Acum citesti
Cum să scapi de kilograme pedalând

Recunoaște, nu o dată te-ai întrebat cât de eficient este pedalatul când vine vorba de reducerea țesutului adipos. Și probabil cunoști măcar o persoană care a început să pedaleze din dorința de a avea un corp mai suplu, lucru total lăudabil. Deși încă nu am ajuns în situația în care conaționalii noștri să înceapă să facă sport înainte de a avea probleme de sănătate, ne apropiem de acest deziderat. Până una-alta, hai să vorbim un pic despre cum poți folosi bicicleta în cruciada cu kilogramele, în funcție de mai multe coordonate personale.

Grăsimea, inamicul public numărul 1?

Deși grăsimea corporală este mult hulită, are niște funcții esențiale. Reprezintă rezerva energetică a organismului și oferă protecție fizică mușchilor și termică organismului, dacă ar fi să enumerăm doar câteva. Lipidele nu trebuie excluse din alimentație, întrucât asigură niște procese fundamentale în cadrul corpului uman, dar secretul este să le consumi pe cele sănătoase. Așa că nu-ți fie frică de lipide.

Cu această ocazie mai spulberăm un mit. Nu, pedalând nu slăbești doar în zona picioarelor. Țesutul adipos din organism se reduce uniform.

Principiul pierderii kilogramelor

Când zicem a slăbi ne gândim să mai dăm jos din kilogramele pe care le avem. Ei bine, trebuie să ai grijă să dai jos kilogramele de țesut adipos din organism, nu să pierzi kilograme cu orice preț. De fapt, pe acest principiu greșit se bazează dietele fulger – te înfometezi câteva zile și ai pierdut kilograme. Dar în realitate ai pierdut multe lichide și glicogen, nu depozite de grăsime. Adevărul este că pentru a reduce nivelul țesutului adipos trebuie răbdare și conștiinciozitate. Este o adevărată luptă cu tine însuți. Trebuie să mănânci la ore regulate, să mănânci ce trebuie și să faci mișcare. Și nu, deocamdată nu s-a inventat alimentul care, odată ingerat, evaporă grăsimea.

Pentru a scăpa de kilograme, aportul caloric zilnic trebuie să fie mai mic decât consumul caloric zilnic. Adică, să arzi mai mult decăt mănânci. Deși sună simplu, lucrurile sunt un pic mai complicate. După cum probabil ai descoperit deja, pedalatul este o activitate care poate deveni istovitoare. Din această cauză, după un antrenament, un concurs sau o simplă tură, ai tendința să mănânci mai mult decât ai nevoie. Și tocmai acestei mese, cea de după efort, trebuie să îi acorzi cea mai mare atenție. Nu trebuie să te abții de la a mânca, ci trebuie să mănânci alimente bogate în nutrienții de care ai nevoie, în speță proteine și carbohidrați, dar nu trebuie să neglijezi nici fibrele.

Ce influențează reducerea țesutului adipos

Din punct de vedere al fiziologiei și anatomiei, nu există două persoane identice. Acest lucru înseamnă că fiecare persoană va slăbi într-un alt ritm.

Pentru acest lucru este responsabil, în primul rând, metabolismul. Un metabolism mai rapid se traduce într-o ardere mai rapidă a grăsimilor, pe când unul mai lent într-una mai lentă. Vestea bună pentru cei care au un metabolism mai lent este că acesta poate fi ușor accelerat prin efort fizic, în decursul a câțiva ani. Cu toate acestea, schimbările nu vor fi nemaipomenite, dar vei avea diferite beneficii, precum un un tranzit intestinal mai rapid.

Pe urmă, predispoziția pentru a pierde sau nu kilograme este influențată și de tipul somatic al organismului. Acest tip somatic este un criteriu de clasificare al organismelor umane, dar este bine de știut că nu reprezintă un șablon fix, mulți oameni incorporând caracteristici a două din aceste tipuri simultan. Există 3 tipuri somatice:

  • Endomorf – se caracterizează prin rotunjime și moliciune a corpului
  • Mezomorf – aspect pătrat şi duritate
  • Ectomorf – aspect lungit, fragilitate şi delicateţe a corpului

Persoanele endomorfe sunt predispuse la a acumula țesut adipos. Ele cresc rapid în greutate, deci este bine să fie atente la ce și cât mănâncă. La polul opus sunt ectomorfii, care nu au aproape deloc grăsime, dar au și o masă musculară redusă.

Firește, calitatea dietei este un al factor esențial. Oamenii se îngrașă pentru că mănâncă alimente de proastă calitate, sărace în nutrienți, nu neapărat pentru că mănâncă mult. Exemplul cel mai concludent este cartoful prăjit și cartoful fiert. Cel prăjit are o grămadă de calorii, dar nu are nutrienți, pe când cel fiert are mai puține calorii, dar și mai mulți nutrienți.

Și nu în ultimul rând, cantitatea de efort pe care o depui influențează cât de ușor slăbești. Și acest factor îl vom ilustra cu un exemplu. Un ciclist profesionist va slăbi mai greu decât unul recreațional, din simplul fapt că organismul profesionistului este obișnuit cu eforturile de lungă durată și are nevoie de mai puține calorii ca să le facă față.

Slăbești prin antrenament

Fie că mergi la serviciu cu bicicleta sau te antrenezi mai serios, acest lucru determină un consum caloric. De fapt, făcând efort fizic, în acest caz pedalatul, vei avea cea mai serioasă șansă de a slăbi în mod corespunzător. În continuare, prezentăm niște propuneri legate de ce ar trebui să faci pentru a mai pierde din kilograme, în funcție de cât de mult pedalezi.

  • Dacă nu ești o persoană foarte activă și doar te plimbi ocazional cu bicicleta sau faci o navetă scurtă (câțiva kilometri) de acasă până la locul de muncă, atunci un regim alimentar fără excese este suficient.
  • Dacă ești o persoană activă care pedalează în mod regulat (2-3 ori/săptămână) atunci va trebui să acorzi mai multă atenție dietei, carbohidrații și proteinele fiind la loc de cinste. În același timp, nu uita că un antrenament intens nu înseamnă că vei pierde din țesutul adipos. Este demonstrat științific că grăsimile sunt arse la 50-60% din pulsul maxim, în special în cazul antrenamentelor mai lungi, de câteva ore.
  • Dacă deja ești o persoană foarte activă care și participă la întreceri în mod regulat, în mare se aplică cele de la punctul anterior. Totuși, va trebui să adopți o dietă și mai severă, cu alimente bogate în nutrienții dar sărace în calorii. Nu uita de produsele de nutriție sportivă, batoanele și gelurile. Acestea conțin carbohidrați complecși care, în timpul arderii lor, angrenează și lipidele.

Până la urmă, care este cel mai eficient mod de a slăbi?

După cum ziceam mai sus, nu există o rețetă sigură. Cu toate acestea, pe lângă o dietă echilibrată, mese la ore regulate și excluderea grăsimilor nesănătoase din alimentație, antrenamentul joacă un rol important. Nu te poți aștepta să slăbești mâncând sau să porți haine cu dungi verticale în speranța că acul cântarului va fi mai zgârcit de această dată. Trebuie și un pic de efort.

 

Vezi Comentariu (1)
  • Interesant articolul! As vrea sa aduc niste completari:
    1. pentru slabitul cu pedalat: daca cineva vrea sa slabeasca cu bicicleta ar fi bine sa pedaleze de minimum 60 de minute, de cel putin 2 ori pe saptamana. De abia dupa 60 de minute de efort se eliminca Glicogenul si se trece la arderea grasimilor de rezerva de pe corp. Bineinteles, o alimentatie SLABA in CARBOHIDRATI (glucide: zahar, glucosa, faina, porum, orez, cartofi, amidon – adica SA NU SE MANANCE!) si bogata in legume, carne, fructe si lactate iti aduce rezultate foarte rapide.
    2. mersul pe bicicleta imbunatateste metabolismul: cred ca mai degraba il accelereaza si il adapteaza la efortul intens – ceea ce e benefic pe termen lung si pentru slabit

    SUCCES!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × five =