Acum citesti
Bicicletă nouă sau second hand?

Ești determinat să-ți cumperi o bicicletă, dar totuși nu te poți hotărî dacă aceasta ar trebui să fie nouă sau second hand. În acest ghid de achiziționare, îți vom prezenta avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și sperăm că astfel, vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine.

Asemenea automobilelor, bicicletele folosite devin mult mai atractive din punct de vedere al prețului după o anumită perioadă de exploatare. Pentru că prețurile sunt mult mai convenabile, este de la sine înțeles că poți achiziționa o bicicletă care odinioară costa destul de mult, la jumătate din preț sau poate chiar mai puțin. Deci care este cea mai inteligentă mișcare? Achiziționarea uneia noi, cu garanție sau a uneia la mîna a 2a, fără garanție, dar cu un preț foarte bun?

Site-urile de anunțuri sunt pline de biciclete second hand. Majoritatea proprietarilor declară că acestea nu au fost folosite intens, ba chiar foarte rar sau că se află în perfectă stare de funcționare. Toate aceste promisiuni nu sunt neapărat și cele mai oneste, cel mai simplu exemplu în acest sens fiind anunțul clasic din domeniul auto, când proprietarul declară că automobilul a aparținut unei bunici care s-a plimbat cu automobilul doar duminica.

Bicicleta second hand – avantaje

Dacă în cazul automobilelor, cartea tehnică sau kilometrajul încă mai pot reprezenta un punct de reper, în cazul bicicletelor va trebui să te bazezi pe intuiție dar și pe aspectul general al bicicletei. Nu strică să adresezi câteva întrebări vânzătorului, pentru a-ți forma o oarecare părere despre felul în care a exploatat bicicleta.

Dacă afacerea ți se pare avantajoasă, vei ajunge să plătești cu aproximativ 40-50% mai puțin decât prețul de raft inițial. În cazul bicicletelor full suspension, prețul poate fi chiar mai mic, deoarece durabilitatea în timp a acestora este mai scăzută (joc în basculă, înlocuiri bucși sau rulmenți după caz).

Dacă nu ai foarte mare încredere în vânzător, poți apela la un magazin de specialitate care vinde biciclete second hand. În general, acestea sunt deja temeinic verificate, iar unele biciclete pot beneficia de o garanție de până la 6 luni.

Prețul raportat la echipare este cel mai concret avantaj al bicicletei second hand. Ca dezavantaje, țin să menționez modul de utilizare al bicicletei, despre care nu ai cum să afli prea multe (exceptând cazurile în care bicicleta prezintă zgârieturi sau lovituri) dar și faptul că nu poți opta pentru dimensiunea potrivită a cadrului, decât în cazul în care îți surâde norocul și găsești ceva pe măsură.

Bicicleta nouă – avantaje

Dacă te decizi pentru achiziționarea unei biciclete noi, vei avea mai multe certitudini, precum: ești primul proprietar, bicicleta vine cu garanție, eventuale mici probleme apărute pot fi rezolvate de service într-un timp scurt, ai o factură deci o poți vinde legal mai departe demonstrând că ești proprietarul de drept, ai libertatea de a alege un cadru care să ți se potrivească. Echiparea va fi bineînțeles mai slabă dacă ne raportăm la același buget pe care l-ai aloca unei biciclete second hand. Acesta este de altfel și cel mai mare compromis pe care trebui să-l faci.

Sfaturi pentru achiziționarea unui biciclete second hand:

probeaz-o! Nu cumpăra o bicicletă second hand fără s-o poți proba. Chiar dacă este vorba de o bicicletă cu un preț extrem de mic. Vezi cum te simți pe bicicleta respectivă și dacă în cele din urmă, cadrul ți se potrivește
verific-o! Cadrul este lovit? Furca are joc? Bascula se prezintă în ordine? Roțile au joc, sunt descentrate? Anvelopele sunt foarte uzate? Toate aceste detalii îți oferă informații despre cât de uzată este bicicleta.
caută prețul inițial! Dacă este vorba despre un brand cunoscut, sunt șanse mari să găsești prețul cu care a fost vândută de nouă. O căutare pe Google ar trebui să te lămurească în acest sens.
cere factura! Pentru a fi sigur că nu cumperi o bicicletă furată, este indicat să ceri și factura de la proprietar. Este de folos și în cazul în care bicicleta îți este furată.

Găsești aici alte sfaturi despre achiziționarea unei biciclete second hand.

Concret

Pe un site-ul de anunturi biciclete găsim bicicleta Felt Q920 din 2010. Prețul de vânzare este de 2.700 Lei. Nouă, a costat 4.950 Lei. Din fotografii pare bine întreținută, dar nu te lasă înșelat de aparențe. O verificare în prealabil este necesară.

În cazul acestei biciclete, cu o vechime de doar 1 an, afacerea va fi una bună, deoarece restul de buget va putea fi investit în componente superioare: fie o furcă mai performantă, fie un set de frâne sau un nou sistem de transmisie. De asemenea, trebuie să vezi exact dacă unele componente (foi, pinioane, lanț, anvelope, plăcuțe de frână) necesită înlocuire.

Totuși dacă măsura cadrului nu corespunde cu înălțimea ta, nu vei putea pedala eficient pe bicicletă, în concluzie va trebui să cauți altă bicicletă second hand sau chiar una nouă.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 + two =