Acum citesti
Shimano XTR Shadow Plus (2013)

Prima componentă 2013 pe care am avut ocazia s-o testăm încă de anul acesta, este schimbătorul de pinioane Shimano XTR cu tehnologia Shadow Plus. Cum cu Shadow ar trebui să fii deja familiarizat, noul model duce mai departe ideea și vine cu o tehnologie care după propria-mi părere ar fi putut fi introdusă de ceva timp și mai mult decât atât, care ar trebui să fie prezentă pe orice schimbător.

Pe scurt, sistemul Shadow plus beneficiază de un mic levier, care întărește arcul schimbătorului, astfel încât acesta să rămâna stabil, indiferent de denivelările din teren. Ca urmare a pretensionării arcului, care se face după principiul ambreiajului, lanțul nu mai bate în cadru (când levierul este în poziția ON), reprizele de schimbare sunt mult mai precise și bineînțeles, roata de spate poate fi scoasă cu mai multă ușurință (când levierul este în poziția OFF). Se pare că există aceste două poziții, astfel încât să utilizezi funcția Shadow Plus doar atunci când consideri că este strict necesar (spre exemplu când rulezi pe teren foarte denivelat). Pe un traseu fără denivelări, poți să tragi maneta în poziția inițială, iar schimbătorul XTR va funcționa ca unul normal. Desigur, cu pedigree-ul de rigoare al acestei game de top.

Conceput pentru 10 pinioane și compatibil și cu prinderea Direct Mount (utilizează un alt tip de ureche de prindere), acesta este printre cele mai precise schimbătoare pe care le-am întâlnit până în prezent. Arcul nu are duritatea lui Saint, ceea ce transformă reprizele de schimbare într-o simfonie mai ponderată, numărul de decibeli fiind foarte redus. Pe de altă parte, viteza de schimbare este uimitoare, chiar dacă trebuie să-l compar cu schimbătorul electronic Shimano Di2. Iar în comparație cu alte schimbătoare entry-level, este ridicol de rapid. Te face să te întrebi, dacă totuși gama Altus sau Acera este costruită chiar de japonezii de la Shimano.

Maneta este ergonomică, are padele lungi, deci efortul de schimbare este cât se poate de mic. Ai funcția de 2Way Release și începând deja cu anul trecut poți coborî câte două pinioane cu o singură acționare a padelei. Mai rapid, însă necesită ceva atenție ca să nu schimbi cu o treaptă în plus decât ți-ai fi dorit.

Materialele din care este construit sunt de foarte bună calitate, inclusiv cele două rotițe care beneficiază de rulmenți pentru a se uza cât mai greu. Practic, acesta este un schimbător de viteze pentru cele mai dificile condiții, cu o durabilitate de apreciat. Sistemul Shadow Plus va fi disponibil doar pe varianta Trail a gamei XTR. Gama Race va beneficia de versiunea Shadow și va identică cu modelul anului trecut.

Cu o greutate de doar 212 grame, noul schimbător Shimano XTR M986 Shadow Plus atinge vârful tehnologic atunci când vine vorba de schimbătoare sau sisteme de transmisii. Faptul că reduce mult din zgomotul produs de lanț și contribuie la o mai bună stabilitate a întregului sistem de transmisie, îl va face să fie iubit printre foarte mulți cicliști. Prețul nu este mic, așa cum probabil te așteptai. Îl poți găsi pentru 160 de euro în unele magazine online din afara țării sau probabil pentru un preț ceva mai mare, în magazinele din țară.

Vezi Comentarii (8)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 + four =