Acum citesti
Test de lungă durată – Polar Grit X

După ce Polar a lansat performantul Vantage cu variantele M și V, în 2020 finlandezi au mai pus pe piață un ceas multi-sport. Îi spune Polar Grit X și îl văd potrivit cam pentru orice sport îți poți imagina, outdoor și indoor. Cum pe noi ne interesează vara în principal ciclismul, alergarea și înotul, iar iarna alergarea, schiul de tură și de ce nu ciclismul, îți pot spune din start că este perfect pentru asta.

Compania Polar Electro nu mai are nevoie de introducere. Este un brand finlandez care, încă din 1977, se ocupă cu măsurarea precisă a sporturilor. Tot ei sunt “vinovați” de inventarea primului senzor de puls wireless. Fast forward 43 de ani mai târziu, iar Polar sunt in topul preferințelor sportivilor și atleților, indiferent dacă sunt amatori sau profesioniști.

Polar Grit X este un ceas profesional, extrem de bine construit, cu o greutate foarte mică, doar 66 grame. Practic nu-l simiți la mână, iar din punctul de vedere al înfățișării, Grit X este mult mai elegant față de alte ceasuri sport de pe piață. Dacă nu ești genul care să-ți afișezi în public latura sportivă, cu ceasul mare, colorat și butucănos de la mână, atunci acest Grit este perfect pentru tine.

În cutie vei găsi ceasul propriu-zis, cablul special de alimentare și câteva instrucțiuni. Atenție mare cu cablul, pentru că este ceva dedicat acestui Grit X și specific în general câtorva modele de la Polar, cum ar mai fi Vantage sau Ignite. Este un cablu usb cu o „farfurioară” la capăt, care se fixează magnetic de spatele ceasului. Atenție să nu-l rătăcești sau deteriorezi pentru ca orice alt cablu nu se potrivește.

Vei observa din start că senzorul optic de puls de pe spatele ceasului este foarte impresionant. Echipat cu 10 LED-uri – 5 roșii, 4 portocalii și unul verde, acest este gândit să „vadă” cât mai bine sub piele, fluxul sangvin. Culorile diferite au rolul de a pătrunde mai bine dedesubtul diferitelor culori de piele, fiecare culoare luminând mai mult sau mai puțin în adâncime.

Toate acestea sunt gândite astfel pentru a oferi cea mai mare precizie posibilă când se măsoară pulsul, iar din teste am observat că într-adevăr, pulsul luat la mana este aproape identic cu cel măsurat la piept. Diferența principală este faptul că la mână vei observa o mică întârziere față de piept. Motivul este simplu – senzorul de puls de pe piept este mai aproape de inimă și măsoară primul. Ținând cont însă de cât de convenabil este să ai toate opțiunile integrate în ceas și să nu mai fie nevoie să-ți pui și centura elastică pe piept, acest tip de măsurare optică a pulsului merită din plin.

Polar Grit X dispune de ecran tactil, ce poate fi blocat pentru a nu fi acționat din greșeală și 5 butoane pe care le vei folosi în mod curent. Toate opțiunile disponibile pe ecran pot fi accesate și prin butoane. Modul de apăsare al butoanelor contează, mai ales când ești „agitat” în timpul antrenamentului sau al unui concurs. Se simte la deget un clic fin, ce confirmă că ai apăsat suficient. Este mult mai util așa decât butoanele cu apăsare „moale”, la care trebuie să acorzi atenție suplimentară. De asemenea Grit și vibrează când apeși, deci dublă confirmare.

Sensibilitatea ecranului tactil este bună, iar cursivitatea animației la fel. Se mai întâmplă ca atunci când dai cu degetul peste el să nu-ți ia comanda din prima, dar am observat că se întâmplă foarte rar totuși. Ideea este că în timp, îți vei face o rutină în a opera ceasul de la butoane sau prin intermediul ecranului.

Polar Grit X este echipat cu brățară din silicon moale și confortabil. Partea și mai bună este că lățimea este una standard, de 22 mm. Așadar dacă nu ești mulțumit de brățara cu care vine ceasul, o poți înlocui cu orice altceva de pe piață, mai colorat sau mai serios, ce se încadrează în standardul de 22 mm lățime.

Utilizarea ceasului e simplă și intuitivă, vei vedea că vei obține repede o rutină și nu este nevoie să citești prea multe instrucțiuni. Mi-a plăcut mult faptul că la fiecare întoarcere a încheieturii mâinii, se aprinde lumina ecranului, pentru al-l citi noaptea, dar mai important, ți se afișează nivelul bateriei în procente. Așadar nu mai ai nicio șansă să pleci la antrenament fără suficientă baterie. Mai mult, când bateria se descarcă prea mult, Grit X te anunță direct.

De asemenea, când ești gata de antrenament sau concurs, iar ceasul este în modul „pregătit”, acesta va afișa cate ore mai poate funcționa cu bateria pe care o mai are. Este doar o estimare, dar e una bună. Dacă observi că timpul estimat este mai scurt decât va dura antrenamentul, poți ajusta setările pentru economisirea bateriei, iar autonomia va crește.

Autonomia este greu de estimat pentru că variază în funcție de mulți factori, cum ar fi cat de des te antrenezi, dacă folosești sau nu gps-ul, cât de des înregistrează gps-ul, cat de precis înregistrează sau dacă folosești senzorul de puls non-stop sau doar în timpul sportului. Ideea este că în modul cel mai economic, vei obține în jur de 100 de ore de baterie, dar estimativ treaba stă cam așa:

  • În jur de 40 ore – cu ecran pornit, gps la 1 secundă și senzor optic de puls pornit;
  • În jur de 60 ore – cu ecran pornit, gps la 1 minut și senzor optic de puls pornit;
  • În jur de 65 ore – cu ecran pornit, gps la 2 minute și senzor optic de puls pornit;
  • În jur de 100 ore – cu ecran oprit (pornește doar când rotești mâna), gps la 2 minute și senzor optic de puls oprit. Pentru a măsura totuși pulsul, poți folosi centura de puls conectata la ceas prin BT, sau brățară optică de puls, conectată tot prin BT;
  • În jur de 7 zile folosit doar ca ceas, dar cu senzorul optic de puls pornit.

Desigur că Polar oferă și propria platformă online – pe www sau pe telefon, cu ajutorul căreia monitorizezi tot ce faci. Cu Polar Flow înregistrezi întreaga activitate zilnică, de la numărul de pași, la cum dormi, cum respiri și evident care este progresul în privința condiției fizice. Extrem de util este faptul că Polar Flow ține cont de istoricul pe care î-l oferi și în funcție de asta începe să-ți facă diferite recomandări dacă îi soliciți un program de antrenament.

Funcția asta este foarte utilă atunci când stabilești un țel. Spre exemplu ai de gând să slăbești sau să te antrenezi pentru un concurs. Ce trebuie să faci este să stabilești ce distanță ai de concurat și data când se întâmplă evenimentul, iar Polar Flow va oferi un plan de antrenament croit special in funcție de condiția ta fizică actuală, dar care ține cont și de cum îi spui că vrei să te antrenezi zilnic, mai mult / mai puțin. De asemenea, se ține cont și dacă ratezi un antrenament. Polar Flow va include sesiunea pierdută la următoarele antrenamente.

Folosind ceasul în paralel cu aplicația Polar Flow, poți alege ce sporturi să instalezi pe ceas. Sunt zeci de sporturi dintre care poți alege, dar pe ceas poți pune un maxim de 20. Spre exemplu eu am ales astfel: alergare în casă, alergare pe asfalt, alergare pe potecă, ciclism în casă, ciclism pe asfalt, ciclism off-road, înot în piscină, înot afară, plimbare pe munte, schi de tură, schi alpin, caiac.

O funcție fără legătură cu sportul, dar pe care o găsesc utila este cea meteo. Unul din ecranele principale ale ceasului îți arată care sunt condițiile meteo pentru următoarele 2 ore, pentru locul în care ești. Informația este luata de pe net prin intermediul telefonului tău conectat la ceas. Poți intra în detaliile meniului, unde vei găsi temperatura minimă și maximă a zilei, cantitatea de apă estimată dacă urmează să plouă, viteza și direcția vântului, umiditate și prognoza pentru întreaga zi, împărțită pe ore, plus prognoza pe următoarele două zile.

Cum spuneam, prognoza este pentru locul în care te afli la acel moment, nu poți schimba sau alege locația. Însă modul ăsta de informare mi se pare suficient de util. Practic mă interesează cum urmează să fie vremea în următoarele ore, în locul unde sunt, la un concurs spre exemplu.

Un alt ecran principal este cel cu activitatea zilnică. Aici se contorizează nu doar sportul pe care îl faci, antrenamentul, ci toată mișcarea pe care o faci de-a lungul zilei, numărul de pași, timpul cât ai fost activ, caloriile consumate etc.

Unul dintre cele mai importante și complexe ecrane este cel care afișează starea ta și starea antrenamentului. În funcție de istoricul pe care îl are despre tine, Polar Flow îți spune dacă antrenamentul tău scade, daca îl menții, dacă îl îmbunătățești sau dacă exagerezi. De asemenea ți se oferă și un scor al stării corpului tău. Spre exemplu tu te poți simți bine, dar Polar Flow sesizează că mușchii sau inima sunt suprasolicitați, sau ce nivel de toleranță la efort ai obținut. Toți acești indici se modifică zilnic în funcție de cum te miști tu, sau cât de sedentar ești.

Somnul este analizat în timpul fiecărei nopți, iar toate informațiile sunt apoi afișate pe ecranul secțiunii „somn”. Îți sunt oferite foarte multe informații despre cum ai dormit, cum ar fi timpul total de somn, cât ai dormit efectiv, ce continuitate ai avut, cât au durat întreruperile de somn, ritmul respirației etc.

La final, și aici ești întrebat care este feedback-ul tău personal, cum ți se pare că ai dormit. Se ține cont și de această informație – cât de odihnit ești sau cât de reîncărcat ești, când Polar Flow face o recomandare. Polar Flow oferă și un „scor al somnului”, practic cât de bine ai dormit în funcție de starea ta generală. Somnul și odihna sunt importante pentru oricine, așa că dacă activitatea ta sportivă este importantă, îți poți face un țel din a obține un scor cât mai bun la odihnă.

Dacă hotărăști să te antrenezi și să ții cont de Polar Flow, atunci ecranul „FitSpark” va fi important pentru tine întrucât îți recomandă ce antrenament trebuie să faci în ziua respectivă, ținând cont de ce ai făcut până acum și care e starea ta generala de fitness. Desigur, poți avea propriul program de antrenament, dar poți și alege să te ghidezi după ce spune Flow, mai ales că ți se oferă mai multe opțiuni de antrenament, nu doar unul.

Pornirea unui antrenament este foarte facilă. Trebuie doar să ții apăsat pe butonul central dreapta, iar meniul cu sporturile tale preferate va fi afișat. Dacă vei practica acealși sport ca data trecută, acesta va fi deja selectat, tu trebuind doar să mai apeși o dată pentru strat. Dacă te afli într-o zona geografică nouă, va trebui să aștepți puțin până când gps-ul își dă seama unde se află. Dacă nu, ceasul știe deja, iar gps-ul va fi fixat în doar câteva secunde. Dacă nu vrei să faci același sport ca ultima oară, faci scroll sus-jos până când ajungi la sportul pe care îl cauți.

În timpul antrenamentului sau concursului, ceasul poate afișa pe un ecran între 1 și maxim 4 câmpuri de informații, cum ar fi pulsul sau zona de puls, distanța parcursă, viteza, ritm, timp etc.

La aceste informații ai acces dintr-o privire. Însă în total, Flow oferă 8 ecrane, fiecare acceptând câte 4 câmpuri de info. Între ecrane faci scroll cu ajutorul butoanelor sus / jos de pe partea dreapta a ceasului, sau direct de pe ecran cu degetul. Așadar în total poți măsura în timp real, nu mai puțin de 32 de parametri ai corpului tău în timp ce face efort.

Cu Polar Grit X poți să și navighezi, chiar și „turn by turn”, însă nu e atât de simplu precum ai crede. Pentru a naviga un traseu trebuie să-ți faci cont pe Komoot sau Strava, pe care le sincronizezi apoi cu Polar Flow. Din Komoot sau Strava creezi traseul care apoi se încarcă în ceas.

Poți încărca trasee și direct în Polar Flow, importând fișiere gpx sau tcx. Traseele vor apărea pe ceasul tău, dar din păcate metoda asta se pare că nu-ți oferă navigație „turn by turn” ci arată doar direcția generală de deplasare.

La finalul fiecărui antrenament ai, desigur, rezumatul său. Poți analiza pe loc, pe ceas, parametri, sau detaliat, acasă pe telefon sau web, cu Polar Flow.

În plus față de track-ul gps al antrenamentului, la care din păcate nu poți da export pentru a obține fișierul gpx (dar îl poți lua din Strava dacă e sincronizat cu Polar Flow), ai desigur parametrii uzuali: durata, distanța, puls maxim, minim, mediu, puterea medie și maximă, ritm, cadență etc., dar și parametri mai interesanți și utili precum indexul de alergare, nivelul de solicitare al inimii, nivelul de solicitare al mușchilor, tipul și cantitatea de „benzină” consumată – carbohidrați / proteine / grăsimi.

Însă în afară de aceste cifre generate automat în funcție de intensitatea antrenamentului făcut și istoricul pe care îl ai, Flow te întreabă și pe tine personal cum ți s-a părut și cum te-ai simțit în timpul efortului, folosind două valori: o scală de la 1 la 10 privind efortul – de la foarte, foarte ușor la maxim de greu și cinci „smilie”, de la foarte trist la foarte vesel, prin care exprimi cum te-ai simțit în timpul efortului.

Asta pentru că nu este exclus ca cifrele să spună că te-ai simțit foarte bine, dar tu în realitate să te fi simțit foarte rău și lipsit de vlagă. Sau invers. În funcție de cele doua feedback-uri personale oferite de tine, plus informațiile despre somn, Flow ajustează recomandările pe care le va oferi în viitor sau planul de antrenament, dacă ai unul.

O funcție interesantă și amuzantă este „Serene”, modul prin care Polar Flow te învață să te relaxezi și să respiri. Și aici poți alege intervalele dintre inspirație și expirație, sau poți lăsa programul să ruleze așa cum este el implicit. Odată pornit programul de relaxare, nu mai este nevoie să privești ecranul ceasului pentru instrucțiuni, întrucât ceasul vibrează în ritmul în care ar trebui să respiri.

Hill Splitter este o altă funcție utilă care stă la baza funcționalității noului Grit X. Detectează automat când urci sau cobori, măsurând cât durează urcarea, respectiv coborârea, dar și lungimea. De asemenea la final de antrenament, vei avea și numărul total de urcări și coborâri. Pe ceas ai un ecran special denumit Hill Splitter, pe care vei vedea imediat cum „pământul” se ridică, odată ce ai început să urci.

Hill Splitter este folositor dacă vrei să faci antrenamente cu urcări și coborâri repetate unde contează mai mult numărul de urcări și cum te-ai descurcat pe fiecare urcare în parte, și mai puțin diferența pozitivă de nivel acumulată. Aparent funcția asta merge bine împreună cu antrenamentele uzuale de zi cu și mai puțin dacă, spre exemplu, ieși la o tură lungă de alergare pe munte.

Este destul de clar că dacă cumperi un Polar Grit X îl vei lua pentru sport, pentru a-ți ghida viața și activitatea sportiva după un plan, fie făcut de tine, fie conceput și corelat împreună cu un antrenor virtual precum Polar Flow. Cu siguranță nu îl iei doar pentru a vedea cât e ora.

Ceasul este plin de funcții utile și absolut necesare pentru cineva care este serios în privința sportului. Văd acest Grit X potrivit atât pentru sportivi amatori precum și pentru profesioniștii care își ghidează viața după programul zilnic de antrenament. Îmi place foarte mult că pot măsura toate sporturile principale și secundare pe care le practic, cum ar fi alergat pe asfalt sau poteca, ciclism pe asfalt sau pe lângă asfalt, sau schi de tură acum iarna. La fel de mult îmi place cum Polar Flow știe să țină cont de toate informațiile primite și cum îți creează un istoric de care ține cont tot timpul când îi ceri un plan de antrenament. Dacă mai pui și faptul că aspectul ceasului este elegant și nu neapărat sportiv și butucănos, atunci nu văd de ce nu ar fi potrivit pentru orice situație – concurs de triatlon sau întâlnire romantică la restaurant. Pentru cei care știu ce înseamnă un ceas multisport, acest Polar Grix X va fi cu siguranță o investiție utilă, făcută cu cap.

  • Preț la data publicării recenziei: 1.950-2.089 lei (în funcție de magazin, oferte și variante)
  • Preț brățară Polar Grit X: 117-195 lei (sau orice compatibil cu standardul 22 mm)
  • Preț cablu alimentare: 70-119 lei (în funcție de magazin)

Importator: Living Well

Polar Flow pe telefon

Polar Flor pe web

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 + one =