Acum citesti
Turul Sibiului 2012: De La Parte recucerește munții României

După periplul de ieri desfășurat pe străzile Sibiului, Turul s-a mutat la aer tare. Prima etapă i-a dus pe cicliști până la altitudinea de 1442 de metri mulțumită unui finish în stațiunea Păltiniș. În ciuda faptului că traseul a măsurat 184 de kilometri, rutierii au pornit ca din pușcă de cum s-a dat startul. A fost o cursă nebună, la căpătul căreia Victor De La Parte (SP Tablewere) a reușit să se impună într-un stil similar celui de acum o lună când își trecea în cont victoria pe Transalpina în Turul României.

Tot Piața Mare a Sibiului a fost punctul de plecare al plutonului, chiar dacă startul tehnic s-a dat de-abia la ieșirea din oraș. Prima cățărare, cea de la Dealul Dăii, după doar 5 kilometri de cursă, a fost scena celor dintâi atacuri. Arnaud Grand (Telenet Fidea) a fost în fruntea iureșului și și-a adjudecat respectiva urcare. Circa 25 de kilometri mai târziu, sprintul de la Nochrich, contând pentru Premiul Brukenthal, a animat din nou grupul de sportivi. După 54 de kilometri, viteza medie era de peste 45 km/h.

Puțin mai încolo, se formează și evadarea zilei compusă din 20 de sportivi, printre care și Zoltan Sipos (CS Mazicon), Ioannis Tamouridis (SP Tablewere) și Victor De La Parte. Sipos evadează de unul singur, cucerește urcarea de la Cisnădioara, dar este prins la aproximativ 2 kilometri după începutul ascensiunii finale spre Păltiniș. Urmăritorii sunt nimeni alții decât De la Parte, Matija Kvasina (Tușnad Cycling Team) și Artem Topchanyuk (SP Tablewere). Nu după mult timp, grupului de 4 rutieri li se alătură Tamouridis, Esad Hasanovic (Serbia), Anatoly Sosnitsky (Kolss Cycling Team) și Andreas Landa (Oneco Masterhus). Căldura a dispărut demult, dar bătălia este în toi, urcarea este infernală, la fel și ritmul impus de sportivii de la Tablewere. Rând pe rând, grupul se cerne până când mai rămân Tamouridis, Topchanyuk, Kvasina, De La Parte și Sipos. Tânărul român se ține bine de lupii bătrâni care au avantajul unei vaste experiențe, dar, cel puțin azi, norocul nu e de partea sa. Rutierul de la Mazicon sparge cu 5 kilometri înainte de final și iese din cărțile victoriei de etapă. Tamouridis este următoarea victimă a oboselii și îi lasă pe cei trei rămași să își dispute victoria. De La Parte forțează în ultimii doi kilometri, dar coechipierul său este cel care clachează. Kvasina îi stă ca un ghimpe în coaste, dar ibericul reușește să mai forțeze încă o dată și se desprinde, încheind cu un avans de 3 secunde în fața croatului. Topchanyuk îl urmează după 34 de secunde, iar Tamouridis și Sipos sosesc la un minute și 11, respectiv 15 secunde. Așadar, spaniolul De La Parte demonstrează din nou că aerul tare de la noi din țară îi priește, iar poziția de lider pe care a cucerit-o probabil că îi va da aripi peste două zile când plutonul va urca pantele teribilului Transfăgărășean.

Etapa nu a fost ferită de incidente, kilometrul 85 fiind locul unei căzături datorate neglijenței managerului echipei Telenet Fidea. Din fericire, nu au existat urmări grave. Dificultatea etapei a dus la înregistrarea a 14 abandonuri.

Clasament Etapa I Ambient

Clasament general

Tricouri distinctive

Clasamentul cățărătorilor

Clasamentul pe puncte

Clasamentul pe echipe

Clasamentul U23

 

 

Vezi Comentariu (1)
  • Mare pacat de pierderea primului loc a lui Zoltan Sipos din cauza tehnica si chiar a echipei tehnice (i s-a dat o bicicleta care nu era reglata).
    De laudat efortul depus

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

14 − 14 =