Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Revenim cu segmentul basic al bicicletelor, cu ofertele, prețurile și echipările actualizate pentru 2013. Cum prețurile bicicletelor au crescut în ultima perioadă, în acest segment de cost sunt oferite biciclete cu componente mai slab poziționate în gamă decât modelele anilor trecuți.
Ce biciclete obțin în limita acestui buget?
Ca să fie clar încă de la început, bicicletele din acest segment nu sunt gândite sau concepute pentru trasee de munte dificile. Chiar dacă unele dintre ele pot fi livrate cu o furcă cu amortizor, aceasta are menirea de a înghiți doar mici denivelări de pe traseul parcurs de tine. Dezamăgitor este faptul că majoritatea furcilor ce echipează aceste biciclete, au o funcționalitate care nu întrunește nici cele mai mici așteptări.
De asemenea, trenul de rulare este un alt factor care limitează exploatarea bicicletei pe munte: puține rapoarte și schimbătoare care cu greu fac față la schimbări în sarcină sau la trasee puternic denivelate, pe care îți pierd din precizie. De asemenea, unele rapoarte pentru urcări (foaie mică, pinion mare), nu sunt suficiente pentru a ușura pedalatul debutanților la deal.
Pe scurt, o bicicletă din segmentul 900 – 1.300 de lei, trebuie exploatată ca atare: prin parc, oraș sau poteci de pădure. Anul trecut, am făcut un experiment cu o bicicletă de 1.600 de lei, pentru a vedea cum se comportă pe un traseu de munte. Concluziile le poți citi aici.
Regula de bază în acest segment de cost: alege doar biciclete Hardtail (cu cadru rigidit) și nu Full Suspension (cu amortizor și pe cadru). Bicicletele full suspension încep să aibe sens de la bugete de peste 3.000 de lei. Altfel, sunt mult mai grele ca hardtail-urile, iar faptul că partea din spate a cadrului se află în continuă mișcare atunci când pedalezi, va avea nevoie de întreținere extra și de asemenea, componentele care alcătuiesc triunghiul posterior al cadrului, pot prinde joc sau pot să înceapă să scârțâie în timp.
Alternativele
Precizez că vom lua în calcul și unele modele 2012, oferite în 2013 cu o reducere importantă.
Capriolo Adrenalin – 970 Lei
Este cel mai ieftin model din cele prezentate în acest ghid de achiziționare. Dat fiind prețul este și singurul model cu cadru din oțel prezent în topul nostru. Despre furcă nu se oferă prea multe detalii, în afară de denumirea MD-735F. Cel mai probabil, cursa este undeva între 50 și 75 de mm. Este dotată cu 21 de viteze, compuse dintr-un angrenaj cu 3 foi și un bloc de 7 pinioane.
Cu o greutate de 16 kg, poate fi o alternativă doar pentru drumurile prin oraș sau pentru cele din parc.
Leader EVO9 – 1.030 Lei (cu reducere)
Bicicleta se află pe piață în această formă de mai mulți ani. Furca Suntour XCM este destul de rar întâlnită în segment și reprezintă cu adevărat un plus, însă nu o face recomandabilă pentru trasee de munte. Poate fi însă folosită pe potecile de pădure, furca suportând denivelări ceva mai pronunțate decât furcile concurenței. Cadrul este realizat din aluminiu, schimbătoarele provin din gama de intrare de la Shimano, iar pe față întâlnim o frână pe disc mecanică, cu performanțe discutabile, de la Promax. Cele 24 de viteze (3 foi, 8 pinioane), reprezintă de asemenea un plus în acest top.
Greutatea nu este oferită și din punct de vedere al echipării, pare o alternativă pentru parcurgerea potecilor de pădure sau drumurilor de macadam de munte, eventual puțin denivelate.
Neuzer Mistral Acera– 1.099 Lei (cu reducere)
Producătorul din Ungaria, oferă un cadru de aluminiu pe modelul Mistral, o furcă Suntour de 80 de mm (fără a se preciza modelul) ce vine și cu o prindere pentru frâna pe disc. Din dotări fac parte un set de V-Brake-uri Logan și manete de frână cu shiftere integrate, Shimano Acera. De asemenea, schimbătorul de pinioane este un Shimano Acera, pe când cel de foi, un schimbător din gama SIS de la Shimano.
Gândită tot pentru trasee recreaționale, bicicleta marchează pe plus la capitolul manete de frână/shiftere și la capitolul schimbător de pinioane. Jantele duble Mach1 vor asigura o durabilitate mai mare a roților.
Focus Raven Rookie 2012 – 1.099 Lei (cu reducere)
Iată și un prim nume cunoscut în acest clasament, cei de la Focus oferind și un model basic în gama de biciclete. Este echipat cu o furcă Suntour M2025 cu o cursă de 80 de mm, sistem de transmisie cu schimbător de pinioane Acera și de foi Tourney și 21 de viteze. Cadrul din aluminiu ar trebui să fie bine finisat dat fiind faptul că provine de la un producător de renume. Sistemul de frânare mizează pe V-brake-uri Tektro.
O alternativă interesantă la Neuzer Mistral Acera. Cu toate că la capitolul echipare nu excelează, cadrul are un aspect mai plăcut și vine cu garanția unui producător de renume. Iar costul este asemănător. Recomandată pentru plimbări recreaționale.
DHS Chupper – 1.125 Lei (model 2013)
Producătorul autohton DHS oferă în acest segment o bicicletă cu o furcă Suntour ce beneficiază de o cursă de 75 mm. Jantele duble asigură o mai bună durabilitate a roților, iar sistemul de transmisie 3×7 se încadrează în standardele gamei. Schimbătoarele sunt mai jos plasate în gamă decât cele ale lui Raven Rookie, în schimb este echipată cu frâne pe disc mecanice de la Winzip. Despre performanțele acestora nu ne putem pronunța, dat fiind faptul că nu le-am testat până în prezent, dar nu te aștepta la ceva remarcabil.
Furca nu o recomandă pentru trasee de munte ci mai degrabă pentru plimbări recreaționale. Avantajul față de restul modelelor sunt frânele pe disc mecanice și faptul că este un model al anului 2013.
Rock Machine Manhattan 50 2012 – 1.199 Lei
Rock Machine este un alt brand cunoscut și oferă pentru modelul Manhattan 50 o echipare compusă dintr-o furcă modestă Suntour Nex 4100 cu o cursă de 80 mm, un cadru din aluminiu, schimbătoare din gama basic a celor de la Shimano (TX55 pentru pinioane și TY10 pentru foi). Frânele V-Brake provin de la Saccon iar anvelopele de la Impac, în dimensiunea 26 x 2.0.
Manhattan este mai slab echipată decât unele alternative propuse până în acest punct, rămânând în urmă la capitolul schimbătoare.
Sprint Hunter 2013 – 1.199 Lei
De curând prezent pe piața din România, brand-ul bulgăresc Sprint propune în acet segment de cost modelul Hunter. Furca modestă provine de la Logan, fără a se preciza cursa acesteia, frânele mecanice pe disc de la Promax, modelul DSK-400, iar sistemul de transmisie este compus dintr-un schimbător de foi TX-50 și unul de pinioane Altus. Jantele sunt duble, iar anvelopele provin de la Kenda, modelul Koyote în formatul 26 x 2.10.
Cu o greutate de 14.5 kg, Hunter nu va agrea drumurile de munte dificile, asemenea celorlalte modelele prezentate aici. Cu rezerve asupra furcii, putem spune că este o ofertă relativ echilibrată luând în calcul frânele, sistemul de transmisie, anvelopele și greutatea. Forma cadrul este de asemenea diferită față de ceea ce oferă concurența.
Kross Hexagon X1 2013 – 1.250 Lei
Modelul polonezilor, Hexagon X1 este dotat cu o furcă ce oferă o cursă de doar 60 mm și schimbătoare din gama basic, Tourney TZ30, respectiv TX35. Cadrul este bine finisat, deoarece este folosit și de modele mai sus plasate în gamă. Vine dotat cu 21 de viteze și cu anvelope Rubena Neptune în formatul 26 x 2.10. Greutate este de 15.14 kg.
Hexagon X1 este un model nou, de aici și prețul mai mare. Cu toate că echiparea nu strălucește în comparație cu restul de modele, ai garanția unui cadru bine finisat, ce vine dotat și cu prindere pentru frâna pe disc, pe scurt, cu posibilități de upgrade ulterioare.
Rockrider 5.2 2013 – 1.299 Lei
Topul este închis de modelul 5.2 al producătorului Decathlon. Greutatea de sub 14 kg este cea mai mică dintre toate bicicletele prezentate aici, dar dotările nu reușesc să depășească modelul celor de la Leader. În acest sens, 5.2 este echipat cu o furcă Suntour XCT cu o cursă de 80 mm, dar cu un sistem de transmisie cu 24 de viteze (3 foi, 8 pinioane). De schimbarea foilor se ocupă un Shimano C050, pe când de schimbarea pinioanelor se ocupă un schimbător Shimano Altus. Vine livrat cu V-Brake pentru roata de spate și cu frână pe disc mecanică Hayes MX-5 pentru roata de față.
Modelul 5.2 a fost testat anul trecut, iar rezultatul poate fi citit aici. Bicicleta s-a comportat în regulă pe potecile de pădure sau pe trasee de munte fără multe denivelări. Destinația: recreațională.
Pe scurt
După cum poți să concluzionezi singur, parcurgând acest top, niciuna dintre aceste biciclete nu se pretează pentru trasee de munte dificile. În principal echiparea cu componente entry-level este cauza. Conforul oferit pe drumurile denivelate este de asemenea destul de scăzut, dar dacă ești hotărât să încerci și poteci mai dificile și nu poți fi oprit, poți lua în calcul instalarea unor anvelope cu balonaj mai mare, care mai atenuează din șocuri.
Un câștigător clar nu există, deoarece în funcție de buget, fiecare brand oferă avantajele sale, raportate bineînțeles la costul de achiziționare. Un lucru este cert: cu cât bugetul crește, cu atât echiparea este mai agreabilă. Poate cu o singură excepție: Leader Evo9.
Cea mai bună furcă: Suntour XCM, Leader Evo9
Sistem de transmisie: 24 de viteze, Leader Evo 9 și Rockrider 5.2
Cea mai performantă frână pe disc: Hayes MX-5, pe Rockrider 5.2
Cel mai performant schimbător de pinioane: Focus Raven Rookie, Neuzer Mistral
Cea mai mică greutate: 13.9 kg, Rockrider 5.2
Sistem de frânare: Sprint Hunter oferă frâne mecanice pe disc atât pentru roata de față cât și pentru cea de spate.
Cele mai bune anvelope: Kenda Koyote, pe Sprint Hunter.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Link-uri ? Multumim.
Bicicletele pot fi ușor găsite prin Google. În plus, în aceste ghiduri de achiziționare nu putem include link-uri, deoarece unele biciclete se găsesc la diferite magazine, prin urmare nu dorim să avantajăm anumite părți.
O intrebare daca se poate, ce bicicleta ar fi recomandata pentru bucuresti pentru cineva cu o greutate de 90kg+ si 1.78? Chiar si din cele afisate sau ceva din stocul dumneavoastra. Bugetul pana-n 1500 ron si de plimbat doar prin Bucuresti, mersi.
Salut, întrebările legate de sfaturi de achiziționare se postează pe forum. La ce fel de stocuri te referi? Noi nu comercializăm biciclete. 🙂
Decat un Capriolo Adrenalin mai bine un DHS Silver,care conform pretului afisat pe site e doar cu 20 de lei mai scump,dar are un cadru de aluminiu,schimbator spate mai bun,manete schimbatoare mai bune .
Eu am cumparat Rockrider 5.2 modelul 2011 care este acum la reducere 1099 lei (sfarsit de colectie).Am fost bucuros sa aflu ca de fapt furca Spinner este de 100 mm si nu 80 cum este specificat pe site. De 2 luni de cand am cumparat-o am facut destule curse atat de sosea cat si de teren accidentat fara nici cea mai mica problema.
La furca respectiva si pretul de 1099 cred ca este castigatoare in topul de mai sus.
@Free Rider: Am mai intrebat pe un forum specializat dar n-am primit niciun raspuns si am fost putin dezamagit de parca as fi cerut bani, sper ca pe forumul asta lucrurile sa fie altfel si oamenii mai comunicativi, cu atata orgoliu nu se poate mentine o comunitate de biciclisti, tre’ sa ne ajutam intre noi. Eu ma refeream in magazinul dvs. daca pot gasi ceva dar o sa-mi fac cont pe forum si o sa intreb, mersi de raspuns si sper sa fie cu noroc, o zi buna.
@Ryan: cum spuneam și mai sus, noi NU comercializăm biciclete, NU avem magazin, de aceea nu înțelegeam întrebarea legată de stocuri. Noi suntem o revistă de biciclete, NU un magazin de biciclete.
…pe cand un ghid despre gama midlevel sau chiar deasupra ei…adica e bine sa stim si noi ce si cum, cine si de unde…sa zicem palierele de pret intre 1.500 – 3.000 si 3.000 – 6.000 RON…:)
De ce nu ati inclus in discutie si biciclete de la Cross?
Pegasul nu intra tot in categoria asta?