de multe sfaturi in general ei stiu la ce se inhama… Sfaturile mele pentru cei care calatoresc prin mai multe tari cu bicicleta ar fi urmatoarele;
-Sa mentalizeze traseul pe care vor sa-l parcurga.
-Sa incerce sa se conecteze cat mai mult la rezonanta naturii.
-Sa nu alimenteze frica, esecurile, problemele care apar pe traseu.
-Sa aibe echipament cat mai adecvat ca sa nu mai vorbesc de bicicleta.
– Pese de schimb [lant, camere de rezerva, trusa de reparat pene, spite pentru roti, chei necesare reparatiilor].
-Sa-si pastreze starea naturala si sa nu uite de a fi ei insisi.
-Niciodata sa nu se enerveze, sa dispere pentru ca toate aceste stari duc la esec si la chiar la renuntarea calatoriei.
-Sa fie atenti in trafic, sa circule cu prudenta.
-Inainte de calatorie sa se antreneze bine.
-Sa nu uite ca de fapt o calatorie este o experienta din care se pot invata multe iar transformarile apar doar atunci cind esti PREZENT in calatoria launtrica.
11.Mulțumim mult pentru acest interviu. Dorești să le transmiți câteva vorbe cititorilor noștri?
Pentru cei care calatoresc sau vor calatorii prin alte tari sa nu le fie rusine ca sint romani iar schimbarea imaginii tarii noastre care este foarte afectata o pot face prin ceea ce fac. Este mare nevoie de cei care contribuie la stergerea petei negre a tarii noastre in afara, pentru ca daca fiecare din noi nu face asta nu aduce un aport, ea va ramane multa vreme asa cum este si e mare pacat pentru ca avem o tara frumoasa cu oameni valorosi.
Cineva spunea foarte frumos ,,Tu trebuie sa reprezinti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume,, M.Gandhi.
Îi poți scrie lui Anton Duma pe site-ul său, la adresa cicloturistroman.blogspot.com.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Anton Duma este un roman extraordinar cu o viata incredibila.
Ma bucur ca-si traieste visul si ca este atat de puternic sa treaca peste toate vicisitudinile unei astfel de expeditii si sa acumuleze bogatii spirituale inestimabile.
Ma bucur ca ne cunoastem si personal si ca suntem prieteni si sper pe viitor sa-i calc si eu pe urme.
Drum bun in continuare maestre!
cu respect si prietenie,
Claudiu