Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Deja de mai bine de 2 ani, cei de la Suntour au în gama de furci XCM un model dedicat bicicletelor 29er. Suntour XCM V3-MLO 29″ este deci parte a ofertei de furci entry-level. Nu este deschizător de gamă, deoarece XCT 29er este plasat în fața lui XCM, prin prisma prețului mai mic și a greutății mai mari. Ce așteptări putem avea de la versiunea 2013 a furcii XCM?
În comparație directă cu modelul pentru biciclete 26er, cea de față lucrează mai greoi, deși principiul de funcționare este același: arc și elastomer. Pot pune totul pe seama durității arcului, negăsiind altă explicație logică, dată fiind construcția asemănătoare. Așa cum era de așteptat, robinetul pentru Preload nu schimbă cu nimic duritatea arcului.
Astfel, pe traseu, vei remarca că această furcă nu oferă prea mult confort. Și mai mult decât atât, va fi puțin probabil să te aștepți la performanțe pe un teren cu denivelări puternice succesive. Există totuși și o categorie avantajată și anume cei care cântăresc peste 85 de kg. Pentru aceștia, arcurile sunt bine alese. Poate că înlocuirea arcului cu unul mai moale ar rezolva problema și pentru cei care cântăresc mai puțin, dar pentru ce atâta bătaie de cap când mai există și alte modele concurente, mai performante, cu prețuri o idee mai mari?
Lock-Out-ul este prezent pe XCM 29er și acționează instantaneu la rotirea robinetului și este astfel singurul reglaj valabil de pe această furcă. De asemenea, trebuie menționat că flexează rezonabil, garatându-i astfel o durată de viață mai mare. Rigiditatea la frânare este conform măsurătorilor noastre de 239.1 Nm/grad, o valoare mai bună decât a unor furci pentru biciclete cu roți de 26 de inch. Și cu atât mai mult cu cât brațele lui XCM 29er (din oțel) sunt de 30 de mm și nu de 32 de mm.
Greutatea în schimb este foarte mare, cele 2.8 kg apropiindu-se foarte mult de valoarea unei furci pentru Downhill cu o cursă dublă. Și pentru că tot am adus vorba de cursă, XCM 29er se comprimă maxim 89 de mm, din cei 100 de mm declarați.
Rigidă, dar foarte grea, nu trezește nicio emoție pe parcursul testului. XCM V3 ML 29 nu impresionează în ceea ce privește prestațiile pe traseu, ba mai mult, se prezintă cu arcuri mai dure decât modelul XCM 26. Construit de același producător. Dacă vine stock pe bicicletă, ia în vedere un upgrade dacă vrei să te bucuri de confort și performanțe. Dacă vrei s-o achiziționezi, aruncă un ochi pe oferta de furci entry-level a celor de la Rock Shox.
Rigiditate frontală: 239,1 Nm/grad
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Consider ca v-ati purtat frumos cu aceasta furca. Am avut pentru bicicleta mea de 26 xcm2 si a fost un …..cosmar 😀
Puteti achizitiona aceasta furca de la Decathlon prin comanda. E 469 de lei si dureaza zece zile sa ajunga in magazin.
Aceasta furca nu poate fi inchisa (lock-out) decat daca esti coborat de pe bicicleta! Pe bicicleta, in mers, nu functioneaza!!!
@goe: ba da, dar nu la toate modele. Asta este și problema furcilor Suntour entry-level: unele funcționează cum trebuie, altele nu.
Functioneaza perfect si merge blocata din mers, depinde daca este tensiune pe ea sau nu in momentul blocarii. Daca o tii mai rigida, merge din orice pozitie, daca nu, trebuie sa te lasi putin pe spate sa nu fie apasata. Nicio furca nu se blocheaza cand este in tensiune, decat daca are hiba si ramane blocata tensionat.