Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Să lămurim un aspect din capul locului: atunci când vrei să beneficiezi de o protecție decentă pe traseele dificile trebuie să te gândești cel puțin la genunchiere și cotiere. De aceea am decis să aduc în discuție cele două produse într-un singur articol. Protecția poate merge mult mai departe de atât, cu tibiere, protecții pentru gleznă, armură și altele, însă se presupune că pentru început nu vrei vrea să investești sume prea mari.
Pe traseul de downhill de la Piatra Neamț am utilizat genunchierele Spark și cotierele Milford. Deși în ziua de free practice utilizasem alte protecții TSG cu protecții suplimentare pentru tibie și antebraț, cele numite mai devreme mi s-au părut o soluție mult mai rezonabilă din varii motive: libertatea de mișcare pe care mi-au oferit-o a fost net superioară iar dimensiunile și greutatea au fost mai mici. Pentru că traseul nu era atât de dificil precum mă așteptam, am considerat că libertatea de mișcarea este mult mai importantă, pentru a te putea mula după viraje așa cum se cuvine.
Genunchierele Spark cântăresc 147 de grame, se prind facil dar cu toate acestea va trebui să introduci piciorul prin ele. Este o normă suplimentară de siguranță ținând cont că simpla prindere cu arici nu este mereu cea mai eficientă. Spark îți acoperă complet genunchiul și protejează eficient rotula. Deși n-am avut contact cu solul, este lesne de observat că grosimea protecției absoarbe o mare parte din forța impactului. Pe de altă parte, suplimentar, în laterale mai poți întâlni două zone care te protejează în cazul în care primești un șoc din lateral (interior sau exterior).
Cotierele Milford vin cu un sistem asemănător de prindere, care permit cotului să se miște în voie, dar cu toate acestea rămân la locul lor în eventualitatea în care își vor intra în rol. Cu cele 99 de grame ale sale se poate spune că sunt ușoare, atât de ușoare încât uiți că le ai pe tine. Sau poate că am uitat eu de ele, dat fiind faptul că eram foarte concentrat pe traseu?
În orice caz, ambele protecții sunt de luat în seamă pentru iubitorii de trasee mai dificile. Dacă nu te aventurezi pe trasee de downhill, acestea sunt o soluție cât se poate de rezonabilă, mai ales pentru iubitorii de Enduro, All Mountain sau chiar DirtJump. Prețul cotierelor este de 90 de lei, pe când cel al genunchierelor, de 200 de lei. Oricum ai privi lucrurile, întotdeauna este binevenit un set de protecții care te vor ține departe de probleme, în eventualitatea în care lucrurile merg prost pe traseu.
Importator: SixPackSport
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
eu zic sa lasati textilele si sa va blindati cu o armura de otel… doar asa scapati fara vanatai =)))
vali, poate ca tu esti un super rider care nu cade niciodata si nu are nevoie de asa ceva; asta nu inseamna ca trebuie sa faci misto de cei care poarta asa ceva…
Un genunchi facut praf si eventual o ruptura de ligament pot insemna multe luni state pe bara(nu mai zic de bani si timp pe la doctori) asa ca din punctul meu de vedere pt traseele mai dificile unde riscul unei caderi este semnificativ de mare, macar o pereche de genunghiere este mai mult decat binevenita.
Articolul mi se pare chiar ok, deoarece multa lume cred ca are in plan achizitionarea de protectii la un moment dat. Poate chiar ar fi bun un articol mai cuprinzator despre tipurile de protectie existente si cand sunt ele necesare si pt ce disciplina a MTB-ului se potrivesc mai bine.
domnu Dragos, nu mi-ai vazut celelalte comentarii, asta e stilul meu, mai glumetz.
din contra sunt de acord cu toate accesoriile protective existente: cotiere, genunchiere, protectii glezna, ghete, manusi, casca, neck guard, chest guard, back guard, lowerbone guard, etc..
ma amuza faptul ca multi merg inconstienti doar cu o casca paradita, la ture extreme. hai fii si tu mai glumetz 😉 , oricum articolele de pe site sunt fara repros
Salut,
Recunosc ca nu prea am citit si comentariile la articole 😀
Scuze ca am interpretat gresit si am sarit asa repede la concluzii gresite…
Am intalnit in unele locuri opinia ca protectiile sunt decat un lux inuti pt ca sa arati mai hardcore, opinie care mi se pare o prostie 😐
Nu m-am mai dat de 2 luni pt ca sunt plecat din RO si nu am bike-ul cu mine. Mai am inca o luna pana ajung acasa. Apparently I get grumpy if I dont ride; sorry :))
Asa ca ride safe si ture cat mai faine; pana la urma la asta se rezuma totul.