Acum citesti
Rock Shox Recon Silver TK Air (2012)

Cum Rock Shox Tora a dispărut din gama de produse, Recon era singurul în măsură să-i ia locul. Și a preluat ștafeta cu brio, demonstrând încă o dată că cei de la Rock Shox chiar își dau strădania atunci când vine vorba de furci, chiar și de cele mai puțin scumpe.

Mai puțin scump semnifică în acest caz aproximativ 1.100 de lei, aceasta fiind suma cu care trebuie să te pregătești pentru a fi proaspătul posesor al unui Recon pe aer. Dacă dorești un model mai ușor, dar ceva mai scump, te poți orienta către Recon Gold TK, cu brațe superioare anodizate pentru a reduce și mai mult din frecare. Brațele lui Gold TK sunt realizate din aluminiu, pe când cele ale lui Silver TK sunt realizate din oțel. Astfel, greutatea dintre cele două este de aproximativ 300 de grame.

Revenind la candidatul nostru, Silver TK, acesta amortizează progresiv în limita celor 100 de mm din fișa de specificații. Chiar dacă ești nevoit să treci peste obstacole mai înalte (să presupunem rădăcini proeminente sau pietre), nu vei reuși niciodată să ajungi în capătul cursei. Poate doar în cazul unui drop, ceea ce oricum nu vei face cu această furcă. În stilul tradițional Rock Shox, poți mări sau micșora cursa furcii prin îndepărtarea distanțierelor din interior.

Un avantaj al utilizării brațelor superioare din oțel, deși nu sună prea prietenos, este ajutorul oferit pentru rigidizarea suplimentară a furcii. Pe coborâri spre exemplu, când frânezi brusc, nu vei avea niciodată impresia că furca se deplasează spre tine. Nici măcar un centimetru, deși în practică există o anumită deplasare. Insesizabilă, ceea ce este de apreciat.

Comparată cu concurentul principal, Suntour Raidon, Recon-ul lucrează mai bine, flexează mai puțin, oferă opțiuni suplimentare dar costă dublu. O nouă dovadă că pentru calitate și performanțe trebuie întotdeauna să plătești extra.

Furca noastră avea în dotare și comanda pentru Lock-Out, funcție ușor acționabilă de pe ghidon. Dacă nu vrei ceva greutate în plus și ți-e foarte simplu să te apleci peste ghidon pentru a bloca furca, atunci poți face abstracție de Recon-ul cu Lock-Out. În plus, este și mai scump.

Greutatea de 2069 de grame este una bună pentru segment, cu toate acestea nu se apropie de valorile furcilor Fox din gama Evolution (entry-level) cu o cursă similară. Recon rămâne în urmă cu mai bine de 400 de grame, dar costă cu aproximativ 40% mai puțin.

Pe scurt, pentru trasee de Cross Country, Recon Silver TK Air este o companie bună. Amortizează suficient de rafinat încât să nu simți că ai plătit foarte mult, vine cu reglaj de Lock-Out și de Rebound și funcționează cu cartuș de aer. Destule avantaje deci, pentru a da de înțeles că prețul de 1.100 de lei nu este deloc o sumă mare. O recomandăm celor care vor să renunțe la vechea furcă (dar atenție totuși la ce renunți!) în mod special celor care și-au achiziționat biciclete din gama entry- și mid-level cu furci pe arc și vor un produs cu o treaptă mai sus pe scara calității.

 

Vezi Comentarii (18)
  • salut! am inteles ca tora nu se mai fabrica? pai si eu care am o tora pe aer, inseamna ca atunci cand o sa-i fac revizia si o sa-mi trebuiasca ceva nu o sa mai gasesc piese?
    la cati km se face revizia? am bicla impreuna cu acesta furca de vreo luna si am deja 433km? mai pot sa merg cu ea sau sa ma pregatesc la un 500km la o revizie? am mers mai mult in oras, credeti ca conteaza, adica nu au fost prea multe gropi, poate mai multe borduri, dar am avut grija sa nu o fortez prea tare! multumesc si astept raspunsul vostru!

  • Am 2 bucati furci rs asa ca nu pot fi banuit ca am ceva cu ei dar referitor la „calitatea” acestui produs….asta vara pe celebrul de acum traseu Azuga-Valea Doftanei- Campina – Muntii Baiului pe bucata cu bolovani una din ele se facu praf si era aproape noua. Initial am crezut ca este vorba de o pana de cauciuc dar din nefericire a fost exact furca pe care voi o descrieti mai sus. Dupa mine rs , cand vine vorba de calitate, este sub – fox, magura, manitou, (nu zic nimic de bos sau x-fusion care practic sunt necunoscute la noi) …este genul de marca de la care te poti astepta oricand la o surpriza neplacuta.

  • Coboram usor (este destul de dificil , cel putin pentru noi, sa abordam mai „violent” bucata aia) pe zona mai sus descrisa , zona pe care cred ca toata lumea care se mai da cu bicla pe valea prahovei o stie, si la un moment dat s-a auzit un zgomot (fasait) identic cu al unei pene de cauciuc. Initial am crezesut ca asta este. Ne-am oprit si cand colo – surpriza – era aerul din furca. Nu s-a mai putut face nimic. Sper sa nu vorbesc prostii dar parca nici lock outul nu mai functiona.

  • Scuze. Recitind comentarii reiese ca furca era a mea. Furca este (sau era ca nu stiu daca o mai are) a unui amic. Eu am o torra 302 u-turn si un dart 1 -ambele pe arc de care de altfel sunt foarte multumit.

  • Detin furca din testul de mai sus in echiparea standard.
    Inaugurarea a fost pe o coasta pavata cu piatra cubica.Foarte multumit de ea.
    Cum pot curata praful care se „lipeste” de garniturile bratelor ?
    Am si remote lock-out care ma ajuta doar la coaste lungi.Prin padure, pe hopuri si vai amortizeaza smooth,dar pentru ca deocamdata am mers 80% asfalt,nu pot sa ma pronunt foarte clar asupra performantelor.

  • Salut, as dori sa stiu care dintre aceste 2 furci este mai buna, va intreb asta aici pentru ca nu aveti un review despre furcile manitou.

    Manitou Minute Expert TS, 100mm, TS Air, Remote Lockout, Rebound (2012)

    si

    Rock Shox Recon Silver TK Air (2012)

    Va multumesc!

  • Clasamentele cu furcile sunt facute de multi dupa ureche. Manitou au fost ceva prin anii ’90, acum sunt cunoscute ca flexeaza mult. DT Swiss sunt de top dar trebuie facut service foarte des. Rock shox sunt fiabile, asta e experienta mea cu Pilot si Reba.

  • am achizitionat pana la urma o bicicleta cu Recon TK pe aer, dupa 2 ture pe trasee montane sunt f multumit de ea, e mult peste orice furca cu arc pe care am folosit-o pana acum.

  • @florin

    Manitou face furci excelente si acum nu doar in anii 90. Problema lor este ca cele mai ieftine modele ale lor sar bine de 300E-350E si in romania nu a o reprezentare corespunzatoare.

  • Salut. Folosesc de vreo 7 luni furca referita pe un hardy3 de 16″ . Ma dau street cu ea, bunny hop-uri (peste 60-70 cm ) cobor violent scari, dropuri de pana in 2m-2,50 m in plat (amortizez si eu, ca sa o menajez ), destul de agresiv pentru o furca de xc. O tin la 130psi, cursa 100mm, am 63 de kg. La 4 luni am schimbat semi-ring-urile, deoarece imi scapa ulei. Mi-am dat seama mai incolo ca nu aveam cuvetaria stransa bine si avea joc ( din service scoasa) + franez violent si pe fata, stoppie, etc. Acuma cuvetaria e stransa bine, am lasat-o mai moale cu frana fata. La ora actuala functioneaza impecabil, ma bazez pe ea. Intrebarea este daca in stilul asta o sa ma tina per total mai mult de un an ? ( cedat brate inferioare, rupt gat furca… ) Si daca semi-ring-urile se largesc de la franatul violent, sau de la stilul de dat agresiv ce implica compresii puternice ?

  • Furca nu a fost gândită pentru astfel de activități, iar în plus, cei de la Rock Shox oferă suficiente alternative în gamă. Cea mai recomandată este noua Argyle care se va bucura de abuzurile pe care tu le menționezi mai sus. O furcă precum Recon nu poate oferi garanția funcționalității dacă este exploatată în condiții ostile, de aici și imposibilitatea de a anticipa dacă va mai rezista până săptămâna viitoare sau încă alte 5 luni.

  • Salut

    Eu in momentul de fata am pe bicicleta o furca Reba SL. As vrea sa schimb bicicleta actuala cu una mai noua dar care are o furca Recon Silver TK. Ce ziceti? Se merita ?

    Multumesc frumos

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen + 20 =