Acum citesti
Cum să te antrenezi indoor pe trainer, dar fără “smart”

Antrenamentul în casă pe bicicletă poate fi foarte plictisitor. Adevărul este că nimic nu se compară cu pedalatul în natură. Din păcate iarna nu poți face tot timpul asta. O mulțime de factori externi te vor împiedica să ieși la antrenament, de la temperatura scăzută, la carosabilul alunecos, la murdăria de pe drumuri. Din fericire există însă tranierele și rulourile pe care le poți folosi confortabil în casă, indiferent de gerul de afară. Mai mult, multe trainere de astăzi sunt “deștepte” și, conectate la o aplicație specială precum Zwift, îți vor simula înclinația terenului pe care pedalezi.

Toate bune și frumoase însă aceste trainere „smart” nu sunt pentru orice buget, prețul lor fiind în general mare. Așa că dacă ai în casă un trainer normal, îl poți folosi și pe acesta cu succes, dacă folosești anumite clipuri video pe care dacă le urmărești, te vei simți aproape ca în natură.

Este vorba de clipurile clubului CTXC din Australia, în care grupul de cicliști străbate străzile din și din jurul orașului Melbourne. Filmările sunt foarte realiste, făcute direct de pe bicicletă, iar peisajul este excelent, observându-se foarte ușor în fiecare clip inclusiv curățenia de pe străzi.

Eu folosesc aceste clipuri când nu pot ieși afară cu bicicleta, fiind foarte convenabil. Le pun să ruleze pe ecranul mare al televizorului, iar urmărindu-le de la distantă mică, totul devine foarte realist și chiar ai impresia că ești cu ei pe stradă.

Clubul oferă o mulțime de clipuri pe tema asta, peste 10, iar durata antrenamentelor variază de la 20 minute la 120 minute. Așadar îți alegi ce antrenament vrei să faci, în funcție de timp, momentul zilei sau chef. Au inclusiv un clip de 45 minute „Ediția COVID”. Neapărat să reții faptul că un antrenament cu cât este mai scurt, cu atât este mai intens. Am observat la mine că balta de transpirație de sub bicicletă este semnificativ mai mare la antrenamentele până în 35 minute decât la cele de o oară sau mai mult.

Antrenamentele și clipurile sunt bine gândite și structurate, incluzând încălzire, antrenamentul în sine și revenirea, fiind gândite sub formă de intervale, cu o pauză la jumătatea timpului, dacă antrenamentul este mai lung. La începutul fiecărui clip vei avea o rezumat în care ți se afișează numărul total de sprinturi. Între ele desigur ai scurte pauze.

De asemenea, în timpul antrenamentului, vei avea tot timpul în partea de jos dreapta a ecranului, un grafic care arată nivelul de efort pe care trebuie să îl ai în timpul sprintului. Acesta este orientativ și ți-l stabilești singur în funcție condiția ta fizică, folosind fie vitezele bicicletei, fie reglajele manuale ale trainerului.

Foarte plăcut, și realist dacă te gândești ce ai face tu la final de antrenament, este că grupul se oprește la cafeneaua lor preferată pentru espresso-ul de final de tură. Poți face și tu la fel la tine în casă, deși unii vor alege poate o bere, în funcție de momentul zilei în care are loc antrenamentul.

Acestea fiind spune, aruncă o privire pe canalul clubului CTXC, alege-ți clipul și antrenamentul preferat și dă-i bice. Sezonul rece este lung, carantina este după colț dacă nu a venit deja prin unele zone ale țării, iar până la primăvară ajungem legume dacă stăm degeaba toată iarna.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 − 6 =