Acum citesti
Profil de rider (34): Florian Moldovan

Rubrica Profil de Rider revine după o foarte lungă absență, iar începând de acum ne vom concentra din nou pe riderii de pe scena locală, de principiu cu interviuri, fotografii și filme, căci sunt mulți care se dau tare bine și merită din plin că-i cunoască lumea. Vom acoperi atât segmentele de gravity, cu care de altfel vom și începe, cât și cele de XC/Maraton. Iar persoana care se va ocupa în mod constant de această rubrică este nimeni altul decât Florian Moldovan, rider de downhill cu o experiență și cu rezultate semnificative în spate. Şi pentru că el este persoana căruia i-a căzut pe mână noua rubrică, o vom inaugura chiar cu un interviu cu el. Să-i dăm cuvântul.

Foto: Michael Schroder

Vârstă: 16 ani 

Experiență: de la 11 ani, deci de 5 ani
Titluri importante: -locul 1 Campionatul National de Downhill 2022, la cadeti, cu al 3-lea timp din concurs 
-participant al lotului national de ciclism gravitational (Downhill) 
-locul 3 Cupa Nationala de Downhill 2022, la cadeti

Bicicletă: Nukeproof Dissent 290 2021
Sponsori: SportGuru, Poc, Nukeproof Romania, EcoMas, EntuziastBike
Localizare: Bistrita

Foto: Ilie Pipernea

1.Salut Florian! Pentru cei care nu te cunosc, povestește-ne cum te-ai apucat de pedalat, cum, când, unde și în ce context și mai ales ce te-a atras la toată treaba asta?

 Salutare! Eu am inceput sa ma dau cu bicicleta pe dealuri prin 2017. Initial ma dadeam cu trotineta si stand prin skatepark am si vazut niste baieti ce erau cu bicicletele de downhill si incet incet i-am tras pe mama si pe tata de maneca sa imi cumpere si mie o bicicleta. Asa am inceput sa merg pe trasee cu niste prieteni cu care pana in ziua de azi ne dam impreuna.

2.Când ai început să realizezi că poți trece la nivelul următor? Când și cum ai simțit cu adevărat progresul?

Am realizat ca pot trece la nivelul urmator candva prin vara din 2020, chiar anul cu carantina. In timpul carantinei am inceput si sa ma mai antrenez putin, pe langa ce insemna datul pe bicicleta, lucru ce a facut o diferenta enorma pentru mine, ajutandu-ma sa progresez mult.

3.Care a fost prima ta bicicletă? Şi care au fost următoarele?

 Initial am avut o bicicleta de tip hardtail cu geometrie de dirt si configuratie de xc☺ cu care am si participat la primele mele concursuri. Urmatoarea bicicleta a fost un Transition TR450, mov, foarte frumoasa bicicleta. Mai apoi, in 2019, a urmat o bicicleta de enduro, un Nukeproof Mega cu care m-am dat 2 sezoane si bicicleta pe care am castigat primele concursuri mai importante. In 2021 m-am urcat din nou pe o bicicleta de downhill, este vorba de un GT Fury Pro, prima bicicleta cu roti de 29. Anul acesta am avut 2 biciclete un Pivot Firebird, ce am folosit-o de antrenament in off-season si un Nukeproof Dissent 290, actuala mea bicicleta.

4.Care este bicicleta pe care o folosești în prezent la concursuri? Şi de ce ai optat pentru ea și nu alta?

Dupa cum am zis, in present ma dau pe un Nukeproof Dissent 290. Am ajuns sa ma dau pe ea prin intermediul BikeHouse, ei m-au salvat cu bicicleta de concurs in acest sezon. Pentru ca acum sa gasesti o bicicleta buna, ce sa vina si in timp util este foarte greu. Initial aveam ceva retineri cand a venit vorba de ea, pentru ca nu prea stiam nimic despre Nukeproof, dar am ajuns sa o iubesc in momentul de fata si sa ma simt foarte bine pe ea.

Foto: Ilie Pipernea

5.Îți mai amintești primul concurs la care ai participat? Cum a fost?

Primul concurs la care am participat a fost in 2018, la Colibita Bike Fest, la un concurs de dual. A fost foarte amuzant deoarece am picat la un gap micut destul de amuzant si am avut primul meu crash mai rau.

6.Care au fost cele mai importante rezultate obținute în cariera ta?

Pana in momentul de fata consider ca titlul de campion national la cadeti ce l-am obtinut anul asta la Up to Postavaru este cel mai bun rezultat al meu. Cele mai bune clasari la in afara tarii au fost un loc 12 in IXS European Cup, in Maribor, anul asta si un loc 4 in IXS Cup, in Pamporovo, anul trecut.

Foto: Schnittbilder

7.Care este cursa care ți-a plăcut cel mai mult în tot acest timp și mai ales, de ce?

Campionatul National de Downhill de la Cheile Gradistei din 2021 ar fi pana acum concursul meu preferat. Cu toate ca nu am avut un run foarte bun in finala si nu am obtinut rezultatul dorit, am niste amintiri foarte faine de acolo. Si iubesc foarte mult locatia, un motiv important pentru care il pune pe primul loc.

8.Care este trick-ul tău preferat? Şi care este cel pe care-l dai chiar tu?

360-urile si whip-urile arata foarte bine. In present numai whip-ul am invatat sa il dau, dar zilele astea va urma si o bicicleta de street si 360-ul e printre primele trick-uri ce vreau sa le invat.

9.Cine te sponsorizează și în ce fel?

 Inca de la inceput Romania pe Bicicleta, un service local, a fost aproape de mine si m-a ajutat cu service-ul. Sezonul acesta am inceput colaborarea si cu Nukeproof prin intermediul BikeHouse si cu SportGuru ce imi asigura echipamentul si ma imbraca din cap pana in picioare, cheers to all of them!

10.Cât de dificil consideri că este să găsești sponsori în România?

Destul de greu deoarece deschiderea si piata catre Downhill nu este asa de dezvoltata inca in Romania si este mai greu sa obtii o sponsorizare. Dar acum shop-urile si firmele mai mari realizeaza si sportul acesra si oportunitatile ce le aduce.

Foto: Sacuiu Razvan

11.Care este cel mai important concurs din România în opinia ta?

In prezent, categoric Campionatul National. Posibil in viitor vor fi si concursuri mai mari cum ar fi IXS Cups poate chiar si etape de Cupa Mondiala, dar pana acolo mai este de lucru.

12.Dar cel mai distractiv?

Aici este o bataie intre The Notorious Tare ca Piatra, unde atmosfera e minunata si un concurs mai nou, dar ce are un concept relativ diferit. Ma refer la Marisel Chainless Run, ce de asemenea este foarte fain si aduce un aer relaxant.

13.Te-ai vedea practicând și altă disciplină?

In afara de downhill, am mai participat la enduro, disciplina care tot imi este draga mie, la care sigur ma voi intoarce intr-o zi.

14. Cum arata off-seasonul tau, care sun antrenamentele tale si cum te pregatesti pentru sezon?

Anul acesta am inceput sa fac antrenamente cu un preparator fizic bun si am inceput sa simt mult diferenta. Off-seasonul meu e periodizat. Prima data ma aaxez pe forta explozie anduranta, apoi pe antrenamente specifice adica echilibru agilitate and stuff, iar mai apoi incepe pregatirea pentru sezon cand scad volumul de antrenament si ma dau mai mult pe bicicleta. De asemenea datul pe bicicleta nu trebuie sa lipseasca din antrenamentul meu, iar daca nu ma pot da pe bicicleta, atunci incerc pe schiuri.

14.Ce rideri de pe scena locală crezi că au potențial mare în acest moment?

Au inceput sa para niste rideri mai buni sezonul asta, care cu multa munca cred ca vor putea ajunge sa concureze la nivel inalt. Akos Farkas, Sebastian Draghici (aka Sebi POV), Serban Chiper, Ervin Balint, Remus Bonta si eu, am inceput sa mergem mai bine sezonul asta si sa crestem mai mult. Dar sunt mai multi rideri ce incep sa isi dea drumul si daca se tine lumea de treaba incepe sa creasca nivelul downhill-ui si in Romania.

15.Ce ne lipsește pentru a avea rideri în Cupa Mondială?

Deocamdata lipseste infrastructura bine pusa la punct in Romania si seriozitatea riderilor cand vine vorba de downhill. Dar deocamdata suntem pe drumul cel bun, am inceput sa avem o Cupa Nationala si un Campionat National bine puse la punct si niste rider ice incep sa ia in serios toata treaba cu racing-ul.

16.Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește cariera ta?

Categoric sa concurez in top in cupa mondiala si sa devin campion monidal, dar asta este mai departe putin. Pe sezoanele urmatoare vreau niste clasari in top 5 chiar si niste podiumuri in IXS European CUP.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

19 + 19 =