Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Nu ai auzit de Mihai Baractaru până acum? Ai ocazia să faci cunoștiință cu el prin intermediul acestui interviu. Mihai ne va spune pe scurt cum a reușit să ajungă un triatlonist cu performanțe, efortul pe care orice atlet trebuie să-l depună pentru a ajunge în vârf dar și câteva cuvinte despre planurile lui de calificare la Campionatul Mondial de Ironman din 2012, din Hawaii, având astfel posibilitatea să fie primul român care ia parte la această competiție extrem de dură.
1.FreeRider: Mihai, palmaresul tău este impresionant. Îmi pot imagina câtă muncă stă în spatele acestor rezultate. Întrebarea este deja clasică, însă curiozitatea tronează: cum te-ai decis pentru triatlon? Cum a început totul?
Totul a inceput in 2005 cand ma plimbam prin fata blocului cu bicicleta. Un bun prieten de-al meu practica acest sport de 1 an si avea putina experienta. Tot timpul il vedeam cum pleaca la antrenament la bicicleta, la alergare. Si intr-o zi l-am intrebat ce sport practica. Mi-a raspuns ca triatlon si a inceput sa imi explice despre ce este vorba in acest sport. Il ascultam cu atentie. Nu-mi venea sa cred cat de greu este si ca le poate face toate cele trei probe consecutiv fara pauza. Ma fascinase. Era ca o provocare iar mie imi plac provocarile in special cele dificile. Dupa lunga explicatie am decis sa ies cu el la antrenamente si treptat, treptat am inceput sa imi dau drumul la picioare. Din momentul acel moment, am inceput sa practic triatlonul din suflet.
2.FR: Poți estima câte persoane practică triatlonului în România? Nu mă refer la spectatori, despre aceia vom discuta mai târziu, ci mă refer la cei care chiar iau parte la astfel de competiții.
In Romania acest tip de competitie exista de 20 de ani. Abia recent a inceput o promovare mai puternica pentru acest tip de sport. Intr-adevar, inca sunt foarte putine persoane care practica triatlonul in Romania, in ziua de azi. Sunt in medie sunt cam 500-600 de concurenti impreuna cu cei care participa la stafeta. Dar acest sport este in continua crestere. De la an la an sunt tot mai multi adepti. Ceea ce ma bucura foarte mult acest lucru. Miscarea face bine/Miscarea inseamna sanatate!
3.FR: Sunt respectați sporitvii în România? Ai reușit vreodată să obții sponsorizări/susținere financiară din partea statului?
Sportivii in Romania sunt respectati de cei care practica sau au practicat in general, un sport si inteleg cat de greu este, si cata munca se afla in spatele unui sportiv care face performanta. In rest, ceilalti ne ignora complet. Iar cei de la federatie nu m-au ajutat cu nimic pana in prezent.
4.FR: Care a fost ultima competiție în cadrul căreia ai obținut un rezultat foarte bun?
As putea sa mentionez de rezultatul de la Ironman Oradea unde am venit pe locul 2. Dar si acesta nu este un rezultat exceptional. Puteam si mai mult, dar din cauza problemelor financiare nu m-am putut antrena indeajuns. De aceeea am decis ca anul acesta sa imi pregatesc financiar, din timp, sezonul de competiti din 2012.
5.FR: Revenind la public, eu unul sunt de părere că în afara competițiilor în care iau parte automobile, restul parcă sunt uitate de lume. Publicul este răzleț, ici-colo câte un grup mic de oameni, comparat cu publicul strâns de sporturile cu motor. În Olanda sau în Belgia, spre exemplu, poți vedea sute sau chiar mii de spectatori pe traseele de Cross Country sau maraton. Tu cum vezi această situație?
Intr-adevar sporturile cu motor din Romania aduna mai multi adepti, si au o alta prioritate. Aici totul consta in promovarea concursurilor si de cumulul de informatii despre sport, care il au aceste persoane. Aici mai dau vina si pe economia Romaniei. Daca fiecare persoana ar avea un trai decent si nu ar trebui sa alerge intre doua slujbe, poate ca ar avea timp sa practice si un sport, si intr-un final cred, ca ar aprecia mai mult sportul din Romania. La concursurile de triatlon vin persoanele sustinatoare. Fie ca cineva din familie participa, fie ca e un prieten. In rest lumea se uita cu ignoranta. Am putea sa ne adunam toti cei din Romania si sa dezbatem acesta problema. Apoi sa inceapa o promovare in masa. Pentru ca, concursuri in Romania au inceput sa ia amploare. Ma gandesc ca pe viitor, poate s-ar schimba ceva.
6.FR: Am o curiozitate: pentru că înnotul este pentru mine o ecuație cu foarte multe necunoscute, nu am cum să-mi imaginez ce presupun 3.8 km pentru această probă. Cât de greu sunt de realizat? Sau reformulat, cât poate un om obșnuit să înnoate fără antrenament?
Inotul in ironman este dificil daca nu esti antrenat. Iar pentru o persoana obisnuita vine in functie de pregatirea fizica. In jur de 50-200 m pentru o persoana neatrenata, care nu face sport si merge la serviciu in fiecare zi. Bineinteles sa stie sa inoate mai intai. Sunt multe persoane in Romania care nu stiu sa inoate si trebuie sa incepa cu un curs de inot. Iar inotul pe o distanta mai mare ce depaseste 1500m pentru o persoana care nu face deloc miscare sau face putina miscare este destul de greu. Bineinteles se poate antrena. Iar in cateva luni de antrenamente, in functie de calitatiile fiecaruia ar putea ajunge sa inoate 1500m . Iar pentru distanta de 3800m iti trebuie o conditie fizica foarte buna si presupune aproximativ 3 antrenamente pe saptamana timp de cateva luni.
7.FR: Diferențiezi cumva cele trei probe? Ai una preferată, în ideea în care termini cu înnotul să fii nerăbdător pentru a te urca pe bicicletă?
Da de cand m-am apucat de triatlon inotul pentru mine a fost deficitar. Dar incerc sa il imbunatatesc de la an la an. Progresul la inot de la an la an fiind foarte mic. In comparatie cu ciclismul sau alergarea. In competiti in timpul probei la inot fie ca e de forma: triatlon olimpic fie ca e pe proba de ironman, eu merg in ritmul meu si cand termmin inotul astept cu nerabdare ciclismul. Ciclismul fiind proba mea forte unde ma simt cel mai bine. Alergarea, ma simt cel mai bine pe distante lungi. Maratoane. Am invatat de-a lungul anilor de antrenament si din competiti sa imi dozez nivelul de energie si cred ca sunt avantajat pe asemenea distante.
8.FR: Spune-ne câteva vorbe despre calificarea la Ironman 2012. Sună ca o adevărată provocare!
In 2012 voi participa la un concurs pe 15 iunie in Zurich, Elvetia unde voi incerca sa ma calific la Campionatul Mondial de Ironman la categoria mea de varsta 18-24 ani. Timpul de calificare la categoria mea de varsta, de anul trecut este 9 h si 35 minute. Iar eu ma situez tot la acest nivel cu 9h si 30 minute. Va fi foarte greu. Nivelul de pregatire este foarte ridicat spre deosebire de Romania. Dar eu o sa ma antrenez din greu si sper la o calificare, unde voi putea sa reprezint Romania. Niciodata, nici un roman, nu a participat la Campionatul Mondial de Ironman din Hawaii.
9.FR: Bănuiesc că vei avea nevoie și de ceva sponsori. Ce avantaje le poți oferi și cum pot intra în legătură cu tine?
Pentru competitile de anul viitor mi-am facut un buget si acesta este de 6400 euro. Acesta include aproape toate cheltuielile pe concursurile de anul viitor. Cheltuielile pentru calificare la campionatul mondial de ironman sunt separate. Persoanele care ma sustin si ma sprijina sunt foarte importante, fara de care nu pot ajunge acolo fara ajutorul lor. Cheltuielile sunt ridicate si eu nu imi pot permite asemenea cheltuieli. Cu ajutorul sponsorilor sper sa ajung sa ma calific. Cu acesta ocazie tin sa ii multumesc mult lui Marian Pletea, Cristian Margarit, Andrian Nanulescu si Razvan Florea care ma sustin in prezent.
Persoanele care sunt interesate sa ma ajute cu : fie cu echipament fie pe partea financiara, le pot oferi o promovare prin:
– Promovare in articole/interviuri;
– Promovare pe echipamentul de concurs si antrenament;
– Mentiune pe site-ul personal;
– Alte modalitati de promovare sugerate de sponsor.
Daca sunteti interesat de o colaborare, ma pun la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi mai multe detalii. Ma puteri contacta la adresa de mail [email protected] sau la numarul de telefon 0745 599 222.
Îți urăm mult succes!!!
Multumesc echipei FreeRider.ro pentru acest articol.
Alte informații găsești pe mihaibaractaru.com.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Bravo mai! Adevaru e ca se pune putin accent pe sport…