Acum citesti
Eddy Merckx și bicicletele pe care a concurat

Pe Eddy Merckx l-am putea numi, fără vreo teamă de a supăra pe cineva, campionul absolut al ciclismului. Cu 525 de victorii ca rutier profesionist, belgianul a dominat sportul cu pedale ca nimeni altul. O curiozitate firească este cât de mult l-a ajutat tehnologia în cariera sa, motiv pentru care m-am gândit că ar fi bine să aruncăm o privire asupra bicicletelor cu care el a concurat.

Merckx a concurat pe vremea când singurul carbon din biciclete era cel regăsit în oțelul din care erau fabricate componente precum cadrul sau furca, așa că pe lista mărcilor folosite de belgian regăsim nume ieșite din actualitate. El a debutat în 1965 cu o bicicletă de serie Superia pentru ca mai apoi să pedaleze pe Peugeot, Masi, Pella, Colnago, Falcon, DeRosa și Kessels. Parteneriatul cel mai apropiat pe care ciclistul l-a avut a fost cu cea din urmă companie, care a câștigat dreptul să comercializeze biciclete sub numele Eddy Merckx între 1971 și 1975. Kessels era un producător belgian, originar din Gistel, un sat din Flandra de Vest, care producea multe tipuri de biciclete de la cele de oraș la cursiere și care producea pentru alte companii, în special din afara Belgiei.

Mai jos este modelul folosit de Merckx în 1974, anul ultimei sale victorii din Turul Franței. Bicicleta era confecționată din țevi Reynolds 531, iar urechile cadrului proveneau de la Campagnolo. Tot italienii au echipat bicicleta cu un angrenaj cu două plăci personalizat (52/42), frâne, pedale și schimbătoare, fiind montat un bloc de 5 pinioane, cu mărimi de la 13 la 18 dinți. După cum se purta în acea vreme, tija de ghidon, ghidonul și tija de șa purtau însemnele celor de la Cinelli.

 

Cei de la Falcon s-au folosit de numele lui Merckx în promovarea bicicletelor lor, după cum se poate vedea în reclama tipărită de mai jos.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 − eight =