Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Surprinzător, gama Acera pentru 2012 arată mai bine ca oricând. Și sunt surprins pentru că este gama de intrare a celor de la Shimano, gamă dedicată bicicletelor de munte. Mai surprinzător decât atât este noul angrenaj, care la o primă vedere, poate fi ușor confundat cu un produs mid-level. Veștile bune se opresc aici sau sunt mai multe capitole la care angrenajul Acera FC-M391 punctează pozitiv?
Noul angrenaj este gândit pentru utilizarea cu o casetă de 9 pinioane. Deci, progresul este vizibil. Apoi, este disponibil și cu prindere Octalink, ceea ce reprezintă un progres. Octalink este cel puțin în teorie, un sistem mai solid decât prinderea pe pătrat și este de asemenea mai durabil. În esență, brațul intră pe 8 canale și este prins cu un șurub ce are un diametru mai mare.
Finisajele angrenajului, după cum spuneam și mai sus, lasă în urmă concurenți precum Sr Suntour. Totodată, logo-ul Acera a fost revizuit și arată acum mult mai bine.
Foile sunt realizate din oțel, nici vorbă de aluminiu sau ranforsări în această categorie de preț. Dacă te întrebi cât costă, află că poți achiziționa noul angrenaj pentru doar 125 de lei, fără Bottom Bracket. Cât se poate de decent. Foile din oțel sunt bineînțeles mai grele, dar ceva mai durabile, ceea ce este o veste bună pentru un produs atât de ieftin. Și pot fi demontate, deci, înlocuite atunci când este cazul, cu ajutorul unei chei imbus.
Brațele nu sunt goale pe interior, în schimb partea interioară a fost frumos sculptată pentru a înlătura materialul în plus și pentru a le reduce din greutate. Cu toate acestea, Acera nu scapă de penalizarea acordată celor 1.045 de grame, pe care angrenajul le pune pe cântar. Mult, în condițiile în care bottom bracket-ul cântărește aproximativ 300 de grame. Obținem astfel o piesă centrală ce cântărește 1.345 de grame.
Lanțul poate fi schimbat de pe o foaie pe cealaltă relativ rapid, dar în niciun caz la fel de repede ca pe un angrenaj Deore, SLX sau XT.
Poate fi comandat atât cu prindere pe pătrat cât și cu prindere Octalink. De asemenea, este disponibil în două configurații de foi, cea clasică 44-32-22 și una pentru cei care vor să fie mai rapizi, în formatul 48-36-26.
Angrenajul Shimano Acera FC-M391 este suficient de rigid încât să nu stârnească nemulțumiri. Este bine finisat, pare durabil, iar prețul este foarte bun. Cu toate acestea, nu poate compensa cu greutatea foarte mare, pierzând astfel puncte importante. Potrivit pentru bicicletele de munte cât și pentru cele de Trekking. Iar în final, un sfat: scapă de protecția din plastic, cât poți de repede.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Pai ori are doar prindere Octalink ori are si pe patrat 😛 ?
Si explica-mi si mie care sunt dezavantajele protectiei din plastic te rog. Nu am, dar as fi vrut sa-mi iau, ca sa nu-mi mai agate pantalonul cand am pantaloni.
PS – Nu mi-am dat seama ca m-am repetat 😛
Poate fi achizitionat in ambele versiuni: fie pe patrat, fie pe Octalink, doar am subliniat faptul ca este un plus prinderea Octalink. Protectia este inestetica din punctul meu de vedere. Subiectiv. Doar ca poti prinde pantalonul cu o banderola.
Cred ca Razvan se refera la faptul ca in paragraful al2lea este precizat ca angranejul „este disponibil doar cu prindere Octalink”, folosirea lui „doar” excluzand existenta unui alt tip de prindere.