Acum citesti
Biciclete 29er: entry-level, ghid de achiziționare

De mai bine de 3 ani, bicicletele 29er au intrat puternic pe scena mountainbike-urilor. Privite la început cu un oarecare scepticism, acestea și-au croit rapid calea către succes. Iar acest succes poate fi măsurat în cifrele de vânzări. În Europa spre exemplu, conform unui sondaj publicat în vara 2011, unitățile de biciclete 29er au crescut din 2009 până în sezonul care s-a încheiat cu 158%. Remarcabil, ținând cont că doar segmentul bicicletelor electrice a mai cunoscut un salt aproape la fel de spectaculos.

Despre avantajele unei biciclete 29er am vorbit în repetate rânduri, dar voi relua pe scurt care sunt călitățile acesteia. Constructiv, o roată mai mare trece mai ușor peste obstacole, oferă stabilitate printr-o pată de contact cu solul mai mare și oferă o viteză de rulare mai mare. Roata unei biciclete 29er utilizează o jantă de 28 de inci, iar diferența până la 29 de inci o reprezintă anvelopa.

Chiar dacă la început bicicletele 29er erau mai scumpe, deoarece utilizau anvelope și furci special construite pentru noile dimensiuni, cifrele mari de vânzări au dus la scăderea prețurilor, în ziua de astăzi acestea fiind sensibil mai scumpe decât unele biciclete cu roți de 26 de inci. De asemenea, a fost rezolvată și problema componentelor, care la început se găseau destul de greu.

Revenind la avantaje, biciclete 29er sunt foarte potrivite persoanelor mai înalte. Cei care au o înălțime de peste 1.80 m se vor simți mult mai bine pe bicicleta cu roți mari și de asemenea se vor potrivi proporțiilor bicicletei. De asemenea, trecerea peste obstacole va fi mult mai facilă. Imaginează-ți traversarea unui șanț cu o roată mai mică, apoi cu una mai mare. Datorită dimensiunilor sale, roata 29er va traversa mai ușor obstacolul. Ca dezavantaje, bicicletele 29er sunt mai puțin agile decât cele cu roți de 26 de inci. Asta presupune că nu vor fi la fel de rapide pe trasee virajate iar în general cântăresc mai mult, datorită componentelor. Totuși, obișnuința te va face să treci rapid peste aceste incoveniente iar cu timpul vei învăța s-o controlezi după bunul plac.

Cum alegi o bicicletă 29er? Cel mai potrivit este să o probezi înainte de achiziționare: spre exemplu, dimensiunea de 18 inci a cadrului, nu corespunde cu aceeași măsură a unei biciclete cu roți de 26 de inci, ci este mai mare, de aceea probarea în prealabil este esențială.

Am aruncat o privire asupra modelelor entry-level oferite de producători și urmează să ți le prezentăm în acest articol. Prețurile pentru modelele entry-level ale marilor producători, pornesc de la 600 de euro și se opresc la 800 de euro. Dacă ești hotărât să faci pasul cel mare, nu-ți mai rămâne decât să faci o alegere inspirată, optând bineînțeles pentru brand-ul preferat.

Bergamont Revox 2.2 29er 2012

Echiparea lui Revox este decentă pentru preț: vine cu un schimbător Shimano Deore (non-Shadow), o furcă XCM 29 cu o cursă de 100 de mm și frâne pe disc hidraulice Tektro Draco cu discuri în dimensiunile 180 mm pentru roata față și 160 mm pentru roata de spate. Greutatea este de 14.6 kg iar prețul recomandat de 600 de euro.

Informații complete pe bergamont.de.

Cube Analog 29 2012 (raport calitate/preț bun)

Producătorul german are nu mai puțin de 10 modele 29er în gama de biciclete 2012. Entry-level-ul gamei, Analog 29 este echipat cu o furcă Suntour XCM 29 (100 mm), schimbător de pinioane Shimano Deore Shadow și surprinzător, un schimbător de foi dintr-o gamă superioară, Shimano SLX. Frânele Shimano M445 prestează în general bine, dar poate că discul de 160 de mm pentru roata din față este subdimensionat. Greutatea de 13.9 kg este una bună pentru segment, iar prețul recomandat este de 650 de euro.

Informații complete pe cube.eu.

Focus Black Forest 29r 3.0 2012 (echipare superioară, greutate mică)

29er-ul celor de la Focus este cel mai scump dintre toate bicicletele prezentate în acest ghid de achiziționare. În echiparea acestuia regăsim un sistem de transmisie Shimano Deore, frâne Tektro Draco  și o furcă ce-l distanțează de concurență: Rock Shox XC 28 TK RL. De aici și prețul mai mare al bicicletei. Anvelopele provin de la Continental, modelul Race King. 29er-ul cântărește 13.2 kg iar prețul recomandat este de 800 euro.

Informații complete pe focus-bikes.com.

Fuji Nevada 29 2.0 2012 (cea mai grea)

Fuji ne propun un 29er cu un preț decent, însă care cântărește destul de mult: 15.11 kg. În echipare regăsim o furcă Suntour XCM V3 cu o cursă de 100 de mm, un angrenaj Shimano Alivio cu 3 foi și un schimbător de pinioane din gama Deore. Frânele ce echipează modelul Nevada 29 2.0 provin de la Tektro, modelul Draco și sunt dotate cu discuri de 160 de mm, atât pentru roata din față cât și pentru cea din spate. Prețul recomandat este de 750 euro.

Informații complete pe fujibikes.com.

Giant Talon 2 29er 2012 (cea mai slabă echipare)

Declarat ca fiind cel mai mare producător de biciclete la nivel mondial, Giant oferă modelul Talon în mai multe versiuni de echipare. Modelul Talon 2 costă 600 de euro și este echipat cu o furcă Suntour XCT cu o cursă de 100 mm, schimbător de pinioane Sram X.3 pentru doar 7 pinioane și frâne Tektro IOX mecanice, cu discuri de 160 de mm. Modelul se înscrie în tiparul producătorilor premium, aceștia mizând mai mult pe calitatea cadrului decât pe echipare. Greutatea este de 14.4 kg.

Informații complete pe giant-bicycles.com.

Kellys TNT 9.1 29er 2012

Iată că și cei de la Kellys se aliniează cerințelor pieței și oferă pentru 2012 3 modele de biciclete 29er. Aspectul este cel cu care kellys ne-a obișnuit deja în ultima perioadă, bicicletele emanând o notă de sportivitate. TNT 9.1 vine echipat cu o furcă Suntour XCR 29 cu o cursă de 100 de mm, sistem de transmisie compus din gamele Shimano Alivio și Deore și frâne Tektro Draco, cu discuri de 160 de mm. Anvelopele care echipează acest model provin de la Schwalbe, modelul Rapid Bob. Greutatea totală a bicicletei este de 14.05 kg iar prețul recomandat este de 730 de euro.

Informații complete pe kellysbike.com.

Merida Big.Nine TFS 100-D

Asemenea porducătorului german Cube, cei de la Merida oferă pentru 2012 o gamă largă de biciclete 29er. Nivelul entry este reprezentat de modelul Big.Nine TFS 100-D, echipat cu o furcă Suntour XCM, casetă cu 9 pinioane, schimbător de pinioane Shimano Deore (Non Shadow) și cu frâne Tektro Draco, în versiunea cu disc de 180 de mm pentru roata din față. Anvelopele provin de la Maxxis, modelul Cross Mark în dimensiunea 2.1. Greutatea este de 14.6 kg iar prețul recomandat de 600 euro.

Informații complete pe merida-bikes.com.

Specialized Hardrock Sport Disc 29er 2012

Abodarea celor de la Specialized este cel puțin interesantă. Modelul Hardrock 29er vine cu un aspect sportiv, ușor agresiv, iar componentele ce echipează modelul sunt după cum urmează: furcă Suntour XCM cu cursă mai mică decât cea a concurenței, de 80 mm, sistem de transmisie cu 8 pinioane Sram X4 și frâne mecanice pe disc, Avid BB5. Deși mecanice, Specialized a optat pentru unele dintre cele mai performante frâne dintre producătorii care au optat pentru această variantă. Greutatea bicicletei se învârte în jurul valorii de 14.6 kg iar prețul este de 600 euro.

Informații complete pe specialized.com.

Trek Marlin 29er 2012 (cea mai ieftină în versiunea single speed)


Trek beneficiază de experiența lui Gary Fisher în materie de biciclete 29er și oferă o gamă completă de modele, de la cele ieftine până la cele scumpe. Pentru 600 de euro primești un 29er echipat cu o furcă Suntour XCM (cursă 100 mm), schimbător de pinioane Sram X.4, o casetă de 8 pinioane (și nu de 9 pinioane, precum oferă concurenții principali) și frâne pe disc mecanice, Tektro Novela. De menționat este faptul că concurenții principali au în dotare frâne pe disc hidraulice. Greutatea totală este de 14.6 kg, iar modelul este disponibil pentru 600 de euro. Doritorii pot beneficia pentru o versiunea singlespeed, cu un preț de 550 de euro, cel mai mic preț al bicicletelor 29er prezentate în acest ghid de achiziționare.

Informații complete pe trekbikes.com.

Univega Alpina HT-29.3 2012 (cea mai ușoară, cea mai bine echipată)

Pentru 800 de euro, cei de la Univega oferă cel mai bine echipat model entry-level din toate bicicletele 29er prezentate în acest articol. Spre exemplu, Alpina utilizează un schimbător de pinioane Shimano SLX, o furcă Rock Shox XC și anvelope Schwalbe Rapid Bob. Frânele provin de la Tektro și sunt dotate cu disc de 180 de mm pentru roata față și 160 mm pentru roata spate. Greutatea este de altfel cea mai mică dintre toate bicicletele incluse în acest ghid de achiziționare: 12.95 kg.

Informații complete pe univega.com.

Concluzie

Acest articol nu este un test, în schimb vine în întâmpinarea ta pentru a-ți expune cele mai importante avantaje oferite de bicicletele 29er ale jucătorilor mari. Regula de bază este general valabilă ca și în cazul altor game de biciclete: producătorii premium oferă calitate crescută și finisaje foarte bune pentru cadre, cu rabat la gama de componente, pe când alții mizează mai degrabă pe echipare decât pe notoriatetatea brand-ului.

De aceea, cea mai bună decizie o poți lua chiar tu în urma parcurgerii acestui articol. Desigur, este aproape inadmisibil ca unii producători să ofere casete de 7 pinioane în 2012 pe biciclete 29er, însă politica de preț/echipare diferă foarte mult de la un producător la altul, iar această decizie nu poate fi contestată atâta timp cât aceștia oferă alte avantaje (notorietate brand, calitate finisaje, calitate servicii etc).

Vezi Comentarii (15)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 − 8 =