Acum citesti
Frâne Zoom HB850 (2014)

Zoom producea până nu de mult doar furci și mici accesorii, iar de curând au trecut la producția de frâne hidraulice pe disc. Am pus mână pe setul HB850, importat și în România, pe care l-am testat în condiții variate. Iar în articolul de față îți prezentăm concluziile.

Forma manetelor ne amintește imediat de vechile frâne hidraulice Shimano sau chiar de modelele mai vechi de la Hayes. Rezervorul pică perpendicular pe ghidon, având un capac ușor de desfăcut facilitând astfel aerisirea acestora. Maneta nu are o formă prea ergonomică oferind susținere moderată în capătul acesteia. Cu toate acestea, frânele nu sunt gândite pentru trasee extreme, deci nu vei avea nevoie de o precizie ieșită din comun. Distanța manetei față de ghidon poate fi însă ajustată cu ajutorul unui inbus, fapt pe deplin apreciat în această clasă de preț. Maneta se prinde de ghidon cu ajutorul unui șurub, dar pentru a fi montată va trebui să dai jos manșoanele de pe ghidon. De asemenea, țin să menționez că manetele nu sunt de tip flip-flip, deci nu pot fi inversate.

Totodată calitatea materialelor nu ne-a impresionat prea mult. Poate că aspectul este spectaculos prin culorile alese, însă se vede că cei de la Zoom nu și-au dat toată strădania ca să lucreze prea mult la detalii.

În ceea ce privește performanțele acestor frâne, se încadrează în aceeași clasă cu produsele celor de la Tektro, din gama de intrare Mota HDC-300 sau Draco. Din punctul meu de vedere, performanțele sunt peste concurentul taiwanez, în special la capitolul putere de frânare, Zoom-urile fiind mai ferme. În schimb, modulația este slabă și nu oferă un control prea fin al puterii de frânare, sentimentul de on-off fiind destul de pregnant. Pe coborârile lungi inevitabil apare fading-ul, dar cum spuneam, aceste frâne nu au fost gândite pentru situații dificile, ci se vor un set de stoppere decente pentru trasee montane simple, păduri și alte zone care nu implică coborâri foarte lungi. Menționez că testul a fost realizat cu discuri Shimano XTR Ice Tech, ceea ce clar a contribuit la sporirea performanțelor. HB850 vin livrate cu discuri din oțel, de 160mm.

Pe scurt, din punct de vedere al performanțelor, Zoom-urile surclasează Tektro. Mai mult decât atât, sunt mai ieftine, practic prețul de 350 de lei pentru întreg setul cu tot cu discuri fiind imbatabil (la jumătate de preț dintr-un set Shimano Deore – dar și cu performanțele pe măsura prețului). De asemenea, sunt mai ușoare decât cele două frâne entry-level de la Tektro, cu 10 până la 45 de grame/bucată, cu tot cu discurile de 160 de mm. Reprezintă un înlocuitor decent pentru frânele mecanice pe disc entry-level, de la producători precum Promax sau pentru cei care vor să treacă de la V-Brake-uri la un sistem de frânare mai serios.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 − 6 =