Acum citesti
Checking cotiere și genunchiere pentru bicicletă: cu arici, fermoar sau întregi?

Mai mulți cititori ne-au întrebat care este soluția mai bună atunci când vine vorba de cotiere și genunchiere: cele cu aritici, mai compacte sau cele pe care le bagi pe mână, ceva mai mari? Pentru că cei de la X-Factor (nu cei de la emisiunea TV) au trimis de curând un astfel de echipament la test, mi-a fost mult mai ușor să compar cele trei concepte. Iar concluziile le poți citi în acest articol.

În decursul timpului am avut multe protecții, de la cele cu înveliș dur din plastic ordinar până la cele cu spumă și din fericire toate și-au făcut treaba așa cum trebuie. Evident, dacă o să cumperi un set de genunchiere fără tibiere, este clar că nu-ți vor proteja tibiile, dar atâta timp cât iei decizia corectă în funcție de nevoi, orice protecție care nu provine din supermarket sau de la ruși sau din piață, își va face treaba. Întrebarea care se naște însă este: care oferă mai mult confort?

Confortul este un factor de decizie care apare în urma disciplinei pe care o practici: la downhill cu siguranță nu vei căuta neapărat cele mai confortabile protecții (în afara situațiilor în care ai un buget mare), dar vei vrea să ofere o protecție crescută. Dacă te dai la enduro sau pe trasee montane, e clar că nu te vei putea mișca în voie cu protecțiile de downhill, însă nici nu vei beneficia de aceași siguranță. Cum compromisul este cuvântul de ordine, important este să faci compromisul cel mai bun.

Genunchierele mele preferate au fost și vor rămâne cele cu fermoar lateral, pe care le pui imediat pe picior și le fixezi la fel de repede. Cele de față, de la X-Factor, necesită să te descalți, însă se fixează foarte bine. Având o parte inferioară și superioară lungă, acestea sunt foarte stabile și reușesc totodată să fie și foarte comode. Zona de protecție este groasă, așadar poți sta fără griji. Alte variante de prindere sunt cele pe curea și arici, care nu mi s-au părut niciodată prea stabile și totodată inconfortabile.

Cu tibiere integrate. Dure, pentru downhill.
Cu fermoar lateral. Confortabile dar scumpe.
Cu material elastic, îmbracă piciorul.
Ăăăhm… astea-s pentru Barbie. Să nu le cumperi!

Cotierele de la X-Factor, modelul Flow, sunt construite pe același principiu, lăsându-ți impresia că ai un set de warmere pe mână. Da, atât de înalte sunt, dar se fixează pe măsură. Și acestea s-au dovedit a fi confortabile și bine aerisite, fiind prevăzute și cu un material de tip plasă. În construcția cotierelor și a genunchierelor s-a folosit Kevlarul în combinație cu o spumă densă.

Similare cu un set de warmere, dar cu protecție adăugată. Cotierele de la X-Factor.
Plasă pentru o mai bună aerisire.

Altfel spus, am apreciat aceste protecții întregi pentru fixare și protecție, mai puțin pentru momentul când trebuie să le pui sau să le dai jos (mai ales dacă ești transpirat). Totodată, sunt foarte potrivite pentru zilele necaniculare, căci preiau rolul warmerelor. În sezonul cald însă, când soarele toropește pământul, o să-ți fie cald cu ele. Costul este de aproximativ 200 de lei pentru fiecare în parte, așadar acceptabil.

Prin urmare, ce alegem?

Dacă vrei să pui protecțiile rapid și să le scoți la fel de repede, alege o versiune cu fermoar lateral, dezavantajul acestora fiind prețul mai mare. Mai ai varianta celor cu bandă cu arici, destul de ieftine, însă cele din această categorie nu mi s-au părut niciodată prea bine fixate pe picior și cam incomode în ture luni. O combinație dintre cele două o reprezintă conceptul celor de față, care deși sunt mai greu de montat, se fixează perfect, sunt ușoare și comode pentru ture lungi. Faptul că țin de cald poate fi un avantaj în zilele când soarele nu trimite mingi de foc spre pământ.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × two =