Acum citesti
Oțelul aproape ca titaniul: Smoothie SS

Tehnologia de ultim răcnet nu reușește mereu să atingă coarda sensibilă a pasionaților de biciclete. Unii se simt la fel de bine pedalând pe aceeași bicicletă ani sau zeci de ani la rând sau cel puțin preferă să rămână la prima iubire, care de multe ori este oțelul. Rezistent și rigid, dar nu tocmai ușor, materialul în cauză stârnește adevărate pasiuni, iar atunci când trăsăturile sale sunt potențate de diverse procedee, lucrurile stau și mai bine. Cam ca și în cazul cadrelor Smoothie SS.

soma_smoothie

Smoothie SS este progenitura firmei Soma, o companie care declară că își omoară timpul producând componente și biciclete cât mai utile pentru biciclistul de rând, simplitatea și prețul redus fiind cuvintele-cheie ale produselor sale. Cât privește cadrul în sine, diferența fundamentală față de altele cu aceeași geometrie și din același material este oțelul folosit, KVA MS2 pe numele său, despre care se spune că are trăsături specifice titaniului. Denumirile complicate poate fac deliciul unora, însă nu are sens să ne rătăcim în proprietățile acestui aliaj, ci doar să precizăm că are o rezistență și o rigiditate mai mare și rezistă mai bine la oboseală și coroziune. Altminteri, amatorii de biciclete care ies în evidență cu siguranță vor fi atrași de liniile suple și mufele atent croite ale acestui cadru, despre care poți citi mai multe aici.

Vezi Comentarii (3)
  • Stiu ca sunteti agasati de discutiile despre terminologii, dar corect in limba romana este „titan”, nu titaniu.
    Ca sa nu risipesc comentariul, otelul „inoxidabil” (fie el KVA, Reynolds 953 sau Columbus XCr) se aseamana cel mai mult cu titanul in privinta pretului exorbitant; si ma refer la titanul „scump”, 6Al/4V, nu cel accesibil muritorilor. (grade 9).

  • Discutia legata de acest metal dureaza deja de ceva vreme si nici dexonline.ro nu ajuta prea mult in acest sens. Atat titan cat si titaniu se refera la respectivul metal, ambele denumirii (par a fi) fiind acceptate. Ma rog, daca ma poti scoate din ceata din punctul asta de vedere, as fi recunoscator.
    Iar conform brevetelor detinute, se pare ca otelul KVA ar avea niste proprietati superioare. Desigur, nu bag mana in foc ca este revolutionar sau chiar asa mare senzatie, dat fiind ca nu sunt specialist in siderurgie.

  • Te-as scoate din ceata daca ai vrea, de exemplu, sa folosesti site-ul pe care il sugerezi (dexonline).
    De exemplu: „titaniu” mie imi ofera o singura mentiune, intr-o sursa din 1939 (!).
    „titan” imi ofera cel putin sapte referinte la elementul chimic / metalul in discutie (inclusiv DEX si DOOM).

    KVA nu este o revolutie, ci o evolutie, si este, la fel ca toate celelalte oteluri inoxidabile folosite pentru cadre, un material extraordinar, dar FOARTE scump.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × three =