Acum citesti
Schi de tură – tipuri de clăpari

Clăparii sunt cel mai important echipament atunci când îți alcătuiești setupul pentru schiul de tură. Clăparii trebuie să ți se potrivească perfect, trebuie să fie confortabili și trebuie să-ți ofere randament foarte bun și la deal și la vale.

Cuprins:

Clăparii pentru schi de tură sunt diferiți față de clăparii alpini / de pârtie, în primul rând pentru că oferă două moduri distincte de folosire: la deal și la vale. Din acest motiv, ei vor fi întotdeauna un compromis între a schia bine și a păși bine. O altă diferență între aceștia și cei de pârtie, este că cei pentru schi de tură au talpa asemănătoare bocancilor normali, de munte. Ai nevoie de acest tip de talpă pentru a putea merge și pe poteci normale, chiar și fără zăpadă. Sau dacă este nevoie să fie cățărat pe zăpadă, un pasaj mai dificil de munte.

Tipul de clăpar care ți se va potrivi cel mai bine îl vei alege în funcție de cum ai de gând să-l folosești. Gândește-te cât timp vei petrece pe pârtie versus pe munte, stilul tău de schiat și ce fel de schi de tură vei vrea să faci – powder, schi de tură de primăvară, schi-alpinism etc..

foto Dan Mazilu

Clăparii pentru schi de tură se împart în mai multe categorii, fără a se rezume la acestea. În funcție de aceste trei caracteristici, la care adaugi stilul tău de dat pe munte, îți poți alege clăparii care ți se vor potrivi cel mai bine.

  • Greutate
  • Numărul de clape
  • Indexul flexului

Tipuri de clăpari schi de tură

În articolul nostru unde am vorbit despre tipurile de schiuri pentru schi de tură, am împărțit schiurile în 4 categorii. La fel se poate și pentru clăpari.

Allrounder / All-mountain – sunt clăpari în general buni-la-toate. Fiind gândiți să fie buni pentru orice, ține cont și de faptul că nu vor excela la nimic în mod special. Aceștia vin în variante cu patru clape – optimizați pentru la vale, sau trei clape – optimizați pentru la deal. Sunt clăpari ușori și destul de rigizi. Din acest motiv îi vei găsi performanți și la vale. Sunt clăpari cu care te descurci bine într-o varietate de situații pe munte și sunt în general mai ușori decât cei de freeride, păstrând însă mult din rigiditate. Sunt totuși gândiți să ofere performanță mai bună la deal. Implicit, la vale, vor fi mai puțin performanți decât echivalentul pentru freeride.

Schi de tură la deal – din această categorie fac parte clăparii cu o greutate în jurul valorii de 1,3 kg / bucată. Vin în variante cu două sau trei clape și oferă o plajă largă de reglaj al unghiului părții sale superioare, foarte util la pășit. Sunt excelenți la deal, dar mai puțin performanți la vale, oferind mai puțină susținere gleznei și tibiei. În plus, fiind mai ușori însemnă că și căptușeala este mai subțire. Deci, în funcție de cum resimți tu frigul, aceștia pot fi mai puțin călduroși.

Freeride – din această categorie fac parte clăparii rigizi și stabili, cu patru clape. Acești clăpari vor transfera eficient energia din picioarele tale spre schiuri. Sunt clăpari care prioritizează datul la vale. Sunt clăpari folosiți de cei care se dau și pe pârtie, însă muțumită modului „walk”, pot fi folosiți eficient și la deal, pe munte.

Viteză – din această categorie fac parte cei mai ușori clăpari. Oferă flexibilitate maximă pentru mersul la deal sau pe deal. Sunt forte buni și pentru ture tip „randonee”. Pe urcări vei merge aproape la fel de confortabil ca în bocancii normali de munte. Acești clăpari au greutăți în jurul valorii de 800 g / bucata. Și aici, greutatea mică înseamnă izolație subțire. Însă pentru schiat la vale cu acești clăpari, trebuie să compensezi cu tehnica avansată pe care se presupune că o ai, întrucât clăparii nu oferă piciorului aceeași susținere mare.

Flex index clăpari schi de tură

La fel ca și cadrul unei biciclete, și clăparii pot fi mai rigizi sau mai moi. Cu cât cadrul este mai rigid cu atât mai controlabilă este bicicleta și cu atât mai mult îl poți forța pentru a avea mai mult control la sprinturile puternice sau în general la concursuri.

Prin contrast, un cadru mai puțin rigid este mai confortabil, atenuează mai bine vibrațiile, este ideal pentru ture lungi, dar devine imprecis la concursuri sau când pedalezi în forță.

La fel se întâmplă și la clăpari de tură. Cu cât sunt mai rigizi cu atât mai mult control oferă în situații dificile, la vale – zăpadă dificilă/variată, teren tehnic/abrupt, concurs. Cu cât clăparii sunt mai moi, cu atât mai confortabili devin pe distanțe lungi, la deal sau cross country.

La nivel global sunt acceptate valorile din tabelul de mai jos cu precizarea că Flex Indexul poate varia de la producător la producător, fiecare având propriul sistem. De asemenea, indexul de flex variază chiar și în interiorul aceleiași mărci. Spre exemplu un clăpar de concurs cu flex mediu poate fi similar cu flexul rigid al unui clăpar recreațional. Tabelul de mai jos este însă un bun punct de plecare.

Pentru a alege clăparii de tură ideali pentru tine va trebui să stabilești câteva idei:

  • Tipul de schi de tură pe care dorești să îl faci (este posibil să ajungi să-ți cumperi mai multe perechi diferite de clăpari, pentru a se potrivi mai multor feluri de schi de tură și zăpadă. La fel ca la biciclete.
  • Pe ce insiști mai mult – mers la deal sau la vale, schi pe pârtie sau pe munte
  • Cât de mult confort dorești
  • Specificații suplimentare, cum ar fi gheată interioară termoformabilă
  • Tipul de legături pe care le vei folosi – clasice sau în puncte

Greutatea clăparului va rezulta implicit din alegerile făcute mai sus. Despre tipurile de legături pentru schi de tură vom vorbi în episodul următor.

Material de inspirație: sport-conrad.com, wildsnow.com & experiența proprie.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

8 − 5 =