Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Pe scurt, este o adunare generala a biciclistilor, ce are loc intr-o anumita zi din saptamina (de obicei vinerea) si este organizata pentru a atrage atentia asupra mijlocelor de transport alternative. Este o forma prin care biciclistii din intreaga lume protesteaza pasnic impotriva traficului motorizat sau poate fi pur si simplu o intalnire pentru propria-ti distractie. Sa pedalezi alaturi de foarte multi alti biciclisti poate fi al naibii de distractiv.
„Critical Mass”-ul a luat nastere in San Francisco in 1992, iar la inceputuri purta denumirea de „Commune Clot”. Cel mai mare Critical Mass cunoscut omului pina in prezent, a avut loc la Budapesta in aprilie 2008, cand s-au strans sa pedaleze impreuna peste 80.000 de biciclisti!
Biciclistii care iau parte la acest eveniment se organizeaza fie online, fie din vorba in vorba, dar cel mai important este motto-ul care-i uneste pe toti : „Noi nu impiedicam traficul, noi suntem traficul„. Plimbarile prin oras se fac in grup organizat si in majoritatea cazurilor exista cativa lideri de grup care-i ghideaza pe toti ceilalti pe un anumit traseu. Un aspect foarte important al plimbarilor prin oras este acela ca fiecare dintre cei care pedaleaza trebuie sa respecte regulile in trafic.
Plimbarile au loc pe strada si rareori pe pistele de biciclete. In cazul oraselor mari din Romania sunt chiar sanse foarte slabe sa poti ghida atat de multi biciclisti pe pistele special amenajate. Motivele sunt tuturor cunoscute : borduri foarte intalte, masini parcate cu o maxima nepasare si nesimtire ce caracterizeaza popoarele balcanice, persoane care circula pe piste si multe altele.
In unele tari europene este permisa circulatia biciclistilor doi cate doi pe strada, daca grupul din care fac parte depaseste 15 biciclisti. Fair enough! Dar tocmai circulatia biciclistilor pe strada poate duce (si uneori chiar duce) la conflicte cu soferii. Este o alta regula nescrisa a deplasarii pasnice prin oras : nu intra niciodata in conflict cu alti participanti la trafic!
Pentru ca la trecerea prin intersectii exista organizatori care opresc masinile pentru trecerea biciclistilor, este lesne de inteles de ce anume apar conflictele cu soferii (care in majoritatea cazurilor, cedeaza nervos intr-un timp foarte scurt).
Toate „Critical Mass”-urile incep si se termina cu „Chicago Hold Up” : fiecare participant ridica bicicleta deasupra capului, in urma acestei actiuni reiesind o poza de grup specatculoasa.
Daca nu ai luat pina acum parte la un Critical Mass, ar trebui s-o faci cat mai curand posibil. Iar daca ai facut-o, inseamna ca o vei face dinnou, cu prima ocazie.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.