Acum citesti
Mai mult decât o simplă întrecere: TransAlpin Bike Marathon

Pasionații de munte au avut anul trecut ocazia să savureze din plin bucuriile pedalatului la altitudine, cu ocazia TransAlpin Bike Marathon. Concursul, ajuns acum la cea de-a doua ediție, promite la fel de multe ca și până acum, măcar prin prisma traseului excepțional prin cele mai frumoase zone montane din România. Paul Drăgan, organizatorul competiției, ne vorbește pe larg despre aceasta, de la începuturile ei, la momentele deosebite prilejuite de aceasta.

Foto: Florian Răducanu

  • Salut Paul! Pentru început, spune-ne te rog cum a fost ediția de anul trecut din punctul tău de vedere, ce minusuri și ce plusuri a avut.

Mai intâi vreau să vă spun cum a început totul. La începutul anului 2011, în timpul unei discuții cu Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, i-am spus că este păcat ca într-o zonă așa de frumoasă să nu se organizeze un concurs de mountain bike. Răspunsul lui a fost clar: De ce nu organizezi tu?  M-am gândit câteva zile dacă o să reușesc să duc la capăt acest lucru și până la urmă l-am sunat să-i spun că putem considera că am bătut palma.

Zona Rânca era foarte cunoscută datorită șoselei DN67C – Transalpina, dar am vrut să fac cunoscută și zona off-road. Mă bucur că am reușit să aducem la start 220 de concurenți la prima ediție, că am reușit să avem traseul la cea mai mare altitudine (aprox. 2.200m) și mai ales mă bucur că am reușit să legăm prietenii durabile. O descriere bună a ce însemnat acea ediție o face Horațiu Câmpian pe blogul său “A urmat episodul următor, câțiva oameni în tricou și colanți, tremurând de frig și încercând să se încălzească reciproc sub o folie. Alții continuau să apară, sub folie nu mai era loc, nici ei nu arătau bine. Carlos, salvamontistul care era în PA (nu sacalul) ne face o propunere bună, dar greu de aplicat. Să fugim toți prin ploaie câteva sute de metri mai jos, la o stână. Clar e o decizie bună, dar e așa de greu să ieși înapoi în furtună. Totuși, după câteva ezitări, am aruncat folia și am tăiat-o în direcția indicată, unii pe biciclete, alții pe jos. La stână, ciobanii aveau focul pregatit și ne-au primit cu drag. Astfel, o mână de cicliști îndrăzneți, ne-am regăsit în loc de concurs în jurul focului unde, pentru aproape două ore, au urmat povești, glume și o atmosferă pe care greu o mai găsești pe la concursurile de ciclism.

  • Care sunt noutățile pentru acest an?

La a doua ediție trebuie să avem mai multă grijă la marcarea traseului, câteva modificări de traseu, am găsit deja o alternativă mult mai dulce pentru pushbike-ul de pe finalul traseului Classic, și o instruire mai bună a arbitrilor și prezența lor într-un număr mai mare pe traseu.

  • La ce număr de concurenți te aștepți? Cât despre sportivii de performanță, pe cine ai indica în postura de învingător?

Nu vreau să estimez un număr de participanți. Cel mai important pentru noi ar fi să revină concurenții de anul trecut într-un număr cât mai mare. Pentru că este un foarte bun cățărător și știu că i-a plăcut foarte mult urcarea și s-a simțit bine pe aceasta și la a doua ediție învingător îl văd pe Marian Frunzeanu, un sportiv pe care îl admir foarte mult.

  • Dacă te întreb cum ai descrie TransAlpin Bike Marathon unei persoane care nu a auzit de acesta, cum ar suna descrierea?

Având în vedere succesul pe care l-a înregistrat anul trecut prima ediție a competiției de maraton mountain bike, TransAlpin Bike Marathon – Rânca, și feedback-ul pozitiv venit din partea concurenților, Asociația Sportivă TransAlpin Bike va organiza în acest an cea de-a doua ediție sub același nume. Competiția va avea loc în data de 12 august 2012, urmând traseele cunoscute deja de cei 220 de concurenți atât din țară cât și din străinătate care au participat la prima ediție. Ceea ce o diferențiază de celelate competiții organizate pe teritoriul României până în acest moment, este altitudinea la care se desfășoara, la peste 2.100 de metri, intersectându-se cu Transalpina –  cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din țară.

  • Ce planuri de viitor există în ceea ce privește organizarea?

Dacă la început am fost singur cu ideea mea, după un an simt că pot să contez pe oameni care își doresc ca împreună să organizăm o competițe de calitate. Aici vreau să-i enumăr pe Cristi Galma, Cătălin Dascalu și Horațiu Câmpian.

În încheiere vreau să adaug un citat de pe site-ul Hoinarii: Deși probabil nu mă credeți nu mi-a fost deloc ciudă de clasarea pe locul 4 – aventura împărtășită cu cei 14 rideri nu ar putea fi compensată nici cu 1000 de podiumuri. Ce amintiri o să avem peste ani și ce povești o să mai spunem când o să ne mai întâlnim pe la alte concursuri!” De aceea o să organizăm în continuare TransAlpin Bike Marathon.

Vezi Comentariu (1)
  • cu mare parere de rau voi lipsi anul asta,merg intii la babadag,au categ +50,a doua zi e rinca,efort prea mare dpdv financiar ptr mine ca sa nu zic si fizic. inca ma mai gindesc,daca o iesi bine la babadag,macar ca anul trecut ,poate ma sui in masina si o tai direct la rinca…’om vedea!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 + fifteen =