Acum citesti
Árpád Kelemen despre decizia suspendării de către ANAD

După rezultatul emis de Agenția Națională Anti Doping, am stat de vorbă puțin cu Árpád Kelemen despre suspendarea primită, despre cum se văd aceste lucruri din punctul lui de vedere și despre cât de mult i-a schimbat viața această decizie. Să-i dăm cuvântul.

Salut tuturor!

In primul rand, as vrea sa-mi cer scuze tuturor ca s-a intamplat acest lucru, de la suporteri la echipa, de la sustinatori la adversari si intregii comunitati de ciclism, chiar imi pare foarte rau!

1.Cum consideri decizia ANAD (Agentia Nationala de Anti Doping) in cazul tau? Este justa sau injusta?

Daca mergem strict dupa textul codului de anti doping, da, decizia este justa, deoarece o substanta interzisa a fost descoperita in proba mea biologica, recoltata dupa Campionatul National de XCM 2018 la Pucioasa.

Desi pare foarte clar si simplu, exista mai multe puncte de vedere. In ultimele luni insa, am devenit mult mai informat pe tema asta, si as vrea sa amintesc cateva lucruri.

Eu mereu cand am auzit cuvantul dopaj, m-am gandit la substante clasice de dopaj din care unele sunt si foarte daunatoare (despre care stie toata lumea din filme sau cele din cazul lui Armstrong), hormoni de crestere, steroizi, injectii, EPO, transfuzie de sange etc… Dar pe lista substantelor interzise sunt si substante mai banale, care sunt cunoscute si folosite de catre oricine, de exemplu Paracetamol si Nurofen (pseudoefedrina). Daca cineva a consumat vreodata unul dintre aceste medicamente nu cred ca inseamna neaparat ca se dopeaza si doar cu ajutorul acestor medicamente a obtinut rezultate.

Revenind la cazul meu, substanta Meldonium nu este asa cunoscuta la noi, deoarece nu este comercializata, dar in tarile nordice este folosit de catre pensionari, diabetici, cei cu boli cardiovasculare, cu neuropatie etc. Nu are niciun efect daunator asupra organismului.  Se poate cumpara fara reteta, e ca la noi aspirina. Un lucru interesant pe care l-am aflat tot acum, este ca substanta Meldonium are timp de excretie foarte lunga, se poate detecta in proba de urina si dupa 110 de zile. Adica dupa ingerarea a unei singure pastile in februarie, in iunie ai sanse sa fii depistat pozitiv la un eventual test anti doping.

Codul mondial de anti doping nu este asa de rigid, cum a fost aplicat in cazul meu, exista posibiliatea de a elimina sau reduce din perioada de suspendare in functie de gradul vinovatiei sau neglijentei. Deoarece mi s-au parut exagerat de mult 4 ani de suspendare si nu prea am cunostinte in tema si nici cu termenele juridice nu stau bine, am apelat la un birou de avocati, insa nu am reusit sa reducem din perioada de suspendare. Abia in aceste zile am primit hotararea finala de la ANAD.  De exemplu, la cel mai cunoscut caz tot cu Meldonium, Sharapova a primit din start 2 ani de suspendare, si dupa contestare a fost redusa perioada la 15 luni.

2.Care este povestea cu substanta Meldonium? Cum de a fost descoperita la tine?

Aici nu prea vreau sa dau multe detalii din diferite motive, desi stiu ca toata lumea asteapta acest raspuns.

Dar trebuie stiut ca atunci, in vara lui 2018, fetita mea de 3 ani a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1, care necesita tratament de durata de viata cu injectii de insulina la fiecare masa (si nu numai atunci), dieta stricta cu cantarirea precisa a mancarii si calcularii continutului de carbohodrati. Alfel, dupa un timp apar complicatiile, inclusiv amputare de picior si insuficienta renala (dializa),  despre care e mai bine daca nu vorbim. Cei care sunt parinti stiu ca nu exista lucru mai rau ca asta. Nici pana acum nu prea suntem impacati cu aceasta situatie, viata noastra s-a schimbat in totalitate, dar atunci in primele luni am trait un cosmar, am slabit 5 kg in primele 10 zile de la stres si de la dezamagirea din viata.

Avand primele experiente cu diabetul de tip 1, la inceputuri am incercat tot posibilul, am crezut ca exista iesire din aceasta situatie, se poate vindeca cumva, exista medicamente secrete, magice. De atunci am acest medicament cu continut de Meldonium acasa, langa alte medicamente (mai ales vitamine cu doza mare), pe care tot l-am incercat atunci, dar ulterior nu l-am mai folosit. De aici, au existat toate sansele si posibilitatile de a ajunge in organism, dar nu vreau sa mai intru in detalii. Pur si simplu ingerarea unei capsule, intentionat sau nu, care iese la un control chiar si dupa 110 de zile, eu nu consider o infractiune, mai ales in situatia respectiva. Dar da, a fost o greseala, si am platit cu o lectie de viata.

3.Ce planuri ai data fiind situatia actuala?

Hotararea scrisa am primit-o pe 30 decembrie (antedatat la 01.07.2019, perioada de suspendare aparuta in comunicat FRC si pe site-ul ANAD este gresita) si sunt pe calea buna ca sa ma obisnuiesc cu aceasta situatie.

In continuare practic acest sport minunat, acuma pot sa ma bucur mult mai bine de timpul petrecut in sa, deoarece nu exista stersul de a ma mai pregati bine pentru concursuri. Pot sa merg pe potecile mele preferate atunci cand am chef si cand vremea este buna. Am luat o bicicleta all mountain, si fiecare iesire este o placere. M-am apucat si de alergare montana acuma in lunile mai reci, si chiar imi place foarte tare. Este un sport mult mai eficient indiferent de timp – fata de mountain biking, si are frumusetea lui  si un farmec deosebit. Sunt tot vegan, acuma am si greutatea optima, ma simt foarte energic.

In rest, de o saptamana am un membru nou de familie, si incerc sa fiu un tata cat mai bun, si sa avem o familie cat mai fericita.

Nu stiu insa, daca dupa expirarea celor 4 ani, cand o sa am 40 de ani, daca mai vreau sa revin la concursuri, si daca da, la ce disciplina. Ma atrage si alergarea montana si cross-duatlonul. Dar mai e mult pana acolo.

4.Cat de puternic te-a afectat decizia ANAD?

Normal ca m-a afectat mental, deoarece s-a schimbat un pic viata mea dupa aceasta decizie, dar nu este foarte grav, are si multe plusuri. Uneori chiar ma gandesc ca probabil este mai bine asa. Cert este ca viata este mai usoara in felul acesta. Pot sa performez mai bine la locul de munca, cand ajung acasa am mai multa energie, am mai mult timp, iar weekendurile nu le petrecem inghesuit in masina, deplasandu-ne la concursuri. Fara aceasta decizie eu nu as fi putut renunta la concursuri, desi ma hotarasem de mai multe ori.

P.S. Eu recomand tuturor sa fie foarte atenti la ce consuma, deoarece se poate ajunge foarte usor la o situatie similara. Eu imi sustin parerea ca nu exista pastile magice care pot sa inlocuiasca antrenamentele, si daca ar exista, oricum aveti doar de pierdut, de pierdut intreaga cariera de sport si nu numai. Afecteaza si imaginea sportului, a cluburilor, a concursurilor si influenteaza atitudinea sponsorilor. Nu merita, punct. Si sa nu mai vorbim despre senzatia cand de la o clipa la alta te transformi de la vedeta la trisor, infractor. Lumea vrea circ, te eticheteaza asa, nu exista scapare.

ANAD-ul desi face campanii de prevenire (eu personal n-am vazut niciuna), in comportamenul lor am vazut clar ca ei vaneaza, si au interesul de a te prinde si sa-ti aplice sanctiunea maxima posibila.

Imi pare rau inca odata si sper, ca acest caz al meu sa fie un exemplu bun ca sa trezeasca constiinta oamenilor si sper totodata sa nu mai urmeaze nimeni, mai ales din ramura mountain biking-ului.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 1 =