Acum citesti
Cornel Stanciu despre traseele de MTB din Brașov

Din ce în ce mai multe inițiative lăudabile pentru scena MTB-ului în România. Ne-a atras atenția în mod deosebit proiectul lui Cornel Stanciu, care a demarat deja construcția unui traseu offroad pentru biciclete în Județul Brașov. Acesta va lega mai multe sate, prin cele mai pitorești zone ale locului. Lui Cornel i-a făcut mare plăcere să discute cu noi, iar detaliile le poți citi în acest interviu.


1.Salut Cornel! Ce ne spui despre tine? Bănuim faptul că ești un rider cu rezultate, confirmi?


Salut Dragoș. N-aș putea spune un rider cu rezultate. Cel mai bun rezultat al meu a fost câștigarea categoriei amatori a primei ediții a Primei Evadări. Alături de Dan Sărdan, colegul meu de la NoMad Merida Racing Team am participat și la câteva ediții ale Carpathian Adventure. Pot spune că sunt un împătimit al ciclismului și cel mai mult îmi place să pedalez prin pădurile din jurul satului meu, Bunești, singur sau alături de prieteni.


2.Pariticipi des la competiții?


Nu am participat la foarte multe concursuri până în prezent, dar intenționez să particip la toate maratoanele importante din acest an, mai ales că mi-am achizitionat recent și o bicicletă mult mai competitivă.


3.Felicitări pentru bicicletă. Acum să ne axăm pe proiectul tău. Ideea s-a născut dimineața la o cafea sau după un somn adânc?


Ideea s-a născut în urmă cu doi ani, când am început să lucrez la Fundația ADEPT Transilvania, fundație care luptă pentru conservarea biodiversității din zona Târnava Mare, care este și sit Natura 2000, dar care promoveaza și turismul rural din zona satelor săsești din sud-estul Transilvaniei.


Atunci am început să marcăm trasee de walking în zonă, pe vechi drumuri de căruță care legau în trecut satele din zonă, împreună cu voluntari de la Orange și am creat o hartă detaliată a zonei. Fiind pasionat de ciclism, m-am gândit să promovăm aceste trasee marcate și pentru iubitorii de mountain-biking, dar am întâmpinat unele probleme deoarece unele dintre aceste trasee erau distruse pe timpul iernii de tractoarele folosite la exploatarea lemnului și deveneau aproape impracticabile.


Atunci am început să caut solutii și mi s-a înfiripat acest gând, de a crea trasee speciale pentru mountain-biking, deși la acea vreme mi se părea foarte greu realizabil. Am încercat să găsesc persoane specializate în construcția acestor trasee și am aflat că cei mai buni se află în SUA, iar prin intermediul domnului Dan Dimancescu, consul onorific al României la Boston, am cunoscut câțiva studenți de la Universitatea Dartmouth, cu experiență în construcția de trasee de mtb care au fost dispuși să vină să ne instruiască în acest domeniu.


Ei o să vină ca ți voluntari, pentru o perioadă de două săptămâni la vară, iar noi o să le oferim doar cazarea și masa. Între timp m-am documentat destul de mult, mi-am cumpărat câteva cărți despre construcția și administrarea traseelor de mtb, iar în această primăvară am obținut și o finanțare în vederea construirii unui prim traseu de acest gen.


4.Unde se regăsește acest traseu și ce sate va străbate? De asemenea am dori să știm și ce lungime are.


Traseul se află între satele Crit și Mesendorf, din comuna Bunești, județul Brașov. Lungimea lui este de 9 km.


5.Spune-ne câteva vorbe te rog despre relief și înclinațiile traseului. Îl pot parcurge atât începătorii cât și profesioniștii?


Traseul se află în zonă de deal, cu altitudini cuprinse între 500 și 800 m și străbate pentru 3 km o pășune, apoi urmează 5 km printr-o frumoasă  pădure de fag și stejari seculari, iar apoi o livadă pentru un alt kilometru. Traseul l-am ales în așa fel încât cea mai înclinată pantă să nu depașească 10 % și să fie practicabil atât de începători cât și de profesioniști. După ce traseul va fi săpat pe toată lungimea lui și va avea panta corectă, îl vom tasa foarte bine, apoi vom așterne un strat de pietriș pe care-l vom tasa din nou foarte bine. Dorim ca în acest fel, traseul nostru să poată fi folosit și pe vreme ploioasă.


6.Cum de ai ales acest traseu? Exista ceva înainte pe acea rută?


Am ales ca primul traseu să fie între aceste două sate deoarece locuiesc la Bunești, la doar 3 km distanță de Crit și mi-a fost mult mai ușor să găsesc oameni care să mă ajute. Nu, nu există nimic pe această rută, am avut de curățat destul de mult lăstăriș, dar asta deoarece am dorit ca acest traseu să nu poată fi folosit de mașini, căruțe, tractoare sau ATV-uri. Tocmai din acest motiv am avut mai mult de săpat și îmi va fi mai greu să așez piatra pe traseu. Totodată am ales traseul astfel încât să nu treacă prin zonele în care se vor efectua tăieri de arbori pe viitor. Toți acești factori au facut munca noastră mai dificilă, dar sperăm că în acest fel traseul nostru să fie mult mai durabil.


7.Cu cine mai colaborezi pentru realizarea traseului?


Pe lângă suportul colegilor de la fundație și al localnicilor, am beneficiat pentru 6 zile de ajutorul a 10 voluntari de la Orange, care și-au luat din propriul concediu ca să vină să ne ajute. De asemenea am și suportul Primăriei Bunești, deoarece traseul trece în proporție de 90% pe teritoriul acesteia.


8.Există și sponsori care te susțin în buna realizare a acestui proiect?


Sponsorul principal al acestul proiect e Innovation Norway, proiect desfășurat cu ajutorul Ambasadei Norvegiei la București, în cadrul Programului de Cooperare Norvegian în România (Norway Grants).  Un alt sponsor este Orange, care ne-a trimis și voluntari, precum și cei de la Merida, prin BikeFun.ro


9.Care-ți sunt planurile de viitor cu acest traseu?


Dorim ca acest traseu să fie primul dintr-o rețea amplă de trasee de mtb, care să lege cât mai multe sate din zona Târnava Mare, rețea care să lege Viscri, sat aflat în patrimoniul UNESCO de Sighișoara și mai departe de Biertan, sat cu o altă biserică fortificată aflată în patrimoniul UNESCO. Sper ca pe viitor să obținem finanțarea necesară dezvoltarii acestei rețele, iar aceste trasee să atragă un număr cât mai mare de turiști în zonă.


10.Cei care vin să se plimbe în acea zonă vor căuta cu siguranță și cazare sau masă. Găsesc opțiuni?


Binențeles. În zonă există nenumarate opțiuni de cazare, cu mâncare locală și foarte gustoasă. Avem și un website prin care promovăm turismul din zonă, www.DiscoverTarnavaMare.org unde cititorii voțtri pot afla mai multe detalii.


11.Dorim să-ți urăm mult succes în finalizarea proiectului! Acum este rândul tău să transmiți câteva vorbe cititorilor FreeRider.ro.


Nu pot sa spun decât că vă așteptăm în număr cât mai mare în zonă, și că voi face tot posibilul ca pe viitor să vă putem oferi un  număr cât mai mare de km de trasee de mtb. Deschiderea oficială a traseului va fi pe 28 mai. Pentru mai multe detalii vă stau la dispoziție : 0752/264582 sau cornel [at] fundatia-adept.org.



Vezi Comentarii (4)
  • Super idee!
    La cat mai multe astfel de initiative!

    ATV-istii cu bun simt, nu vor alege aceasta zona in primul rand din respect. In al doilea rand pe acest traseu ar putea practica doar ceva usor.
    Ca sa va faceti o idee despre locurile pe care le frecventeaza incercati http://www.atvforum.ro

    Peace and love! 😀

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − fourteen =