Acum citesti
Test – mănuși SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0

O dată cu creșterea destul de semnificativă în popularitate, în 2020, a schiului de tură, am avut și noi nevoie de echipament, poate nu neapărat dedicat acestui sport, însă cu siguranță mai performant. Mănușile fac parte din această categorie, iar asta pentru că spre deosebire de bicicletă, unde porți mănuși și iarna, dar nu te confrunți decât rar cu temperaturi extrem de scăzute, la schi de tură protecția mâinilor trebuie să fie „premium”, întrucât aici ajungi la altitudini mari și foarte mari, unde frigul poate provoca degerături într-un timp foarte scurt, chiar și fără să-ți dai seama.

Skitrab este o marcă italiană de schiuri de tură, dar care în timp, s-a specializat și pe producerea restului de echipament aferent acestui sport, incluzând căști de protecție și mănuși, SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 fiind o pereche de mănuși pe care eu am folosit-o întreg acest sezon 2021, pot spune cu un mare succes.

SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 – Construcție

SkiTrab K LIGHT EVO wool 2.0 sunt mănuși cu umplutură din lână și gradație 3000 Thermoplus, despre care voi detalia mai jos. Pe scurt, lăsând la o parte faptul că aceste K Light EVO sunt extrem de confortabile și plăcute să le porți pe mână, au și protejat foarte bine de frig, chiar și la minus multe grade. Pe de altă parte trebuie să ții totuși cont de faptul că frigul este resimțit diferit de fiecare dintre noi.

Exteriorul este fabricat din 100% poliester sublimat, iar căptușeala din 100% poliester. În schimb umplutura este 100% lână pe spatele mănușii, palma având umplutură mai subțire. Exteriorul palmei este întărit cu piele de capră cu dubluri de piele și întărituri pe zonele predispuse la uzură mai mare, cum ar fi partea dintre degetul mare și arătător, unde ții bățul de schi.

La fabricarea acestor mănuși s-a folosit tehnica „Dry Technology”, mănușa devenind rezistentă la vânt și umezeală. Izolația de lână constă într-o cantitate de 140 grame. SkiTrab spune că această mănușă oferă protecție la temperaturi de -13 până la -23, fiind astfel unua dintre cele mai rezistente mănuși din gama lor.

SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 – Certificarea Thermoplus

Mănușile SkiTrab dispun de o clasificare a rezistenței la frig, sau protecției pe care o oferă mâinii. Thermoplus este un sistem de măsurare creat de Level, care a construit un aparat ce testează mănușile în condiții extreme meteo. Rezultatele, colectate într-un index de eficiență, arată valorile termice ale mănușilor testate.

Au fost astfel stabilite patru niveluri Thermoplus, de la 5000 la 2000, cu  SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 poziționându-se la nivelul 3000. Asta înseamnă că, în teorie, în testele de laborator, mănușile oferă protecție foarte bună până la o temperatura de -15 grade.

Mai observăm, de asemenea, că la mănușile cu izolație Thermoplus de nivel 3000, cum sunt și aceste SkiTrab K LIGHT EVO, temperatura mâinii scade în primele 40-45 minute de expunere la temperaturi joase, însă ulterior temperatura internă a mâinii în mănușă rămâne constantă. Așadar mâna este protejată.

SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 – Pe munte

Am folosit aceste mănuși mai multe luni de zile, la multe ture de schi de tură, în condiții meteo destul de dure în munți, începând cu Bucegi, continuând cu Ciucaș și încheind cu ceva altitudine mare în Făgăraș, și pot spune că s-au descurcat excelent. Se pare că umplutura cu lână face toți banii.

În primul rând potrivirea pe mână este perfectă, adică măsura se potrivește. Eu port în general L, iar aceste mănuși L au venit perfect. Nu strâng deloc, dar nici largi nu sunt. Pe dedesubtul lor nu mai este loc de pus încă o pereche de mănuși, foarte subțiri – dacă cumva este foarte frig și vrei protecție și mai mare. În schimb pe deasupra poți adăuga o supramănușă (fără degete), iar protecția la frig aproape că se dublează, întrucât supramănușa are rol de windstopper.

Căptușeala internă este extrem de confortabilă și plăcut de simțit la mână. Totul este moale și plăcut la atingere. Când ai mâna uscată, aceasta intră foarte ușor. Dacă ai mâna umedă, să zicem că ai avut treabă în zăpadă, cu schiurile etc. atunci mâna intră puțin mai greu, dar nu exagerat. Când scoți mâna umedă din mănușă, trebuie să fii puțin atent pentru a nu întoarce căptușeala pe dos.

Palma din piele de capră și extra întăriturile aferente, le-am găsit foarte potrivite. Pe de o parte cele de pe palmă ajută mult, practic în orice moment al zilei când folosești mănușile, în timp ce întăriturile suplimentare, dintre degete, au rolul de proteja mănușile de uzura prematură generată de strângerea în mână a bățului de schi.

Însă cel mai important mi s-a părut modul de încălzire al mâinii înghețate. Nu de puține ori trebuie să lucrezi în zăpadă sau în vânt, cu mâna goală, neprotejată. Fie ai nevoie de precizie când fixezi colțarii pe bocanci sau clăpari, fie faci o poză cu telefonul, fie ai o problemă la legăturile schiurilor, și atunci trebuie să-ți dai mănușa jos pentru a lucra mai bine. În acest răstimp evident că îți îngheață mâna.

Ce am observat este că în nici 5 minute după ce ai pus mănușile la loc, mâna se încălzește. Puțin mai mult rămân înghețate vârfurile degetelor, dar și acestea își revin repede. Desigur, revenirea la temperatura confortabilă se face și mai repede dacă o iei din loc și faci efort.

SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 – Concluzie

Am folosit aceste mănuși cam de pe la începutul sezonului de schi de tură 2020-2021 și nu pot fi altfel decât mulțumit de ele. Au livrat ce au promis pe hârtie, și anume protecție și confort la temperaturi foarte joase. Potrivirea pe mână pare a fi destul de „slim”, în sensul că producătorul nu spune ce croială au mănușile, însă pe mână nu le simți „butucănoase”. Pe de altă parte sunt totuși destul de mari, iar la bicicletă, dacă ai vrea să le folosești, ar putea fi mai incomode. La alte sporturi însă, inclusiv făcut bulgări de zăpadă, aceste SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 sunt excelente!

SkiTrab K LIGHT EVO Wool 2.0 – Specificații, preț, importator

  • Certificare Thermoplus: 3000
  • Index de căldură: -23 / -13 grade
  • Tehnologie: rezistență la vânt și umezeală
  • Izolație: 140 g lână
  • Exterior: 100% poliester sublimat
  • Căptușeală: 100% poliester
  • Manșetă: 100% poliester
  • Palmă: piele de capra plus întărituri
  • Preț la data publicării recenziei: 375 lei
  • Importator: Ski & Bike Centre Baia Mare

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + 10 =