Acum citesti
Furca mea Suntour

Putem observa din ce în ce mai des, că în ultima perioadă cei de la Suntour se implică tot mai mult în cursele de Cross Country. Și nu investesc doar în atleți sau în echipe ci și în componente special dezvoltate pentru acest tip de competiție. Produsele sunt high-end, încadrare dată atât de materialele precum carbonul sau titanul, utilizate în construcția furcilor cât și de greutatea redusă ce reiese logic din primele specificații.


Bravo Suntour! Producătorul taiwanez este deci capabil să construiască și produse de calitate. Dar cum rămâne cu furcile entry sau mid-level care echipează în standard foarte multe biciclete low cost? Pe listă pot pune  3 nume cu rezonanță puternică, cei 3 „xc”: XCM, XCT, XCR. Sunt atât de răspândite încât este greu de crezut că cineva nu a auzit de ele.


Modelele anilor 2008-2010 au suferit de adevărate probleme de sănătate. Multe nu au reușit să supraviețuiască, deoarece „boala” era atât de avansată încât nici cel mai priceput mecanic nu mai putea trage o altă concluzie decât: „arunc-o la gunoi!”. În unele cazuri, sau mai bine zis în cazul celor ghinioniști, deoarece modelele XCM, XCT sau XCR funcționau după un sistem asemănător al loteriei, acestea prindeau joc după nici 3-4 luni de exploatare normală, prin oraș. Ce înțeleg eu prin exploatare normală într-un mediu urban? Treceri peste borduri relativ dese, treceri prin gropi mai adânci și în unele cazuri evadarea pe poteci de pădure din jurul orașului.


Cei de la Suntour susțin că furcile din seria XC sunt dedicate probelor de Cross Country sau Maraton. Am mari îndoieli în această priviință, deoarece mărturiile utilizatorilor la scurt timp de la achiziționare ne descriu chiar opusul. Iar concursurile de Cross Country sau Maraton nu se desfășoară doar pe teren drept ci și pe teren dificil sau chiar foarte dificil în unele cazuri.


Pedalând pe numeroase biciclete anul acesta, în cadrul testelor, am constatat că furcile Suntour XCM spre exemplu, diferă mult de la un model la altul. Deși inscripția XCM V3 era aceeași pe toate furcile, unele funcționau decent, altele aveau arcurile prea moi iar unele se încăpățânau să înghită șocurile de pe traseu. Iar asta ne punea mereu în dificultate atunci când trebuia să acordăm un rating respectivei biciclete, la capitolul echipare. Partea bună a lucrurilor: lock-out-ul a funcționat fără reproș pe toate furcile de care am avut parte în 2010 și în 2011. Să mă bucur?


Suntour XCT spre exemplu, chiar și în versiunea 2011, încă mai are mari probleme la revenire. Dacă ridici roata de față pentru a urca o bordură sau pentru a trece peste rădăcini vei fi neplăcut surprins de bătaia furcii. Se aude puternic și se simte la fel de puternic în ghidon. De-a dreptul frustrant. Două stoppere în capătul brațelor ar fi rezolvat foarte elegant problema. Este ridicol să ne gândim că ar fi ridicat costurile furcii, deoarece investiția nu ar fi depășit 50 de cenți la nivel de fabrică.


Dacă mă gândesc bine, nu am de ce să mă plâng atâta timp cât există alternative și mă pot orienta către alte modele din piață. Dar din păcate pot face asta doar dacă vreau să înlocuiesc vechea furcă. Dacă doresc să achiziționez o bicicletă nouă, în mai bine din 70% din cazuri sunt obligat să achiziționez bicicleta cu una din furcile XCM, XCT, XCR. S-ar părea că Suntour deține monopolul deoarece oferă aceste furci producătorilor la un preț fără concurență.


Avem și exemple pozitive. Furcile din seria Rock Shox Dart, deși funcționează tot pe arc, sunt sensibil mai ușoare, beneficiază de mai multe funcții (printre care și comandă de Lock-out pe ghidon), sunt finisate ceva mai decent și sunt sensibil mai scumpe (Rock Shox Dart 1 costă cu 100 de lei mai mult decât un Suntour XCM). Cu toate acestea, tendința producătorilor este de a utiliza furcile din seria Dart pe modele de bicicletă mai scumpe pentru că sunt mai durabile, nu neapărat diferite din punct de vedere al construcției. Dar asta este cu totul altă discuție.


Bine, bine și până la urmă ce vrem? Am vrea să putem alege din mai multe modele de furci atunci când achiziționăm o bicicletă nouă low cost. Apoi, dacă prima doleanță este imposibil de împlinit, am dori ceva mai multă calitate de la furcile Suntour din gama entry-level. Ceva mai multă atenție la detalii și la unele materiale utilizate ar schimba radical situația. Iar astfel, Suntour ar putea concura serios în segmentul entry-level cu furcile Rock Shox Dart, deoarece micile detalii care ar urma să fie puse la punct nu ar modifica radical prețul de achiziție. Nici pentru producători dar nici pentru end-user.


Te așteptăm cu comentarii vis-a-vis de furcile Suntour XCM, XCT sau XCR, în special dacă ești utilizator al uneia din aceste modele.


Vezi Comentarii (32)
  • Eu am avut pe cun cube analog 2009 un XCM v2 care functioneza si acum destul de bine pe bicicleta sotiei – asta si penrtu ca sotia este cu vro 20 kg mai usora :).

    Parerea mea despre suntour:

    – de la XCT (inclusiv) in jos – sunt praf
    – XCM de la v2 sunt relativ Ok daca ai o greutate acceptabila si nu abuzezi de ea

    – XCR o consider o furaca Ok in categoria de pret atata timp cat nu costa cat un dart (am vazut modele de XCR oferite la preturi de 4 mil … mult)

    – De la EPICON (AXON , DURO etc) in sus sunt produse decente care concureaza cu modelele dart si TORA de la RS pe partea de XC.

    De la RST stiu doar o gila de bicla unui amic f bun (trek bicicleta) care s-a blocat in a 2-a saptamana de folosire prin Bucuresti. Ca parere (usor nefundamentata pentru ca nu cunosc la fel de bine si produsele RST ca pe cele de la suntour) consider RST putin sub suntour.

  • eu unu detin 2 modele Suntour: un XCT si un XCM.
    XCT- cumparata cu bicla de noua acum 3 ani, functioneaza bine inca (desi nu mai e pe bicla pt ca vreau sa o curat dar nu stiu unde sau cum), joc este dar mic de tot si a aparut dupa cam 2ani, a fost folosita MULT si cat de cat hard pt tipul de bicicleta si echipare (drumuri de munte/orash/plimbari lungi/paduri)
    XCM- cumparata sh o data cu bicla pe un cube aim 08, functioneaza inca bine desi are ceva mizerie in interior, are si joc dar acceptabil.

    tot ce pot sa zic ca sunt destul de multumit de ele luand in considerare si preturile lor, poate am fost si norocos sa prind 2 modele cat de cat ok, aman2 au fost folosite calumea. Eu unu consider ca sunt cea mai buna alegere entry (low cost) in comparatie cu RST si altele.

  • Dragilor,

    Am avut o furca Suntour XCM pe o bicicleta Cube. Dupa nici 6 luni de la utilizare furca a capatat un joc mic. Dupa 1 an jocul era deja foarte mare si am inlocuit-o. Nu mai cumpar Suntour niciodata. M-am indreptat catre Manitou.

  • Foarte tari comparatiile intre XCM care costa 50E si manitou al caror pret (mai putin axel care se invarte pe la 70-80E) sare bine de 2-300E cele mai slabutze.

    XCM este o furca de 50E si atat. In functie de greutate – stilul de dat te poate tine de la 1 saptamana pana la cativa ani. Ca spunea cineva mai sus – mai conteaza si mentenanta. Si cele mai praf furici trebuiesc desfacte, unse si curatate etc. Sunt FOARTE multi parametrii care pot ridica sau coborai durata de viata chiar si a unei furci ieftine. Una este sa ai 70 kg si alta este sa ai 110kg…cam am vazut ieri prin hersatrau 🙂

  • Cristi,

    Nu cred ca ar fi fost normal sa fac trecerea de la XCM la XCR dupa toate cele intamplate. Consider ca este normal ca la un moment dat sa treci la ceva superior. Nu doar ca am trecut la o furca mai performanta, dar este mai usoara si mai durabila. Normal, calitatea costa, dar mi se pare absolut normal. Este valabila in orice domeniu nu doar pentru furcile de bicicleta.

  • Sunt perfect de acord cu tine si bineinteles ca diferenta este foarte mare. Daca ai fi spus am ” am avut XCM si le-am mai dat o sansa folosind epicon sau axon sau ce mai au ei si au fost la fel de praf” exprimarea ta ar fi fost perfect justificata.
    Cum ar fi sa vina cineva care a avut manitou axel si sa spuna ” nu mai iau in viata mea manitou ca am avut axel si a fost o furca slaba ” – nu ar fi fost tocmai OK nu?

  • Nu stiu daca ai cunoscut vreodata acest sentiment, dar odata ce o componenta iti scoate fire albe si te aduce la exasperare pur si simplu nu mai vrei sa auzi vreodata de respectivul brand, indiferent daca este low-cost sau high-end. Poate ca nu este corect, dar in urma experientei neplacute chiar nu m-au mai interesat modelele celelalte. Am pus eticheta prea usor, prea devreme? Eu cred ca nu este atat de important…

  • Ce sa spun – am folosit XCM-ul 2-3 saptamani asa ca intr-o oarecare masura stiu la ce te referi. Insa nu ma pot hazarda sa spun ca nu as cumpara niciodata axon, epicon sau durolux (daca as avea si de unde)…

  • E absolut normal ca dupa ce ai pus mana pe ceva superior calitativ decat ce ai avut anterior (chiar si daca nu ti-a creat probleme) sa nu mai vrei sa auzi de gama aceea.

  • Sunt utilizator de XCM v2 si i-am scos cauciucul acela din brat. Vara, merge absolut impecabil.. vreau sa subliniez aici.. IM-PE-CA-BIL.. mai ales daca o si ung putin cu spray de lant, parca as merge prin budinca atat de bine merge si amortizeaza. Iarna se schimba lucrurile, dar deobicei mai toate furcile se rigidizeaza putin iarna.

    Un alt aspect legat de acest editorial ar fi ca ma asteptam sa citesc in el si sa aflu diferentele dintre XCM, XCT, si XCR.. de la ce vine.. spre exemplu XCM-araton?) XCT-rail?) si XCR-ace?)

  • Din catalogul Suntour 2010:

    R – Recreational
    T – Trail
    M – Marathon

    In catalogul Suntour 2011 toate cele 3 modele sunt trecute la Recreational Trail. Deci s-a renuntat la descrierile din anul precedent.

  • XCT V2, 1 an, pe o univega ht-ltd. 3 maratoane si cateva iesiri, in total aprox 200-300km off-road. restul pana la 1300km pe sosea ca in palma. am observat aparitia unui usor joc cam de o saptamana, si vreau s-o schimb cu un RS, gen recon. per total o furca de unica folosinta menita sa tina 1-2 ani:)), fara pretentii la banii ei.

  • Buna! Doresc sa impartasesc si eu cateva observatii in legatura cu furcile mentionate mai su.
    Prima mea furca a fost un Suntour M??? nu stuiu exact de care pt era second si era revopsita dar avea cursa de 6 cm, si nu are joc nici in ziua de aztazi(a fost exploatat foarte moderat).
    Recent am achizitiont o univega HT5400 cu XCT V2 80 ML. LA inceput mi-sa prea tare arcul si am zis ca nu lucreaza numai jumatate, l-am dezfacut si am taiat aprox 1 cm din elastomer. Tot mi-sa parut tare dar am lucra un pic mai mult din cursa. De atunci am facut 350 km cu ea si am participat la 2 concursuri de XC si surpriza, pe traseul de concurs s-a misca aprox 7,2-7,3 cm din 80 (cea ce mi se pare ok). Intradevar pe piatra cubica nu amortizeaza nimic da pe traseu isi face traba (pt. banii respectivi).
    Mentionez faptul ca bicicleta este depozitata corespunzator si furca este curatata de ori de cite ori are nevoi si unsa cu vaselina teflonata, cum recomanda producatorul. Nu are joc dar nici nu am sarit cu ea.

    Parerea mea este ca pot fi furci bune (raport pret/performanta) insa trebue exploatate ca atare.
    Adica nu prea au ce cauta pe dirt bikeuri cum monteaza forte multi producatori. Trebue intretinute, si nu cu fel de fel de uleiuri de masina, si trebuesc depozitate corespunzator. Chiar as fi curios cit ar rezista un RS SID care e folosit la dirt, uns cu ulei de motor sau stiu eu mai ce chestie si depozitat pe balcon unde bate soare, ploaie, zapada?
    PS. Anul Trecut am vizitat 10 fabrici in Taiwan tot producatori in domeniu technic(nu biciclete) si am fost foarte imprsionat de calitate, ordine, curateni, respectarea etapelor de productie. Si nu prea a fost nici o exceptie. Asa ca in concluzie eu cre ca la furcile mentionate se accumuleaza mai multi parametri nefavorabili care aduc la reputatie proasta si anume: se asteapta prea mult de la o furca ieftina(un pantof sport ii mai scump), Producatorii il monteaza pe tot feluri de biciclete pe care nu ar avea voie ce cauta, utilizatorul il utilizeaza, depoziteaza, intretine gresit. Si probabil ca mai apar si reburi care din cauza infrastructurii de service de la noi nu se remediaza.

  • Problema mare a furcilor suntour noi este ca nu sunt unse destul de bine, si din aceasta cauza capata si joc, majoritatea dintre ele.
    Eu am detinut un XCR model 2005, Cumparat in 2006 si ma tinut 4 ani, si am fost la maratoane padure si tot felu.

    Acum mi-am luat un Raidon X1 Air, care la noi in tara nu se gaseste din pacate si sunt foarte multumit.

  • interesanta povestea… dar reputatia destul de slabuta se pastreaza. pana la urma conteaza si norocul fiecaruia la ce furca prinde. @Bende avem acelasi tip de furca, momentan, ambele ingrijite si utilizate cam in aceleasi conditii. ai fost nevoit sa umbli la ea si sa tai din elastomer. sa inteleg ca rebound-ul nu prea ti-a functionat. uite ca la mine cu toate ca sunt destul de usurel, 70kg, e ceva diferenta intre setarea minima si maxima. si surprinzator furca are si o cursa maxima masurata de 81mm in conditii de maraton. deci iar faptul ca se comporta diferit in chiar daca sunt modele identice denota calitatea destul de under entry-level. nu sunt un expert dar cred ca imediat ce simti ca ar capata ceva joc, ar trebui sa treci pe ceva superior, nu de alta, dar de frumusetea maratoanelor XC. ca idee finala, nu pot spune ca sunt nici dezamgit nici multumit de furca, stiam ce poate de la inceput. mai mult sunt dezamgit pe producatori ca dai 600-700$ pe o bicla si primesti o furca de 40-50$.

  • la 350 ron ce furca imi recomandati?
    o folosesc la cross/country
    dirt 2/suntour xcr/rock shox xc28 tk mg
    sau alta la acelasi pret?

  • Am folosit cca 6 luni(3000km) un XCR RL 2010 pe un Focus.A functionat decent insa a capatat joc.Acum am un RS Reba SL.Nu se compara (nici la pret)La concursuri ma miram,de ce sunt depasit la cobarari si trebuie sa recuperez la urcus…Deci pentru sportul de performanta XCR. iese din discutie.Sunt si foarte grele.Nici sa nu amintim de mai ieftineleXCT si XCM.Sunt pentru plimbari in parc sau pe astfalt,unde nici nu conteaza daca ai furca rigida sau cu amortizor,dar arata „cool”
    Plusuri la Suntour:
    1)Remote lock-out-ul la XCR a functionat mult mai bine decat la Reba de la RS.
    2)prinderea conductei franei cu disc se face mult mai elegant la Suntour decat la mult mai scumpeleRS
    3)pretul

  • Am avut si eu un Suntour XCT V2 pe Focusul meu timp de aproape 2 ani. Acum de curand am schibat-o pentru ca nu eram multumit deloc de ea. Intr-adevar calitatea este foarte proasta, avea joc si masa era relativ mare pt. o furca din categoria ei. Acum am o Rock Shox Tora SL si pot supune ca nu se compara deloc; Suntour-ul este cu mult mai inferior, atat din punct de vedere al performantelor cat si al calitatii. Cred ca singurul plus la XCT este lock-out-ul, care a functionat foarte bine, nu am avut probleme cu el deloc.

  • Alex de ce nu compari tora cu raidon sau axon? RS nu are un produs echivalent ca pret cu XCT si XCT ul este produs ca exista cerere singurii vinoati fiind producatorii de biciclete ca folosesc asemenea produs.

    Acum profitand de reducerile (dart 1 la maros bike cu 200 roni) de preturi am inlocuit vechiu XCM v2 (care inca functioneaza OK – nu are urma de joc) cu DART 1 si am putut face o comparatie intre el si XCM 100 mm (cel schimbat era de 80) si parerea personala , pe care am mai spus-o, este ca diferentele sunt extrem de mici amblele avand aceeasi greutate si lucrand aproape la fel.

    Mare atentie insa ca intre furcile XCM exita diferente mari de comportamant.

  • Eu am o furca Suntour XCM V3. Am achizitinat-o cand mi-am cumparat un Cube Analog 2011, prin august 2011. Ce sa zic… de la un dhs cu furca fixa, era o finete :D, are si asta bataie la revenire, gropi mici sau pietricele nu `inghite` si lock-out-ul nu-l foloseam deoarece, atunci cand stau pe bicicleta nu merge sa-l actionez :)) , adica daca e lasata furca cativa mm nu merge blocata, trebuie sa ma dau jos si sa il activez, asa ca.. e degeaba pentru mine. Toate bune si frumoase, pana acum 2 saptamani cand m-a prins ploaia in padure, era plina de noroi, a trebuit sa spal bicicleta cu un furtun cu apa, dupa… surpriza mare, mai functionau 20 de mm din aia 100, si se auzea un zgomot asa de apa.
    Am scos lowere-le, am curatat-o bine, urme de apa nu prea avea, mici stropi, in arcuri nu am umblat ca n-am avut cheie speciala :D. Am uns cu niste vaselina mai fina.. nu e speciala dar am zis ca merge, montata, sa vad cum e, ce-i drept se ducea toata cursa cand ma lasam pe ea mai tare, dar daca stateam pe sa parca era rigida, mai mult flexa, am trecut peste radacini, urme adanci de tractor, nimic… doar flexa, da ziceam ca se rupe bike-u :)), culmea ca am observat ca se descentrase si roata pe fata, fiind la aceiasi presiune ca inainte. Deja imi faceam planuri de un rock shox dart 3 :D, chiar daca nu aveam bani… faceam un calcul si in 2-3 luni il luam.
    Intr-un final, dupa 3 zile, mi-a venit o ideie, ca ar fi bine sa pun si un pic de ulei intre semeringuri si brate. De data asta am scos doar semeringurile fara sa mai desfac fruca, si am pus ulei, scrie pe cutie Singer, un ulei fin, folosit la masinile de cusut, 5 ml intr-un brat si 5 ml in celallalt, nu a iesit pe jos pe la suruburi, datorita unor garnituri :). Am montat semeringurile la loc, m-am dat un pic sa iasa surplusul de ulei si pe bune ca e mai buna ca atunci cand a fost noua, functioneaza mai lin de jocul la revenire tot n-am scapat, dar e ok. O intrebare: uleiul pe care l-am folosit ar putea sa atace semeringurile, se le deterioreze in timp…?

  • RaulT, cred ca ai inteles gresit. Jocul il are atunci cand ridic roata de fata, sau revine furca, brusc, la starea ei initiala, e o bataie de sus in jos. Altfel nu are joc, din fata in spate. Uleiul nu prea se scurge, raman bratele un pic prafuite, dar le sterg dupa fiecare tura, si chiar daca o sa se duca, o data la o luna sau doua.. nu ma deranjeaza sa-i pun iar :).

  • Va salut!

    Pe rockrider-ul meu 5.1, model 2012, tot Suntour este, un xcm sau xct. Chiar nu stiu pt ca nu este nicaieri scris pe ea. Aveti idee ce model ar fi? Are doar reglaj de preload, reglaj care ar putea chiar sa nu existe, ca oricum nju face nimic. Intr-adevar, cum se mentiona mai sus, dup o utilizare mai intensa, la coborat/urcat borduri, cand se detensioneaza furca se aude o bataie f. brutala si se simte in ghidon. Nu ar joc. Comportamentul acesta l-am observat dupa Prima evadare de anul acesta.

    Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve − 5 =