Acum citesti
Test suspensie copii – SR Suntour XCR

La bicicletele pentru copii cel mai des vei întâlni suspensii de slabă calitate, asta dacă au în primul rând. Pe de o parte este de înțeles, pentru că o furcă cu suspensie, mai ales dacă este de calitate, este scumpă, prețul total al bicicletei devenind neatractiv. Cum bicicletele pentru copii sunt “consumabile” pe care cel mic le schimbă o dată la câțiva ani, investiția într-o bicicletă scumpă nu prea își are rostul.

Din fericire există și opțiuni care ajută într-o oarecare măsură, mai precis suspensii de calitate „suficientă”, care îl ajută pe cel mic să pedaleze mai bine și mai confortabil și care nu urcă prețul bicicletei spre cer. Este și cazul furcii de față SR Suntour XCR, pentru care cel mai mare avantaj este faptul că suspensia are arc pe aer, nu un elastomer rigid. SR Suntour XCR este un compromis destul de bun între greutate redusă, performanță bună și preț atractiv. De fapt, prețul este cel mai important atu al acestei furci.

SR Suntour XCR este o suspensie dedicată bicicletelor MTB cu roți de 24 inch, cu alte cuvinte pentru copii cu înălțime aproximativă începând de la 136 cm în sus și vârstă cam de la 9 ani în sus. Dacă vrei să afli ce mărime de bicicletă se potrivește copilului tău, citește acest ghid publicat de noi.

Cursa suspensiei este reglabilă. O poți seta să fie de maxim 63 mm sau 80 mm. Acest reglaj îl faci în funcție de greutatea copilului, dar și în funcție de stilul de dat. Dacă copilul e mai greu, este bine să aibă suspensie mai mare. La fel și dacă se da mai tare la vale.

SR Suntour XCR este compatibilă doar cu frână pe disc, fiind capabilă să accepte disc cu diametru maxim de 160 mm, suficient pentru greutatea unui copil de 9-14 ani. De asemenea montantul etrierului este modern, de tip „PM” Post Mount. Brațul stâng al furcii găzduiește cartușul cu aer comprimat și arcul, iar brațul drept reglajul pentru revenire și blocare, ca la suspensiile „de oameni mari”.

Prinderea roții este clasică, pentru butuc normal cu ax de 9 mm, brațele inferioare sunt fabricate din magneziu în timp ce gâtul furcii este din aluminiu. Greutatea măsurată de noi este de 1,95 kg. Cu greutatea stă destul de bine, o valoare mai mică însemnând preț semnificativ mai mare.

SR Suntour XCR pe traseu

În teren furcă se descurcă bine, dar nu strălucește. Trebuie ținut minte că este un „entry level” care nu poate performa la nivel înalt, în special la acest nivel de preț, de 639 lei. Practic este greu de reglat presiunea aerului din furcă în așa fel încât să funcționeze bine pentru copil. E drept însă că depinde și de greutatea celui mic.

Spre exemplu în cazul de față, la o greutate de aproximativ 30 kg, furca nu poate fi „umflată” prea tare pentru că cele 30 kg nu sunt suficiente pentru a o comprima eficient la denivelări. Dacă o lași mai puțin umflată, că sa lucreze bine pe denivelări, atunci presiunea din cartuș nu va fi sufcientă pentru a oferi suspensiei o revenire completă si eficientă. Practic rămâne comprimată puțin. De asemenea, la o săritură mai mare, cel mic va ajunge ușor la capătul cursei.

Pe de altă parte greutatea copiilor este în continuă schimbare, creștere în general. Astfel, este clar că pe măsură ce greutatea crește, vei putea și tu mări presiunea din cartuș. Astfel, furca va funcționa mai bine.

Suspensia lucrează decent. Brațele nu culisează „ca unse”, chiar și dacă le lubrifiezi cu ulei special pentru suspensii. Însă în cazul de față asta se întâmplă pentru că presiunea din furcă este mică, pentru a oferi celui mic un grad satisfăcător de „sag”. Așadar mișcare are un grad, destul de mic, de sacadare. Anticipez că mișcarea va deveni mai lină pe măsură ce copilul crește, greutatea sa crește, iar presiunea din furcă crește.

SR Suntour XCR – concluzii

În teren furca se mișcă suficient de bine, sau chiar foarte bine ținând cont de prețul mic. Nu oferă cea mai lină culisare, dar este o îmbunătățire de minim 70% a confortului în comparație cu o furcă rigidă. Din punct de vedere al greutății, această furcă adaugă în plus minim 1 kg unei biciclete care era echipată în prealabil cu furcă rigidă.

Concluzia este totuși pozitivă. Deși această SR Suntour XCR nu este ceva strălucitor și deosebit de performant, avantajele în privința confortului și performanțelor suplimentare oferite celui mic nu pot fi ignorate. Fără doar și poate bicicleta devine mai controlabilă cu suspensie pe față. Dacă nu te deranjează ca bicicleta celui mic să ia în greutate puțin, atunci argumentul prețului mic al furcii ar trebui să fie suficient pentru a te convinge să faci acest upgrade.

Specificații furcă SR Suntour XCR

  • Pentru roata de 24 inch
  • Cursă: 63 mm sau 80 mm
  • Disc frână: maxim 160 mm diametru
  • Suspensie: aer și arc
  • Reglaje: presiune, revenire, blocare
  • Materiale: aluminiu și magneziu
  • Ax roată: QR de 9 mm
  • Greutate măsurată: 1.952 gr
  • Preț la data publicări recenziei: 639 Lei

Importator: NEUZER Romania

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × three =