Acum citesti
Shimano Tourney TX (2011)

Plastic și oțel. Acestea sunt ingredientele de bază din care este alcătuit schimbătorul Shimano Tourney TX. Deși face parte din gama entry-level a producătorului Shimano, nu trebuie să te panichezi. Greu de crezut sau nu, mai există încă o versiune a acestui schimbător, plasată și mai jos în gamă. Și anume Tourney TZ.

Conceput pentru bicicletele ieftine și foarte ieftine, Shimano Tourney TX a suferit ceva schimbări în ultima perioadă. Chiar și din punct al aspectului se prezintă acum difeit. Plecând de la premisa că este un schimbător de buget, oferit pentru doar 40 de lei, vom încerca să-i analizăm performanțele și să le detaliem în acest articol.

Tourney TX va funcționa cu casete pe filet de 6 sau 7 pinioane. Nu este un schimbător rapid, ci mai degrabă unul lent și zgomotos. Chiar dacă nu schimbi în sarcină, sunetele produse vor fi prezente în permanență. Reglajul se face relativ rapid, cele două șuruburi fiind foarte la îndemână. După perioade mai lungi de utilizare va avea nevoie de mici ajustări pentru a funcționa corect.

Materialele utilizate în construcția schimbătorului se aliniază gamei entry-level. Prin urmare, plasticele își fac simțită prezența la nivelul corpului schimbătorului iar patina și prinderea de ureche sunt realizate din oțel. Aceste materiale duc la creșterea în greutate a lui Tourney, acesta reușind să atingă valoarea record de 355 de grame, în condițiile în care media este de aproximativ 240 de grame. Raportată la costuri, greutatea nu mai lasă loc și de alte intervenții critice, însă la nivelul întregii biciclete greutatea în plus își va face simțită prezența.

Este compatibil cu pinionul Mega Range oferit de Shimano. Acesta numără nu mai puțin de 34 de dinți și are ca rol diminuarea efortului pe urcările foarte abrupte. Cu toate acestea, conceptul de Mega Range (în configurația 11-13-15-17-20-23-26-34) nu a ieșit din aria entry-level-ului și nu a reușit să se impună în nicio altă clasă de componente. Iar asta deoarece utilitatea unui pinion cu un număr atât de mare de dinți este discutabilă în această clasă a bicicletelor (care în teorie, nu este dedicată plimbărilor pe trasee de munte, ci doar recreaționale). Tourney TX este însă conceput pentru a-i face față.

Pentru a mai reduce din efortul necesar schimbărilor, cei de la Shimano au montat un ghidaj pentru cablu, sub forma unei rotițe. Aceasta poate fi regăsită sub corpul schimbătorului, reușind să mențină cablul drept înainte ca acesta să fie prins de schimbător.

Raportat la cost, ai fi tentat să afirmi că este o afacere bună. Dacă nu ai instalat pe bicicletă un set de 6 sau 7 pinioane pe filet, te sfătuim să te îndrepți către modelul Alivio, chiar și cel din anii anteriori (2008, 2009), care încă se găsește în unele magazine de biciclete. Este o idee mai ușor, ceva mai rafinat iar investiția de aproximativ 90 de lei nu reprezintă o sumă semnificativă. Altfel, Shimano Tourney TX rămâne o alternativă viabilă pentru casetele de pinioane de tip vechi. Însă nu este nici pe departe una strălucită.

Vezi Comentarii (12)
  • Am o bicla cu tourney si sunt foarte multumit de el a rezistat la cateva maratoane. Mai am o bicla cu un shimano slx si sa mor eu daca simt vreo diferenta in exploatare ba din contra la o banala schimbare de la foaia mare la cea mijlocie maretul slx era sa faca praf lantul. Sa mor eu daca inteleg ceva!

  • Tu te referi la schimbatorul de foi Shimano SLX sau la cel de pinioane? Pentru ca in comentariu povestesti de foi, nu de pinioane. Greu de crezut ca nu simti nicio diferenta intre schimbatoarele de pinioane Tourney si SLX…

  • Intre tourney si slx clar exista o diferenta in primul rand data de faptul ca slx functioneaza pe 9 pinioane iar tourney pe 7
    Tragic este ca nu observi diferente intre slx (sau chiar deore 2011) si xtr

  • Apoi este functionalitatea. SLX utilizeaza tehnologia Shadow plus alte materiale in constructie. Functioneaza mult mai rapid si mai rafinat. Dar comparatia oricum nu-si are sensul, deoarece schimbatoarele sunt in clase complet diferite.

  • corect, dar ma refer la ambele. am o line tourney plus sis pe o bicicleta si slx plu altceva probabil superior sis pe cealalta. zau, nu vreau sa fac pe desteptul, chiar mi se pare ca merg mai bine produsele inferioare. ne intalnim si dam o tura sa vedeti si voi.

  • Daca e vorba de plimbari recreationale e mai sanatos sa folositi single speed. Scutiti si bani si greutate de bicla (pinioane, schimbator spate, foi de pedale, schimbator fata, manete schimbatoare, cabluri) – cam 1.5…2 kg in minus. Si nici nu va mai bateti capul cu reglaje.

  • primul schimbator de pe bicicleta a fost tourney, l-am indoit la al 2 maraton la geiger sibiu mai precis, l-am dezdoit si a mai mers aproape 2 ani. mi-am pus alivio acuma si nu m-a tinut 1 an, deja face figuri, deci nu stiu ce sa mai cred 🙂

  • Sincer folosesc de mai bine de 3 ani cu succes componente Shimano:pinioane Mega-range,schimbatorul Tourney TX,schimbator foi Tourney C050 si angrenaj pedalier Altus FC-M311L (42x32x22/175) cu manete combo ST-EF50-7 si cu lant KMC si zau daca am intalnit toate problemele ce tot le descrieti la componentele ce le am si eu.Pana si reglajele odata facute nu am mai umblat la ele,nu zbarnie,nu fac galagie si alte minuni!Se comporta perfect.Circul pe trasee montane,paduri,zapada si asfalt si toate se comporta superb!Din lunga experienta si exploatare va pot spune ca aveti putina dreptate la tot ce descrieti.Fie nu stiti sa le folositi,fie mergeti pe concepte tendentioase pentru produsele scumpe.
    Stima!

  • Eu am parcurs peste 3000 km cu un deraior Shimano Tourney cam intr.un an si doua luni. Si nu plimbari prin oras. Am parcurs multe trasee off-road.Doar eu,cel dinaintea mea nu stiu cat a mai parcurs sau cei dinaintea mea :))) .Sunt foarte multumit de el. Avantaje pro si contra exista la orice lucru. Adevarat….exista si schimbatoare proaste…nu.ti functioneaza ca lumea nici la primii km de rodaj,dar marea problema este modul de exploatare si intretinere. Multi ,chiar foarte multi biciclisti nu.si curata nici macar macar piesele esentiale:lant,foi,pinioane etc si sa nu mai vorbim de modul de schimbare al vitezelor care conteaza enorm. (amatori,aici se afla marea majoritatea). Si apropo sa amintesc si de vaselina prezenta pe lant daca nu si pe pinioane.In cazul asta ce pretentii mai ai?Concluzia…iti poti cumpara cel mai scump deraior,insa daca nu il cureti,ingrijesti ori de cate ori este nevoie ii vei mici foarte mult durata de viata sau chiar il vei distruge foarte repede. E o parere gresita despre acest deraior. Pretul conteaza foarte mult.La banii astia ce vrei?! Sa te tina o viata?

  • Si eu am avut un Shimano Tourney TX dar fara rotita si l-am exploatat timp de 2 ani si ceva pana cand l-am prins la o spita si l-am indoit calumea.Pana acum am fost foarte multumit de el chiar daca scoate putin zgomot cand schimb vitezele dar lucrul acesta nu m-a deranjat.Dar as mai dori sa il achizitionez dar nu stiu de unde iar daca ma poate ajuta cineva cu un site de unde pot sa-l comand.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × five =