Acum citesti
Cum devii un cățărător mai bun

Urcările și bicicleta. Două lucruri care, în opinia multora, nu prea se împacă. Cel puțin nu când ești la un concurs, fie el de mountain bike sau de șosea. Cu siguranță că priveliștea din vârf merită efortul, dar drumul până sus este lung și greu. Dacă mai adaugi și spiritul de competiție din timpul unei curse, adesea ți se pare că toți merg mai repede ca tine sau că înaintezi cu o viteză asemănătoare automobilelor aflate în aglomerația orei de vârf. Indiferent dacă te afli în această situație sau pur și simplu cauți niște sfaturi pentru a-ți îmbunătăți performanțele pe o urcare am pregătit câteva idei care sperăm că îți vor fi de folos.

Pentru început este necesar de precizat că unii oameni sunt mai înclinați decât alții pentru a fi buni cățărători. Cățărătorul, în limbajul specific ciclismului, este cel care merge bine pe urcări. Această înclinație este dată de tipul de fibre musculare cu care se naște fiecare persoană. Cei care au în mare parte fibre roșii vor fi capabili să urce mai repede, pe când cei cu fibre albe vor fi mai puțin capabili. De ce am zis că mai mult sau mai puțin capabili? Pentru că într-o oarecare măsură, calitățile de cățărător pot fi îmbunătățite. Nu atât de mult încât o persoană cu performanțe modeste să devină un super-cățărător, dar suficient cât să se poată constata o îmbunătățire semnificativă privind acest aspect. Tot în cadrul acestei precizări amintim că ciclismul este un sport de anduranță, iar progresele nu se fac peste noapte, ci de la sezon la sezon. Acum, să enumerăm câteva lucruri care te pot ajuta să îți depășești limitele pe urcare, indiferent dacă o faci pe off-road sau pe șosea.

Antrenamentul – cel mai simplu și eficient lucru pe care îl poți face pentru a deveni un cățărător mai bun este să te antrenezi cât mai des pe trasee presărate cu dealuri sau chiar munți. Totuși, este la fel de important să nu cazi în extrema cealaltă și să te antrenezi doar pe munte. Astfel de antrenamente solicitante te obosesc, iar revenirea este extrem de importantă. Degeaba mergi bine pe urcări dacă ești prea obosit să evoluezi la capacitate maximă.

Greutatea – Legea gravitației se aplică mai sever ca oriunde din acest punct de vedere. Țesutul adipos în exces este o povară pentru organismul tău, deci pentru performanțe optime pe urcări acesta trebuie redus la minim. Din nou, o atenționare este necesară. Nu urma cure de slăbire “senzaționale” care te ajută sa pierzi 7 kilograme în 3 zile. În ciclism se aplică un principiu numit a slăbi prin muncă. Acesta presupune să ai o alimentație adecvată, fără niciun fel de excese, în paralel cu antrenamentul regulat. Pedalatul este o activitate solicitantă care îți va consuma din calorii, iar tu trebuie să ai grijă să nu le pui la loc.

Stilul de pedalat – În primul rând, pentru a urca bine va trebui să pedalezi cu o cadență ridicată, de peste 80 rpm. Acest lucru va face efortul mai ușor de prestat și va face mai ușoară menținerea unui ritm constant. În plus, poți preveni astfel numeroase solicitări ale pieselor bicicletei (lanțul și schimbătorul de spate în special) care duc la defectarea lor. Pe urmă, poziția pe care o ai pe bicicletă este importantă. Pentru unele urcări vei sta în șa, pe când pentru altele te vei ridica în picioare. De obicei, mersul ridicat din șa îi avantajează pe cei de înălțime și greutate mai mică, dar poți apela la acesta pentru urcările mai scurte. În schimb, când pedalezi din șa te poți odihni mai bine și îți poți mări pârghia picioarelor dacă te ridici pe căpătul șeii. Totodată, este recomandat să ții ghidonul bicicletei din parte superioară pentru a avea o poziție a spatelui cât mai ridicată, lucru ce permite o respirație mai ușor de realizat.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × five =