Acum citesti
Cum montezi plăcuțele pe pantofii de ciclism?

Un cititor ne-a adresat o întrebare interesantă, pe care am considerat că merită s-o transformăm într-un articol: cum se montează corect plăcuțele de pantofii de ciclism?

Procedeul este simplu, trebuie să ai doar puțină răbdare. O plăcuță instalată corect asigură un transfer de putere eficient. De aceea este indicat să fie montate corespunzător. Am ales pentru acest tutorial o pereche de pantofi de ciclism Shimano (pentru MTB-uri) și plăcuțele aferente acesteia.

În primă instanță trebuie să identifici cele două puncte extreme ale labei piciorului tău. Extremitatea din partea degetului mare trebuie să calce deasupra axului pedalei.

Apoi, încalță perechea de pantofi și marchează cele două puncte pe pantof cu un marker sau un creion.

Plăcuța trebuie să conțină neapărat cele două șuruburi cât și șaiba care le menține poziția.

Fixează provizoriu plăcuța de pantof. Nu strânge cu putere.

Cu ajutorul unei rigle, unește cele două puncte pe care le-ai marcat pe pantof. Poziționează plăcuța astfel încât mijlocul acesteia să se afle în dreptul liniei.

La final, strânge cele două șuruburi ferm.

 

Vezi Comentarii (5)
  • Imi permit si eu un sfat, trecut fiind prin dilema pozitiei placutelor. Procedeul e simplu doar teoretic, practic e mult mai complex si migalos. O pozitionare eronata a placutelor, implicit o pozitionare nenaturala a labei piciorului, va duce cel putin la dureri de genunchi. Din pacate niste instructiuni clare, in detaliu, nu pot exista intrucat fiecare e diferit, anatomic vorbind. Intrucat am simtit pe ‘genunchii’ mei ce inseamna pozitionarea placutelor fara a lua in calcul anumiti factori, as putea spune ca punctul de plecare este a observa cum sta natural orientata laba piciorului (cu fundul pe o masa, lasand picioarele sa atarne liber, se observa pozitia labei piciorului//observand cum tineti laba piciorului pe pedala platforma). Aceasta pozitie trebuie mimata cand prindem placutele. Apoi mergem pe bicicleta si observam cum ne simtim. Si in functie de asta facem diverse ajustari. Cu acordul celor de la freerider, as putea indica o scula foarte utila pt aceste ajustari si anume cea oferita de ergon bikes (http://www.ergon-bike.com/us/en/product/tp1). Ajustarile nu se mai fac din ochi, ci putem urmari exact evolutia lor (notand pe caiet cele 3 repere) iar, cand vine momentul schimbarii placutelor, le putem monta imediat dupa sablonul deja identificat. Tot ramane sa pozitionam si sa incercam, dar va fi un proces mult mai exact.Exista si un videoclip la ei pe site cu directiile generale de urmat si chiar un minimanual in care se intra putin in detaliu despre pozitionare. Merita luate in calcul amandoua. Din pacate nu am vazut pe nicaieri la noi in tara sa se vanda asa ceva.

  • Am si eu o intrebare
    De curand am achizitionat o pereche de pantofi de mtb, iar in varful talpii sau aproape de varf, au 2 gauri cu filet cred ca pt niste suruburi. La ce folesesc gaurile acelea sau cu ce scop se afla aolo?

  • Am o problema, mai mult estetica. Ating cu interiorul calcaiului bratul pedalier si rup gheata (se freaca). Stanga – dreapta nu se poate deplasa placuta, oare sa-i modific unghiul? Sunt singurul care am problema asta? Nu am dureri de picioare, chiar si la ture de 200 km, deci placuta e ok reglata….nasol este ca „frec” si bratul pedalei, am avut bicle in teste si nu arata prea ok dupa niste km.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen − 1 =