Acum citesti
Hans Rey vorbește în premieră pentru o publicație din România

Deși Hans Rey nu mai are practic nevoie de nicio prezentare, el este unul din pionierii mountainbike-ului, în special făcând referire la latura extremă a minunatului sport. Cariera lui a început în anii 80, când industria era încă la început. De atunci până în ziua de astăzi, a fost ambasadorul acestui sport și l-a reprezentat pe aproape toate continentele, prin renumitele sale demonstrații de trial dar și prin turele montane, inaccesibile atâtor persoane. Ultima dată l-am întâlnit la Eurobike și astfel mi-a venit ideea acestui interviu. Hans Rey vorbește pentru prima dată, în premieră, pentru o publicație românească.

1.Salut Hans! Ai început cariera în urmă cu 30 de ani. Între timp, ai devenit mai mult decât o legendă, aș spune mai degrabă un simbol. Cum s-a schimbat industria în ultimele trei decade? Ce a rămas păstrat?

Am practicat trial-ul timp de 34 de ani și mountainbiking-ul timp de 25 de ani și în întreaga mea carieră de profesionist am fost cu sponsorul meu principal, GT Bicycles. Multe lucruri s-au schimbat în decursul anilor, spre exemplu acum avem mai multe discipline și mai multe feluri în care poți pedala pe o bicicletă. În zilele vechi aveam curse pe etape, unde fiecare rider trebuia să concureze pe aceeași bicicletă la XC, DH și Trial iar cel mai bun era acela care încheia cel mai bine toate cele trei evenimente. Dar și tehnologia s-a schimbat dramatic, de la biciclete full suspension, frâne pe disc la toate noile invenții sau materialele cadrelor. Cu toată noua tehnologie, nivelul a crescut și multe lucruri au devenit posibile. Ce nu s-a schimbat este spiritul mountainbiking-ului, care este mereu același când o persoană pedalează pe bicicletă.

2.Dacă te uiți peste umăr, care este cea mai frumoasă amintire din carieră? Poate un concurs, o demonstrație sau un loc special?

Sunt multe amintiri extraordinare, am fost norocos să vizitez aproape 70 de țări diferite. Au fost micile experiențe care și-au lăsat o amprentă adâncă. Poate cea mai importantă a fost ceremonia de închidere de la Jocurile Olimpice de la Atlanta sau sesiunea de riding alături de maimuța Mr. Jiggs într-unul din filmele mele. Dar și altele, precum întâlnirile cu persoanele din triburi în mijlocul nicăieriului și cunoașterea acestora.

3.Ai fost martor la progresele multor rideri. Cine crezi că este următoarea speranță în materie de biketrial?

În mod constant văd sau întâlnesc talente noi, sunt așa de mulți rideri care reușesc lucruri incredibile în zilele noastre. Danny MacAskill trebuie să fie cel mai recent exemplu, a ajutat enorm la notorietatea trial-ului și este foarte bine că acest sport primește din ce în ce mai multă recunoaștere. Kenny Belaey face o treabă foarte bună cu toată implicarea sa și pe lângă toate sesiunile de riding, practică și trial-ul la nivel înalt.

4.În zilele noastre trial-ul în formă pură nu mai este atât de popular, street trial-ul devine din ce în ce mai recunoscut. Ești de acord? Putem să ne așteptăm la și mai mult?

Da, clar street trial-ul este cel mai cunoscut, este mult mai antrenant de privit, va ajuta cu siguranță scena trial-ului să evolueze, dar poate că vom avea nevoie de un alt format competițional ca să-l facem pe viitor și mai interesant. Street trial-ul este asemenea BMX-Fresstyle, Skateboarding-ului sau Dirtjump-ului. Nu este o competiție atât de serioasă, ci mai mult ca o sesiune sau lifestyle.

5.Ești implicat în multe proiecte. Ce rată de succes a înregistrat proiectul Wheels 4 Life?

Succesul este relativ, Wheels 4 Life însă funcționează perfect. Soția mea Carmen se ocupă de marea parte a treburilor zilnice. Până în prezent am dăruit aproximativ 4.000 de biciclete în 20 de țări diferite. Este bine să oferi ceva, bicicletele au fost bune pentru mine, acum îmi doresc să fie bune și pentru alții. În Lumea a 3a, bicicletele au altă însemnătate decât au pentru noi, pot fi cheia către servicii medicale, educație sau un ajutor pentru treburile zilnice. Mobilitatea sub forma unei biciclete este foarte importantă și face o diferență uriașă în viețile oamenilor.

6.Am văzut că a fost lansată cartea A Life of Mountain Bike Adventures. Eu o voi comanda cât mai repede. Ce putem găsi în paginile cărții?

Aceasta carte a fost recent lansată pentru a sărbători 25 de ani de carieră ca și profesionist, este o carte cu fotografii de calitate cu 224 de pagini. Îi cuprinde pe fotografii mei emblematici dar și momente ale aventurilor mele din zilele vechi. Este disponibilă pe hansrey.com.

Mulțumim foarte mult pentru timpul acordat. Salutări calde din România!

Cheers! Hans

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + 11 =