Acum citesti
Pedale platformă CarbonCycles Exotic
BannerAfiSport-14 Noiembrie

Dacă nu ești mulțumit de pedalele cu platformă tipice, vrei mai multă aderență dar îți place să ai picioarele libere, singura opțiune sunt pedalele cu platformă cu crampoane. Dacă te interesează și durabilitatea precum și greutatea acestora, singurele opțiuni sunt pedalele din aluminiu ultra ușoare sau din magneziu. Șocul vine când te uiți la prețurile acestora; cele într-adevăr bune pot costa fără probleme peste 100€. Dacă totuși nu vrei să dai o mână și un picior pe un set de pedale bune, CarbonCycles îți pune la dispoziție pedale din aluminiu sau magneziu la preturi decente (cu pana la 50% mai ieftine decât modelele similare cu nume mai rezonante).

Am testat pe parcursul sezonului anterior și al iernii (total, 4.000 de km) un set de pedale din aluminiu cu axe din otel Cr-Mo. CarbonCycles ne anunță din start ca au o grosime maximă de numai 17mm, 438 grame, rulmenți industriali și axe din otel Cr-Mo. De asemenea sunt disponibile în zece culori, fie eloxate, fie vopsite electrostatic.

Prima impresie: sunt identice cu pedalele Nukeproof Neutron dar la un preț mai mic. Inițial nu am avut pretenții prea mari de la un set de pedale ieftine, dar deja din momentul în care le-am scos din cutie m-a surprins prelucrarea foarte bună a pedalelor. Nu aveau zgârieturi, nu aveau șpan și muchii ascuțite de la prelucrare, iar garniturile de protecție sunt impecabile. Pedalele sunt eloxate mat, iar stratul de oxid pare de foarte bună calitate. Crampoanele și rulmenții pot fi înlocuiți; rulmenții folosiți sunt sigilați și protejați suplimentar împotriva mizeriei și a umezelii cu o garnitură din cauciuc care își face datoria impecabil.

Dar aspectul optic nu are nici o valoare fără rezultate și pe teren, așa ca le-am montat și am plecat repede pe un scurt traseu de antrenament de aprox. 20 km pentru o primă impresie. Deja de la start am remarcat aderența foarte bună a papucilor pe noile pedale, și asta în ciuda folosirii unor papuci absolut normali. În momentul în care puneam piciorul pe pedală, acesta rămânea fixat acolo, ca înșurubat. Pe parcurs am trecut și prin bălți, și prin noroaie. Pedalele se curăță singure de noroi din cauza găurilor mari, iar gradul de aderență nu s-a modificat, indiferent dacă au fost ude sau uscate. Picioarele rămân foarte stabile pe pedale, în mare măsură datorită crampoanelor, dar și a lățimii considerabile (95mm). În afara celor cu măsuri mari la papuci, aproape toată lumea va avea loc confortabil pe aceste pedale.

Aderența sporită ajută foarte mult în cazul în care vrei sa sari peste obstacole mici; poți trage bicicleta în sus după tine aproape ca atunci când ai pedale și papuci SPD. De asemenea, traversările unor porțiuni cu bolovani și rădăcini nu a reprezentat nici o problemă, picioarele rămânând fixate solid pe pedale. Aderența foarte bună poate reprezenta și un dezavantaj în cazul în care trebuie sa pui picioarele repede pe pământ, mai ales pentru cei care nu au mai folosit pedale cu crampoane înainte.

În final am fost foarte încântat după primul test, dar aveam o întrebare pe conștiință: s-au comportat bine la o primă tură, dar cum țin la tăvăleala? Ei bine, pe parcursul anului am parcurs aprox. 4000km cu ele și au avut ocazia să vadă noroaie peste noroaie, praf, căldură, apă, ba chiar și sare în timpul iernii. Au ajuns să se lovească de stânci , trunchiuri de copaci și pietriș și spre surprinderea mea nu am pierdut încă nici măcar un crampon. Șuruburile de acces la rulmenți sunt protejate de zgârieturi și șocuri iar rulmenții se învârt încă foarte lin, nu sunt ruginiți și nu au nevoie nici de un service și nici de ungere suplimentară. Garniturile de protecție a rulmenților arată si ele foarte bine.

Pedalele nu au nici un fel de joc sesizabil și dau impresia că sunt ca și noi (dacă ignorăm zgârieturile). De asemenea, crampoanele nu mai sunt atât de agresive ca la început și aceasta se simte ocazional, ceea ce mă face să cred că se apropie momentul în care acestea ar trebui schimbate.

Există și câteva aspecte negative: crampoanele au tendința să sape găuri în tălpile papucilor. Când crampoanele sunt noi, orice contact al acestora cu picioarele conduce la urme însângerate. Din această cauză nu sunt recomandate începătorilor, și chiar și celor mai avansați le-as recomanda să poarte protecție pentru tibii. Contactul în forță cu crampoanele conduce fără excepții la răni adânci, nopți nedormite și eventual vizite la doctor.

Un alt aspect negativ este de natură cosmetică și afectează toate pedalele din aluminiu. Materialele folosite sunt mai moi și în consecință se zgârie mai ușor, așa cum se poate observa din ultima poza. Cine pune valoare mare pe aspect poate alege varianta aurie, pe care zgârieturile nu sunt foarte vizibile.

CarbonCycles oferă și alternative la aceste pedale, mai ușoare sau cu construcții diferite; există un model din magneziu cu ax din titan care cântărește numai 290 grame și de asemenea un model identic dar cu crampoane „through pin” care face înlocuirea crampoanelor mult mai ușoară.

În final pot spune cu mâna pe inimă că aceste pedale oferă unul dintre cele mai bune raporturi preț/performanță de pe piață. Durabilitatea este foarte bună, sunt relativ ușoare, iar prețul rămâne la nivelul cel mai mic pe care l-am întâlnit până acum pentru nivelul acesta de calitate.

Preț recomandat: 40.99 euro

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

7 − 1 =