Acum citesti
Test de lungă durată – Bryton Rider S800

Avem nevoie de informații când suntem în natură cu bicicleta, indiferent dacă suntem la un antrenament, concurs sau pur și simplu la plimbare. Iar dacă în trecut era suficient ca vitezometrul să ne indice viteza și distanța parcursă, mai târziu cu toții voiam să știm și ce puls avem, la ce altitudine suntem sau cu ce putere apăsăm în pedale. Azi vrem neapărat să vedem și traseul pe care-l avem de făcut, iar unele ciclocomputere, mai avansate, nu doar că ți-l navighează, dar ți-l și analizează și-ți spun câte urcări mai ai până la finiș.

Din categoria celor mai avansate ciclocomputere de pe piață este și Bryton Rider S800, cel mai nou model al brandului taiwanez. Din start, avantajul acestei mărci este că oferă cam toate specificațiile mărcilor premium, dar fără să aibă și prețul „premium”.

Poți spune că Bryton Rider S800 știe tot. Pe de o parte îl poți împerechea cu toți senzorii de care ai nevoie – viteză, cadență, puls, putere, dar nu numai. S800 poate fi împerecheat și cu un radar pentru vizibilitate în spate, cum este și noul Bryton Gardia R300. De asemenea, ciclocomputerul poate controla inclusiv sistemele de schimbare electronică a vitezelor.

În plus, grafica este plăcută, cu ecranul său mare, color și tactil care, indiferent de condițiile meteo, înnorat sau însorit, se vede perfect.

Bryton Rider S800 este și destul de mare, cu dimensiunile sale de 105 x 58 x 14,2 mm. Este puțin mai mare decat Garmin Edge 830 și Wahoo Elemnt Roam, dar mai mic decât Garmin Edge 1040. De asemenea este și destul de ușor, având doar 104 grame. Încărcarea se face acum prin mufă USB-C, așadar și timpul de încărcare a scăzut. Într-o ora îl încarci cam 50%.

Control, butoane

Interacțiunea fizică cu Bryton Rider S800 se face cu ajutorul a patru butoane amplasate două pe latura dreaptă și două pe stânga. De aici controlezi când pornești înregistrarea traseului, când o salvezi, când înregistrezi o tură, când te plimbi prin meniuri și, desigur, tot de aici pornești și oprești aparatul.

Astăzi, pentru că ciclocomputerele de top nu prea mai au cu ce noutăți să vină, Bryton Rider S800 plusează mult pe autonomia bateriei. Este știut că un ciclocomputer complex, cu putere mare de procesare, ecran color și tactil, consumă mult curent, iar mărcile premium nu prea țin pasul. Bryton Rider S800 se laudă însă cu o autonomie „monstru”, mai precis 36 de ore. În testele noastre l-am măsurat la în jur de 22 ore, dar, e drept, bateria mai avea în jur de 18%, însă la momentul respectiv a trebuit să fie pus la încărcat, pentru că, a doua zi, urma o tură lungă, de-o zi întreagă.

Tehnologia Memory In Pixel – MIP

MIP este unul dintre motivele pentru care Bryton Rider S800 are autonomie atât de mare. Practic, procesorul nu se ocupa non-stop de întreaga imagine de pe ecran. În schimb doar pixelii care trebuie să se schimbe sunt procesați, restul rămân neschimbați. Procesorul nu se ocupă de întreaga imagine ci doar de zone specifice.

Navigația

Bryton Rider S800 vine cam cu tot ce ai nevoie, hărțile OSM – OpenStreetMap fiind preîncărcate. Dacă urmează să pleci undeva unde nu ai harta deja pe ciclocomputer, regiunea respectivă poate fi descărcată gratuit de pe siteul Bryton.

În ciclocomputer poți încărca propriile trasee, fie că le-ai primit de la prieteni sau le-ai creat singur. Uploadul se face, spre exemplu, din mail în app, iar din app în ciclocomputer. Dacă vrei să-ți creezi singur traseul, poți face asta din app, exportând apoi track-ul în ciclocomputer.

Navigația în teren este bună și intuitivă. Ești anunțat din timp când trebuie să schimbi direcția de mers, îți arată grafic, cu o săgeată, ce trebuie să faci și este afișată inclusiv distanța până la schimbarea direcției de mers. Dacă ratezi intersecția, ciclocomputerul va re-ruta folosind alt drum. Nu te pune să te întorci decât dacă nu există alte opțiuni de drumuri pe hartă. Rerutarea se face într-un timp rezonabil de scurt, nu e chiar instantaneu.

Desigur, mi-a plăcut funcția Climb Challenge. Astfel, dacă navighezi un traseu preîncărcat, îți arată pe ecran, cu ajutorul unui grafic frumos colorat, câte urcări ai în total, cât mai ai până la următoarea urcare, cât mai ai din urcare samd. Nu este o noutate pe piață, Garmin având funcția ClimbPro demult, dar la Bryton funcția asta vine, practic, la un preț mai mic.

Direcția track-ul pe care-l urmezi este indicată cu săgeți, deci șanse mici să greșești și s-o iei in sens opus după ce faci o pauză. Însă, pentru că ciclocomputerul “gândește” singur atunci când îi dai să navigheze singur, te poate duce pe drumuri fie prea circulate, fie prea „extreme”. Atâta timp cât în baza lui de date exista drumul respectiv catalogat drept „bun pentru bicicletă”, te va duce pe acolo. Recomandarea mea este să nu îl lași pe el să-ți conducă destinul ci să-ți încarci propriul track, pe care fie l-ai mai parcurs în trecut și știi că e ok, fie ceva primit de la prieteni, care au fost pe acolo și știu că e ok.

O funcție interesanta, dar pe care nu am folosit-o, pentru că în general îmi creez propriile trasee, este „Explore”. Alegi o valoare a distanței pe care vrei s-o pedalezi, iar computerul îți oferă trei opțiuni de lungimi de traseu de parcurs. Găsesc funcția asta bună pentru când ești, spre exemplu, într-o regiune nouă pentru tine și nu ai apucat să explorezi zona offline, pe calculator sau telefon. În cazul ăsta lași ciclocomputerul să-ți recomande trei trasee.

De asemenea, Bryton Rider S800 continua „tradiția” modelelor avansate și oferă, în continuare, opțiunea căutării vocale a destinației. Condiția pentru ca funcția să meargă este ca ciclocomputerul să fie conectat la aplicația Bryton, iar în app să fie selactată limba Română, dacă ai de gând să cauți destinații de pe plaiurile noastre. Iar caracteristica funcționează ireproșabil. Am testat-o de multe ori și de fiecare dată mi-a găsit destinația pe care am rostit-o.

O altă opțiune utilă este „Live tracking” cu ajutorul căreia altcineva poate vedea, în direct, pe unde te plimbi. Pentru a o folosi, trebuie ca în aplicație să introduci una sau mai multe adrese de mail, iar când pornești în tură computerul va trimite automat un link spre respectivele adrese. Destinatarii te vor putea urmări și vedea, inclusiv, viteza pe care o ai.

Antrenamente cu Bryton Rider S800

Mi-a plăcut faptul că ciclocomputerul are incluse antrenamente, că îți poți încărca propriile antrenamente sau că le poți modifica pe cele existente. Acestea le poți duce la capăt folosind un trainer smart, împerecheat în prealabil cu S800-le. Ciclocomputerul va controla rezistența trainerului smart în funcție de tipul antrenamentului. Eviți astfel să mai plătești un abonament la platforme online, cum ar fi Zwift. Pe de altă parte este mai plăcut, iar timpul trece mai ușor și mai repede, când te antrenezi folosind programele Zwift spre exemplu, urmărind pe un ecran, chiar mare dacă folosești televizorul din living, traseul de antrenament.

Partea cu adevărat „fun” și care ține tot de antrenament, este că poți reda ture reale făcute în trecut și înregistrate, să spunem „Urcare pe Transfăgărășan”. Ciclocomputerul va transmite trainerului smart exact rezistența pe care ai întâmpinat-o în natură, replicând-o în propria ta sufragerie, în toiul iernii să zicem. Turele pot fi înregistrate de tine sau primite de la prieteni și încărcate apoi pe Rider S800.

Ecranul lui Bryton Rider S800

Bryton Rider S800 vine cu un ecran tactil impresionant, de 3.4”, color, cu diagonala de 3,6 inch și rezoluția de 272 x 451 px. În soare luminozitatea este perfectă, iar culorile vii. La umbră imaginea pare a fi mai monotonă. Însă pentru că ciclocomputerul dispune de un senzor de lumină, ecranul se luminează automat atât cât este nevoie, pentru a-l putea citi ușor.

Întotdeauna ne interesează cum se comportă un astfel de ecran tactil pe ploaie, pentru că știm că în general cam dă greși. Din păcate și la acest ciclocomputer situația este asemănătoare. Pe ploaie puternică, ecranul se mișcă singur, practic de la greutatea picăturilor de apă. Dar pe ploaie ușoară sau doar burniță, ecranul funcționează bine. Pe torențială poate fi în continuare folosit, reacționează, dar poate deveni enervant. Așa că mai bine îl blochezi de la butonul stânga sus și-l utilizezi, în continuare, folosind doar butoanele. Altfel, pe uscat, funcția tactilă merge ireproșabil.

Aplicația Bryton Active

Pentru a beneficia de toate specificațiile noului Bryton Rider S800, trebuie să instalezi pe telefon aplicația Bryton Active, disponibilă atât pentru Apple cât și Android. Treaba se face repede, iar împerecherea ciclocomputerului cu telefonul la fel.

Din punctul meu de vedere, avantajul principal al aplicației este faptul că poți modifica mai ușor câmpurile cu informații de pe ecranul computerului, mai ales când poți personaliza nu mai puțin de 12! Dar poți face asta și direct de pe ciclocomputer.

Aplicația se poate conecta, la rândul ei, cu alte platforme sportive de socializare online, cum ar fi Trainingpeaks, Selfloops, Relive, Today’s Plan sau Strava. Tura se va sincroniza automat cu acestea, dacă ai ales opțiunea asta.

App-ul te ajută să personalizezi tot felul de detalii, cum ar fi cele proprii ale tale, vârsta, înălțime, greutate etc. Tot în app ții evidența turelor pe care le-ai făcut și pe care le poți „exporta” în format gpx pentru a le oferi și prietenilor. Nu în ultimul rând, poți crea trasee. Funcția asta nu am încercat-o însă din alte recenzii am înțeles că este destul de greoaie.

Profilele bicicletelor folosite

Bryton Rider S800 știe să organizeze informații venite de la maxim 3 biciclete. Să spunem că ai un mtb, o cursieră și un gravel sau un ciclocros. Pentru fiecare în parte poți alege câte câmpuri de informații să-ți afișeze ecranul, iar la final statisticile și distanțele parcurse vor fi împărțite și frumos organizate pe biciclete.

Dacă unul din profile este „Indoor”, atunci ciclocomputerul se va putea conecta la un trainer smart, căruia îi va controla rezistența, în funcție de programul care rulează pe ciclocomputer.

Accesorii în cutie

Bryton Rider S800 este disponibil în doua variante: „E” și „T” și vine „echipat” cu tot ce trebuie pentru a-l putea folosi imediat. În varianta E vei avea în cutie suport simplu pentru ghidon sau pipă, dar și suportul metalic, de foarte bună calitate, tip „outfront”, de instalat la ghidoanele de cursieră. Apoi mai avem cordelina de siguranță, carcasă de protecție, folie protecție ecran, cablu scurt USB-C cu capăt L, manualul de utilizare și, desigur, ciclocomputerul. În varianta T vei avea incluși și senzorii de puls, cadență și viteză. Desigur, varianta T este mai scumpă, dar vei avea din start toate accesoriile.

Legat de suportul „outfront”, sistemul de prindere al computerului este propriu Bryton și nu este compatibil cu Garmin sau altele. Însă prinderea în sine este fixată în șuruburi și poate fi înlocuită cu alt tip de prindere dacă, să zicem, ai un Garmin, dar vrei suportul ăsta de la Bryton pentru că e mai ieftin și arată mai bine. Este impresionant să vezi că ai și acest suport inclus în pachet, pentru că dacă ai vrea să-l cumperi separat, te-ar mai costa 139 lei.

Concluzie

Bryton Rider S800 este o excelentă opțiune dacă nu vrei să mergi cu valul și să alegi celelalte mărci consacrate de pe piață, cum ar fi Garmin sau Wahoo, avantajul principal fiind nu doar numărul enorm de specificații și opțiuni ci, în primul rând, prețul competitiv, comparativ cu celelalte mărci care oferă specificații similare.

Ciclocomputerul nu doar că se mișcă bine, dar și arată bine, noua serie „S” (Sport) având acum un design mai elegant, de nivel premium, comparativ cu modelele anterioare, care aveau colțurile teșite, practic o caracteristică de design a ciclocomputerelor Bryton.

Mi-a plăcut ecranul mare, care oferă 12 câmpuri de informații, la rândul lor cu font mare, ușor vizibil în timpul pedalatului. Asta înseamnă că nu vei avea nevoie de mai mult de un ecran, maxim două, pentru a afișa toate informațiile necesare. Navigația merge bine și, foarte utilă este și funcția Climb Challenge care, practic, elimină întrebarea „Cât mai avem?!”

Specificații Bryton Rider S800

  • Greutate 104 g
  • Dimensiuni 58.5 x 105 x 14.2 mm
  • Dimensiuni ecran 3,4 inch
  • Rezoluție ecran 272 x 451 px
  • Sateliți GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
  • Temperatură funcționare -10 – +50°C
  • Rezistență la apă IPX7
  • Altitudine barometrică da
  • Autonomie baterie: 22-36 ore
  • Preț la data publicării: Bryton Rider S800 E – 18.99 lei; Bryton Rider S800 T – 2.299 lei
  • Importator: Bikefun.ro
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 + 1 =