Acum citesti
Istoria noului Pegas – de la idee, la bicicleta finală

Chiar dacă este recentă și nu se întinde pe parcursul a ani de zile, ci mai degrabă a luni de zile, cei de la Pegas au acceptat să ne povestească mai multe despre cum a luat naștere noul model. Îi dau deci cuvântul, inițiatorului proiectului, Andrei Botescu.

De la idee, la Pegas

In acest material ne-am concetrat cel mai mult pe producerea cadrului care a fost cea mai importanta piesa dezvoltata de noi si care a necesitat cel mai mult efort si emotii. Celelalte componente au fost personalizate si adaptate dupa desenul cadrului si al furcii.

Concepte

O sa incercam sa facem o descriere cat mai completa a procesului de design si productie a cadrelor, furcilor si a celorlate componente si o sa detaliem si provenienta acestora.

Mai intai a fost alegerea conceptelor. Modelul cu sa lunga nu este singurul dezvoltat. Am avut posibilitatea de a alege dintre mai multe modele populare. Anul acesta am iesit doar cu unul dar inca cel putin 2 sunt in curs de finalizare, acesta fiind in cel mai avansat stadiu de dezvoltare.

Primul prototip

Inca de anul trecut din Martie am inceput sa lucram mai serios la acest proiect. Astfel ca la Street Delivery am reusit sa venim cu o macheta apropiata de ceea ce credeam noi ca este un model popular restilizat si adaptat la cerintele zilelor noastre.

Acest model  a fost foarte apreciat de public si efectiv toata lumea intorcea privirile dupa el pe strada. El a fost dezvoltat impreuna cu un prieten bun de-al nostru pasionat de biciclete cu sa lunga – lowrider care are un mic atelier de profil in USA. Practic am pornit sa ne documentam pe firul povestii Pegas si am aflat ca are izvoare si dezvoltari mult mai adanci si ca a existat o cultura vasta a acestor biciclete si asta nu numai in tara noastra. Pentru cei interesati vom scrie o carte in curand.

O sa precizam si de ce am ales un model de 26’. Nu este un secret ca target-ul nostru de public este intre 25-44 ani. Dupa ceva research am decis ca pentru acest segment de varsta si pentru mersul in orase aglomerate alaturi de masini, borduri inalte etc. e mai util un model de 26’. Designul de cadru este meritul echipei noastre dar modelul de Lowrider de 26’ nu este o inventie a noastra, nu vrem sa ne asumam meritele altora. El a aparut in USA probabil tot datorita cerintelor utilizatorilor de biciclete retro care au crescut in varsta si uneori in inaltime si gabarit.

Am testat dimensiunile cadrului pentru a obtine cea mai confortabila pozitie (lucru confirmat de utilizatori la primele testari) si nu este de ignorat ca am facut acest lucru tinand seama si de chestii practice cum ar fi faptul ca Pegasul va trebui sa intre usor in lift (testat si confirmat).

Al doilea prototip

Nu am vrut sa ne oprim la acest model reinterpretat pe roti de 26’ si cu dimensiuni adaptabile pentru “lifturile de bloc” citadine si am continuat procesul de proiectare pentru ca doream sa venim cu un model cu maxima personalitate.

Al doilea prototip a iesit cam uratel. Avea doua placute laterale atasate si o deschidere mai mare a acestora.

De asemenea, un cadru mai alungit pentru mai mult confort la picioare dar care nu mai indeplinea alte functionalitati la care am aderat in momentul proiectarii. Era si ceva mai greu.

Al treilea

Am revenit la proiectare si am incercat sa imbinam avantajele celor 2 versiuni iar in final a si aparut primul set de 4 prototipuri, astfel ca am putut sa vedem si culorile pe viu.

Al patrulea

Dar nu avea sa fie versiunea finala pentru ca in echipa noastra au aparut 2 idei. Una a fost referitor la faptul ca placuta centrala ar putea fi personalizata in fel si chip si ar putea fi facuta din diferite materiale (metal, lemn, plastic, combinatii de materiale,  etc) si a doua a fost legata de greutatea acestei piese pur decorative, pe care a trebuit sa o micsoram pentru a nu incarca inutil biciclistul.

Astfel a parut ideea unei placute mai subtiri si detasabile.

O scruta descriere a altor componentelor folosite

Despre tarile de provenienta putem preciza ca este vorba de un mix de componente alese cu mare grija si customizate, atat din Taiwan cat si din Europa. De exemplu butucul spate single speed cu frana torpedo este Velosteel din Cehia, iar cel cu 3 viteze este Shimano Nexus.

Saua a fost proiectata adaptat marimii cadrului si rotilor (mai lunga decat cea a pegasului – 54 cm) impreuna cu bara de sustinere pe spate astfel incat sa eliminam inconvenientul intalnit la Pegas Modern, respectiv ridicarea bicicletei pe roata din spate foarte usor. Bara de sustinere sissybar a fost deasemena construita dupa multe zile de framantari si masuratori astfel incat sa fie potrivita cadrului si sa aiba cat mai multe variante de felxibilitate fara a afecta rezistenta.

Ghidonul cu coarne lungi este un pic mai scurt decat ne-am propus initial  din considerente de stabilitate pe sosea (am observat ca cele mari te destabilizeaza usor la viraje bruste plus ca ocupa mult spatiu).
Sunt multe de povestit dar cel mai bine lucrurile astea le poti intelege la testare. Cei care ne-au onorat cu prezenta in Herastrau au inteles imediat de ce produsul nostru e deosebit.

Va promitem ca vom organiza frecvent testari pentru a da posibilitatea cator mai multe persoane sa ne ofere un feedback obiectiv.

Inchei prin a preciza din nou ca am luat decizia sa nu copiem ci sa inovam iar un model cu sa lunga de 20’ il vom proiecta atunci cand vom observa ca pragul de varsta al segmentului nostru de public tinta va cobori sub 18 ani.

Vezi Comentarii (8)
  • Ma bucur ca sunteti asa deschisi si oferiti atatea detalii despre biciclete. Cu toate ca nu sunt genul meu de biciclete mi-au placut de la inceput ca forma si chiar apreciez ce ati reusit sa faceti pana acum. Va doresc succes cu ele si sper ca o sa vindeti asa multe incat sa puteti aduce cat mai mult din productie in Romania.

  • tare mi-ar place sa aflu ca aceste biciclete „traditionale” sa vina si cu un pret acceptabil….
    cu roti de 26″ si cu sa lunga + coarne lungi…e o idee buna…..
    sa auzim numai de bine!!

  • Jder_de_munte:

    Intra pe okazii si introdu la cautare cuvantul: Pegas.Sunt acolo pegasuri originale Zarnesti de pe vremea lui Nea Nicu super tari la preturi acceptabile.Unele sunt cu vopsea originala si altele reconditionate SUPERBEEE.Eu nu am bani nici pentru un DHS dar m-as baga la una originala.Imi plac si acestea ,felicitari pentru initiativa, dar as lua una „Ceausista” pentru istoria .As pune-o pe perete ca in reclama aceea garajul lui 🙂

  • Excelent. Imi pare rau ca nu sunt din Bucuresti sa am ocazia sa testez si eu un model. Am citit despre ele in ESQUIRE si ma bucur sa le vad in sfarsit la lumina ! Poate faceti si un site separat de comenzi si optiuni de costumizare.. o lista de culori intre care sa alegi, roti. De pe facebook nu-mi dau seama care-s diferentele intre ele? Doar culorile?

  • Din pacate, le lipseste ceea ce era mai important vechile Pegasuri cu şa lunga. Din acest motiv le consider pe cele noi mai degraba un fail:
    1. Ghidoanele de mari dimensiuni, gen Harley, pe care vechile biciclete le aveau
    2. Rotile de dimensiuni mai mari pe spate
    3. Frâna de picior, care iti permitea sa faci adevarate drifturi
    Asta este, pacat de idee, fabricantilor le-a scapat tocmai esentialul…

  • De curind, am cautat, pentru o postare pe blogul meu, mai multe modele de biciclete Pegas. Am gasit imaginile de mai sus si m-am indragostit de modelul galben/oranj din primul grupaj de cinci poze. E posibil sa devina realitate?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

16 − 15 =