Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Am dorit sa abordam aceasta tema, deoarece am constatat ca in randul bikerilor, sunt putini cei cu adevarat constienti de necesitatea purtarii unei casti. Daca vrei s-o privim comparativ, este aceeasi situatie cu cei care conduc autovehicule si nu-si prind centura de siguranta. Mijloacele sunt diferite dar in majoritatea cazurilor finalizate cu un impact serios, rezultatele sunt aceleasi, adica ranirea grava a celui in cauza.
Totusi, s-ar putea sa existe o speranta, deoarece multi inteleg scopul si necesitatea unei casti, doar ca nu o poarta din diferite motive si aici distingem mai multe tipuri de oameni. De la cel care are mereu impresia ca nu i se poate intampla niciodata ceva rau (fiind incoltit de o armata de ingeri pazitori), pina la genul „cool” care n-o sa para niciodata un „pussy” in fata fetelor sau n-o sa vrea niciodata sa-si strice freza gelata. Sau pur si simplu din comoditate. Nu sustinem ca este un lucru rau sa ai parul dat cu gel, dar nu este nicidecum un lucru bun sa folosesti bicicleta fara ca sa porti o casca, mai ales atunci cand vine vorba de sporturi extreme.
Si ca sa te facem sa intelegi mai bine dorinta noastra, o sa-ti prezentam in continuare cateva diagrame cu creierul, realizate la un impact cu solul. In cele doua imagini se face o paralela intre o casca conventionala, obisnuita si un nou tip de casca cu tehnologie MIPS, care protejeaza mai bine cavitatea craniana. Mai jos, vei gasi si o imagine cu zonele afectate la o cazatura unde riderul nu a purtat niciun fel de casca.
Dupa cum bine se observa, creierul este extrem de afectat, cu sanse foarte mari de complicatii in cazul celor care nu poarta casca. Un studiu a relevat faptul ca majoritatea cazaturilor sunt oblice, urmate de cele direct perpendiculare pe sol. Cele oblice sunt dealtfel si mult mai periculoase, creierul tau miscanduse in interiorul cavitatii osoase in momentul impactului. Majoritatea castilor de protectie din ziua de astazi sunt construite conform standardelor de siguranta impuse de lege. Acestea sunt astfel construite incat sa portejeze capul cel mai bine la impacturile verticale. Noile tipuri de casti insa, ofera protectie si mai buna la cazaturile oblice prin tehnologia MIPS. Ce inseamna aceasta tehnologie? Aceasta presupune o constructie a castilor cu 3 straturi diferite. Stratul din mijloc este si cel mai important, deoarece misiunea acestuia este sa reduca miscarea de rotatie a creierului care se produce in interiorul craniului la o cazatura. Astfel, stratul din mijloc se misca in functie de unghiul si duritatea cazaturii, atenuand socul transmis stratului lipit de cap si implicit si creierului. Responsabil pentru miscarea creierului este lichidul cerebrospinal, care se afla in interiorul cavitatii craniene.
In concluzie, purtarea castii este obligatorie, fie ca este vorba de o casca obisnuita, o casca full face sau o casca cu tehnologie MIPS. Aceasta protejeaza la urma urmei componenta de baza a existentei si evolutiei noastre, fara de care nu am fi capabili sa facem mai nimic. Problema in sine in cazul purtarii castilor este de constientizare al pericolului si al faptului ca nimeni nu este protejat de natura de la eventuale pericole ce pot aparea total neprevazut. Este adevarat, un „biker de duminica” are tendinta sa afirme ca este mult mai in siguranta pe trotuar sau pe strada, decat un biker profesionist care exerseaza back-flip-ul intr-un skate park. Aceasta este o greseala, la urma urmei pericole exista la orice pas si nu trebuiesc ignorate, ci prevenite.
Ride safe!
Sursa imaginilor : MIPS (Suedia).
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
poti sa ne recomanzi cateva modele de casti cu tehnologia MIPS? (pentru biciclete si sa le gasim in magazinele din Romania ).
Multumesc.
foarte bun articolul
Salut! Castile POC (denumire potrivita, nu?) sunt cele mai cunoscute casti ce folosesc ultimele tehnologii MIPS. Le gasesti la http://www.pocsports.com/products/categories.asp?season=Bike . Poti sa ti le comanzi doar de pe internet, in Romania nu exista un dealer : http://www.nextag.com/poc-helmets/stores-html – aici ai ofertele mai multor magazine care livreaza si in Europa.