Acum citesti
Ideal Stage Comp (2012)

Parcă în ton cu anotimpul, noua cursieră testată vine direct din însorita Grecie, locul unde se petrec multe vacanțe cu sau fără biciclete. Depășind nivelul unei biciclete pentru recreație, Ideal Stage Comp este cursiera de la care încep modelele serioase care oferă performanțe cel puțin la nivelul așteptărilor. Fără a fi un exemplar excepțional al acestei categorii, dar care se achită onorabil de promisiunile unei cursiere, Stage Comp este o bicicletă care m-a surprins plăcut și în rândurile de mai jos poți afla cum și de ce.

Cui se adresează această cursieră?

După cum spuneam și în partea de introducere, Ideal Stage Comp poate fi caracterizată în puține cuvinte. Practic, este cursiera de la care încep lucrurile serioase, adică întrunește toate calitățile unei cursiere performante: cadru de carbon, piese fiabile și ergonomice, design atractiv și confort. Totuși, este de precizat faptul că acestea nu se află toate la parametri cei mai mari, dar dacă mă gândesc mai bine, nimeni nu a zis despre Stage Comp că ar fi o bicicletă de șosea high-end. Așadar, dacă ai trecut de perioada de “pionierat” în materie de cursiere și dorești o bicicletă performantă pe care să o poți dota treptat cu piese mai bune, subiectul de față este un candidat perfect. Ideal, chiar.

Despre cadru

Atât cadrul cât și furca sunt fabricate din carbon unidirecțional. Din start, trebuie să recunosc că acest tip de carbon nu este tocmai favoritul meu pentru că este entry-level-ul în ceea ce privește materialul în cauză. În argumentarea opiniei mele vin cu faptul că aluminiul 7005 sau 6061 nu este net inferior carbonului UD, deși nu se poate ridica la performanțele acestuia. În schimb, diferența de preț dintre aliaje și carbon este apreciabilă și nu justifică pe deplin avantajele unidirecționalului. Așadar, din Stage Comp a rezultat o bicicletă rigidă, care răspunde cum trebuie fiecărei apăsări a pedalei, dar nu tocmai ușoară, cântârind în total 8,84 de kilograme (fără pedale). De fapt, aceasta este și singura mea obiecție, o greutate care putea fi mai mică, mai ales că discutăm despre o cursieră de carbon. Totuși, nu cadrul este singurul vinovat la această discretă contraperfomanță.

Pe de altă parte, trebuie să recunosc că cei de la Ideal au modelat cadrul într-o formă mai mult decât atrăgătoare. Stage Comp arată bine și are un design elegant fără a fi sofisticat. Liniile simple și arcuite îi oferă o armonie și, mai presus de acest lucru, un confort ridicat. Nu cel mai ridicat, dar șocurile nu sunt resimițite nicidecum puternic. Și faptul că acest cadru nu are țevile excesiv de supradimensionate îți permite să jonglezi cu aspectul. Poți dota bicicleta cu niște roți aerodinamice cu profil înalt și cu alte asemenea piese sau poți rămâne la varianta clasică a unei cursiere, cu jante neprofilate și piese cu o formă convețională. Indiferent de variantă, sunt șanse mari ca aspectul să te ungă la suflet.

O ultimă remarcă legată de cadru este aerodinamica. Unghiurile sunt destul de strânse și astfel, roțile sunt apropiate de cadru, creând o formă compactă, care taie aerul cu eficiență ridicată. Cât privește partea din spate, liniile arcuite și modelate fidel în jurul roții care contribuie la designul amintit au și un rol cât se poate de pragmatic, asigurând acea aerodinamică eficientă.

Despre piese

Trecând mai departe la echiparea cursierei, regăsim în mare parte setul Shimano 105. Excepție fac angrenajul, frânele și roțile care sunt din gama componentelor non-series, ceea ce nu este tocmai în regulă din partea producătorului. Un cadru de tipul lui Stage Comp ar fi meritat o linie completă Shimano 105, mai ales judecând după prețul acestei cursiere. Mai mult, faptul că unele piese sunt 105, iar altele non-series, atrage după sine o sumară problemă de compatibilitate, după cum aveam să descopăr. În ciuda faptului că schimbătorul era reglat corespunzător, în unele momente, lanțul scăpa în gol. E drept, nu s-a întâmplat de multe ori și vorbim despre o bicicletă nou-nouță care nu a fost rodată, dar componentele Shimano nu au obiceiul de a se comporta astfel, cel puțin nu dacă sunt compatibile. Altminteri, schimbătoarele și manetele lor funcționează precis și frânele sunt la fel de eficiente.

Mai devreme aminteam de greutatea bicicletei care nu m-a mulțumit și am zis că nu cadrul este singurul vinovat pentru acest lucru. Se pare că setul de roți este cealaltă componentă care plusează numărul de grame. Perechea nu este impresionantă, mai ales prin prisma greutății de 3,18 kilograme/pereche, e drept complet dotată cu blocul de pinioane, anvelope, camere și cheițe. Dar și dacă aș face abstracție de cele montate pe roți, tot nu pot spune că este un set demn de o cursieră de carbon. Da, este adevărat că prezintă o aerodinamică bună și o rigiditate mare, dar cântarul nu îi este aliat. Stage Comp merita mai mult în materie de roți. Cu toate acestea, o alegere înțeleaptă a celor de la Ideal a fost dotarea acestora cu anvelopele Michelin Orium, producător de cea mai mare clasă, cel puțin în ceea ce privește anvelopele pentru cursiere.

Șaua este Selle Italia X1 și în afară de faptul că mi-a plăcut la nebunie nu pot declara altceva. Este o șa sportivă, care mie, unul, mi-a fost foarte comodă, deși după cum ziceam și în alte materiale, șaua este un aspect subiectiv. Și cele 270 de grame ale sale o recomandă pentru montarea pe o cursieră.

O altă componentă care mi-a lăsat o impresie excelentă este ghidonul. Deși fabricat sub marca ID Projects, brand pe care nu l-am mai întâlnit ori despre care nu am mai auzit până acum, performanțele sale mai ales în materie de ergonomie sunt remarcabile. Este un ghidon foarte comod și, învelit în ghidolina din piele sintetică, oferă și aderență sporită. Un mare plus pentru Stage Comp!

Concluzii

În finalul acestui test, pot concluziona că Ideal Stage Comp este o cursieră performantă, cel puțin din cât am avut eu ocazia să aflu. Cadrul este de calitate, deși greutatea nu este un atu, iar componentele, în buna tradiție a celor de la Shimano, își fac treaba așa cum mă așteptam. Nu sunt însă foarte convins dacă prețul este în totalitate cel corect pentru plasarea în gamă a cursierei, dar nici nu sunt bani aruncați pe fereastră. Cum ziceam și la începutul materialului, Ideal Stage Comp este o cursieră pe care o poți upgrada treptat pentru că componentele de bază și chiar și altele, precum ghidonul sau șaua există deja și formează baza unei biciclete performante.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven − 7 =