Acum citesti
Test – Wahoo ELEMNT Rival

Wahoo este cunoscut, foarte cunoscut chiar, pentru produsele sale performante și de calitate, ciclocomputere și trainere smart în special. Este unul din liderii de piață pe direcția asta. Dar americanilor le lipsea un produs, pe care se pare că și-l doreau să-l aibă în portofoliu, un ceas smart multisport mai precis. Așa că, la finalul anului trecut, au lansat pe piață noul ELEMNT Rival, un ceas multisport care știe multe, dar se pare că nu chiar tot.

Caracteristica principală a acestui ceas, pentru că trebuia să se diferențieze cu ceva față de concurență, e ca Wahoo ELEMNT Rival este gândit în special pentru triatlon, mai precis, să recunoască cele trei sporturi și să facă automat trecerea între ele. Mai mult, cu ajutorul app-ului dedicat, poți face ulterior, daca este nevoie, editări și corecturi, inclusiv asupra tranzițiilor dintre sporturi, înainte de a urca activitatea pe platforme precum Strava sau TrainingPeaks. Este o opțiune pe care, într-adevăr, nu o mai vezi la mărcile concurente.

Specificații Wahoo ELEMNT Rival

Ceasul în sine arată foarte bine, foarte sport, și mai puțin spre „elegant”. Spun asta pentru că există și ceasuri sport cu design foarte elegant, potrivite de purtat chiar și la cămașă. Cu cele 55 grame ale sale, ceasul nu este greu. Purtat corect, o zi întreagă pe bicicletă pe off-road, chiar și în regim de concurs, sunt șanse mici să-ți lase urme pe mână. Mie nu mi-a lăsat, lucru pe care nu-l pot spune despre alte ceasuri, cu design diferit și, cel mai important, mai grele.

ELEMNT Rival este disponibil în două variante de culori, alb și negru, sau “gri stealth”, cum i se spune oficial. Cu dimensiunile de 46.5 x 46.5 x 15.3 mm se încadrează la mărimea „standard” pe care o au în general ceasurile multisport, adică nu este nici prea mare, nici prea mic.

Ecranul este color, dar nu senzitiv, cu diametrul de 30,4 mm, rezoluție 240×240 px, 64 culori și sticlă ecran Gorilla® Glass. Rama este ceramică, carcasa ceasului este polimer nailon, adică plastic, iar cureaua din silicon.

Bateria este LiION reîncărcabilă, autonomia oficiala fiind de 24 ore cu gps pornit sau 2 săptămâni folosit doar în mod ceas. În viața reală, este greu de estimat autonomia, întrucât tot timpul îl vei folosi combinat, în toate modurile posibile: trasee outdoor cu gps și puls pornit, sport indoor, doar mod ceas etc.

Cip-ul gps este integrat și se poate conecta la rețelele GPS și GLONASS. Wahoo folosește cip Sony pentru gps-ul său, la fel ca Polar și Garmin. Pulsul este măsurat la încheietura mâinii, prin intermediul unui senzor de la Philips, iluminarea făcându-se cu ajutorul unui singur LED de culoare verde. Poți însă împerechea mulți alți senzori, inclusiv centură de puls, pentru precizie mai mare la măsurare.

Wahoo ELEMNT Rival desigur că rezistă la apă, fiind gândit să funcționeze și la o adâncime de 50 m sau presiune 5 bar. În direcția cealaltă, în sus, precizia altitudinii este asigurată de un altimetru barometric.

Ceasul se încarcă prin usb cu ajutorul unei platforme speciale ce se prinde de spatele ceasului cu ajutorul unui „clic”, adică nu magnetic cum mai întâlnim la alte produse de genul ăsta. Este un sistem ok, însă trebuie să ai grija de această „mufă”. Fiind dedicată Wahoo Rival, dacă o pierzi va trebui să cumperi alta. Nu e ca și cum s-ar încărca cu ajutorul unui simplu cablu micro-usb, de care este casa plină.

Conectivitate

Fiind smart, ELEMNT Rival se poate conecta cam cu orice, telefon sau senzori, prin protocoalele ANT+® si BLUETOOTH®, dar și ANT+ FE-C. Acesta din urmă este folosit în general când vrei să controlezi cu ceasul un trainer sau bicicleta electrică.

Caracteristici smart

Wahoo oferă aplicația ELEMNT, cu care poți controla produsele lor, inclusiv acest ceas. Cu ajutorul aplicației controlezi mare parte din opțiunile ceasului, dar, mai ales, poți vizualiza și chiar edita antrenamentele. Conectat fiind la telefon, Rival îți va afișa pe ecran și mesajele primite, apelurile etc.

O funcție care mi-a plăcut este cea de “livetrack”. Practic, ceasul comunică cu telefonul care trimite, persoanelor alese de tine, poziția ta gps în timp real. Este o funcție deosebit de utilă, mai ales când pleci sigur la antrenament.

Ecranul Wahoo Rival

Ecranul color al ceasului este de calitate foarte bună. În lumina puternică a soarelui se vede cel mai bine. Pe vreme înnorată se vede, de asemenea, bine și doar pe înserat, sau noaptea, este nevoie să aprinzi lumina ecranului, pentru a-l putea citi.

Faptul că nu este „touch” permite autonomiei să fie mai mare. De asemenea, știm bine că pe ploaie, ecranul tactil devine neutilizabil. Ba chiar te încurcă, întrucât greutatea picăturilor de ploaie “apasă” efectiv pe ecran, de multe ori fiind nevoie ca, daca ploua, sa blochezi ecranul tactil.

Wahoo în teren

Personal m-am înțeles bine cu acest ceas. În cea mai mare parte a timpului mi-a plăcut foarte mult cum a funcționat. În turele mele outdoor și antrenamente indoor, am ajuns să mă bazez mult pe el.

Am observat însă că în apă nu te poți baza pe măsurătoarea făcută de gps. Din păcate este imprecis și nu prea ai ce să îi faci. Majoritatea ceasurilor multisport au problema asta în apă, întrucât gps-ul pierde semnalul când este dedesubt. Cu toate astea, la Rival imprecizia a fost mai mare decât la alte ceasuri testate în apă. Pe de altă parte, dacă înoți în piscina, gps-ul nu mai contează. În schimb, ceasul îți dă posibilitatea de a alege lungimea piscinei, pentru a-ți măsura distanța parcursă.

După cum se vede în poza de mai sus, track-ul înregistrat în piscina outdoor nu prea are legătură cu traseul pe care l-am și făcut, desenat cu roșu în poza de sus-dreapta.

În teren deschis precizia gps-ului este decentă spre bună. Cu alte cuvinte, mai slabă decât la alte dispozitive cu gps folosite în trecut, dar suficient de bună pentru a-ți face treaba. În poza de mai jos se vede cum, deși terenul era deschis și am făcut tura de alergare de mai multe ori pe același traseu, track-ul înregistrat este, din când în când, imprecis. Mai taie virajele, mai iese de pe alee etc.

În poza de mai sus se vede cum track-ul înregistrat la tura de alergare, este destul de „tremurat”, eu alergând în linie dreaptă, desigur.

Nivelul de customizare pentru fiecare sport în parte, pe care vrei să îl practici, este foarte mare. Din aplicație poți alege dintr-o listă lungă de sporturi, iar pentru fiecare în parte, poți alege ce câmpuri să fie vizibile pe ecranul ceasului.

Concluzie

Am folosit destul de mult acest ceas și pot spune că s-a descurcat bine în cea mai mare parte a timpului, folosit la sporturi precum alergare, ciclism, drumeție și înot. Pe de alta parte e destul de clar că este suficient loc pentru îmbunătățiri.

Pulsul este suficient de precis pentru sportivii amatori, chiar dacă senzorul este ajutat doar de un singur LED, față de nu mai puțin de 9, cât are Polar Grit X spre exemplu. Pe de altă parte, pentru precizie mai bună, ar fi mai bine ca pentru puls, să folosești alt senzor împerecheat cu Rival. Fie unul optic, dar mai de calitate, fixat pe antebraț fie, cea mai bună variantă, o centura de puls pe piept, care măsoară EKG-ul.

Din punct de vedere al prețului, Wahoo ELEMNT Rival nu stă rău. Comparat cu alte trei ceasuri multisport de nivel similar, Rival este pe locul doi.

  Suunto 5 Wahoo ELEMNT Rival   Polar Grit X Garmin Forerunner 745
Preț ~1.600 lei   1.899 lei   ~ 2.200 lei   ~ 2.400 lei  

Importator: WheelSports România

Fiind prima variantă a ceasului, opțiunile oferite sunt limitate, însă în mare parte doar cele „extra”, de care nu ai neapărat nevoie. Spre exemplu lipsesc funcții precum monitorizarea somnului, detalii privind pulsul, antrenamente structurate și, desigur, nu avem navigație sau muzică, cel puțin pentru moment. Din fericire, update-urile se fac acum atât de ușor, iar ceasul în sine sigur suportă multe alte funcții, care cu siguranță vor apărea în viitor.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × three =