Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Cupa Națională Enduro MTB (CNE) se organizează și în 2020. Acestă disciplină va avea trei etape plus o etapă de Campionat Național care este în același timp etapă de calificare pentru Enduro World Series (EWS).
De la organizator:
După planuri făcute si refăcute revenim cu noutăți pentru comunitatea Enduro. Nu știm ce ne rezerva viitorul dar știm ca vrem să vă revedem (chiar și în condiții mai speciale). Chiar dacă acest sezon începe greu fiind luate măsuri excepționale care duc la anularea multor evenimente publice, asociația Bike Attack anunță etapele din Cupa Națională Enduro cu mențiunea că organizarea primelor două etape din acest sezon se poate amâna pentru toamna acestui an.
După ce în 2019 asociația Bike Attack a preluat organizarea CNE a urmat cel mai spetaculos sezon de până acum ce a avut loc în România. Parteneriatul Bike Attack – Federația Română de Ciclism a fost o mutare reușită, iar acestă colaborare continua și în sezonul 2020.
În 2020, disciplina enduro mountain biking are 3 etape în Cupa României plus o etapă de Campionat Național și o etapă de calificare pentru seria mondială – Enduro World Series. Bike Attack vrea în continuare dezvoltarea acestei discipline, astfel ca și în acest sezon sunt promovate zone noi care să atragă vizitatori dar în principal să motiveze comunitățile locale. Așadar, noutatea pentru 2020 este Bacău, iar pentru că în 2019 s-a început promovarea unor zone care au mare potențial se reorganizează și în acest an etapele de la Drobeta – Turnu Severin și Câmpulung – Muscel.
Surpriza din sezonul trecut, etapa de la Semenic, va găzdui în 2020 Campionatul Național. În același timp Semenic Enduro este cursa care pune România în calendarul EWS în calitate de cursă oficială pentru calificarea în seria mondială de enduro MTB, de altfel și singura etapă oficială Enduro World Series Qualifier (EWSQ) din țările din jurul României..
Prin urmare, sezonul 2020 arată astfel:
19 Iulie – CN si EWSQ SEMENIC ENDURO, Văliug
23 August – #1 CNE CIOCANU ENDURO, Câmpulung Muscel
27 Septembrie – #2 CNE BACĂU ENDURO, Bacău
25 Octombrie – #3 CNE MEHEDINȚI ENDURO, Drobeta Turnu Severin
“În 2020 seria curselor de enduro în România se va organiza bazat pe experiența acumulată în 2019. Am făcut multe schimbări în sezonul trecut, pe cele bune le păstrăm așa cum sunt, iar ce nu a funcționat, îmbunătățim. Vrem să colaborăm în continuare deschis cu Federația Română de Ciclism și alte cluburi din țară, sprijinim organizatorii locali, preluăm o bună parte din sarcinile de organizare, și încercăm să ne asigurăm că există un buget normal pentru fiecare dintre etape.
Totuși ce ne motivează să organizăm acestă cupă, este faptul că adăugăm pe hartă zone noi și asta mobilizează comunitatea să se pună pe treabă și să construiască poteci pentru mountain biking. Probabil că la fel de motivant este și faptul că există un grup numeros de junior, iar pentru ei pregătim un proiect special gândit să acopere nevoile specifice acestei generații“, declară Dan Jurca, coordonatorul CNE 2020.
Ce este Cupa Națională Enduro?
Cupa Națională este o serie de competiții care respectă un format organizatoric și un regulament comun, ale căror rezultate se cumulează, de la o etapă la alta, generând un clasament care reflectă evoluția sportivilor pe parcursul unui sezon. În urma derulării celor 3 etape din Cupa Națională Enduro 2020, se întocmește un clasament național al disciplinei enduro. Primii 80 de finaliști ai fiecărei categorii primesc puncte. Acestea se adună de la o etapă la alta și vor stabili o ierarhie valorică în scena de enduro la sfârșitul sezonului.
Enduro MTB se desfășoară într-un format tip “raliu”, cu minim 4 probe speciale cronometrate, în principal pe poteci care coboară, dar care au și mici zone de urcuș pe alocuri. Etapele de legătură dintre probele speciale sunt în principal în urcare, au un timp limită de parcurgere, dar acesta este unul relaxat, pentru a nu răpi din plăcerea de dat. Traseul cuprinde zone menite a pune în evidență aspectele tehnice ale mountain biking-ului, precum porțiuni înguste și expuse, pietre, trambuline, treceri peste apă, urcușuri și coborâri abrupte.
Titulatura de “Cupa Națională” este oferită de federația responsabilă (în cazul de față Federația Română de Ciclism) unei singure cupe, desemnând-o astfel ca fiind singura cupă oficială la disciplina respectivă din România. Campionatul Național al României la disciplina enduro se derulează într-o singură etapă, conform regulamentului internațional UCI.
Cine sunt organizatorii?
Asociația Bike Attack, Federația Română de Ciclism, Asociația pentru Dezvoltarea Mountainbiking-ului în România și organizatorii etapelor: Bacau MTB Trails, Vertical Riding Romania, Shaping the South și Bike Attack. Această mână de oameni implicată în organizare dorește să fie un exemplu pentru societate, să apropie oamenii de sport, să deschidă noi orizonturi de activități de recreere și socializare pentru toată lumea.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.